Invata sa traiesti ca un om liber! Daca vrei sa scapi de suferinte atunci tine cont de acest articol!

Invata sa traiesti ca un om liber! Daca vrei sa scapi de suferinte atunci tine cont de acest articol!

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Gandirea pozitiva, spre deosebire de cea negativa , te va determina sa faci orice lucru mai bine.” – Zig Zaglar

Cu totii ne amintim acel copil care avea o mama foarte grijulie si extrem de protectoare. De obicei acel copil era tachinat de ceilalti copii pe tema asta neincatat si era numit “baiatul mamei”. Mama sa se afla mai mereu in preajma lui si isi asuma rolul de mama mult prea in exces. Obisnuia sa-l mangaie, sa-l alinte si sa-l faca de rusine prin felul ei de a fi pe saracul copil.

Pe masura ce acel “copil” a inaintat in varsta, mama sa a devenit din ce in ce mai lipicioasa. Eventual, saracul copil a renuntat. Aproape ca nu avea prieteni, nu putea avea o prietena si a ajuns sa mearga la bal cu mama lui. Cand a venit vremea ca “cel mic” sa mearga la facultate, mama lui a suferit un atac de panica si a fost nevoie de spitalizare atunci cand acesta i-a sugerat sa mearga la o facultate in afara orasului. Acum, acest “copil” este un barbat necasatorit in varsta de 40 de ani, care locuieste in subsolul mamei sale si administreaza supermarketul local.

Pericolul supra-atasamentului – Cu totii am auzit declaratii precum “esti aerul pe care-l respir”, “fara tine nu pot sa traiesc” sau “esti motivul pentru care ma trezesc dimineata”. La suprafata, toate acestea suna extrem de dulce, pline de pasiune si de intentii pozitive, dar in realitate sunt extrem de periculoase. Idolatrizarea si agatarea de o persoana, relatie sau posesiune materiala ne conduce la frica nejustificata, la gandire irationala si poate avea rezultate catastrofale.

Intelegerea faptului ca sunteti o persoana completa cu si fara posesiuni, relatii, statut, bogatie sau putere, este una dintre cheile principale ale sanatatii mentale si unul dintre stalpii de baza care iti permite sa faci fata uraganelor pe care le aduc vanturile schimbarii.

Ce este non-atasamentul – Conceptul de non-atasament este atribuit religiei budiste, deoarece aceasta este o practica fundamentala a calugarilor budisti. Cu toate acestea, majoritatea religiilor (inclusiv crestinismul) si cultura psihologica pop sustin o doza sanatoasa de detasare in vietile si in relatiile noastre.

Non-atasamentul este un mod obiectiv si practic de a privi lumea, relatiile si posesiunile. Este o alegere care determina perspectiva de a vedea lucrurile, situatiile si oamenii asa cum sunt cu adevarat. Acest model de gandire permite unui individ sa ia decizii rationale si pragmatice care nu sunt bazate pe frica, egoism sau bazate pe starea emotionala prezenta a cuiva.

Non-atasamentul intrerupe legaturile de agatare si de dependenta nesanatoasa, experimentate de atat de multe relatii si promoveaza comunicarea deschisa si onesta si interdependenta.

Non-atasamentul nu este indiferenta, apatie, lipsa de emotii sau absenta emotiilor. Sentimentele nu inceteaza sa mai existe. Persoanele aleg pur si simplu sa relationeze cu acestea in mod diferit, deoarece inteleg natura lor efemera.

Practicarea non-atasamentului poate aduce beneficii relatiilor tale

Schimbarea este o parte inevitabila a vietii. Trebuie sa te astepti, sa o accepti si sa o imbratisezi pentru a-ti mentine sanatatea si pentru a continua sa progresezi. Bebelusii se fac mari. Cei mari se vor muta in cel din urma. Bunicii mor. Asta este realitatea. Atasamentul excesiv de ceva sau dependenta excesiva este reteta pentru dezastru si precipita nefericirea si durerea profunda traita de atat de multi oameni in mod inutil. Non-atasamentul este practica de a dezvolta o viziune sanatoasa si o relatie cu lumea din jurul tau. In continuare iti vom prezenta cateva sfaturi care va vor ajuta sa rupeti atasamentele nesanatoase:

Fii prezent acum: Lucrurile se pot schimba. El sau ea te poate parasi. Cineva poate fi victima unui accident. Ai putea sa pierzi totul intr-un incendiu sau intr-un cutremur. Aceste lucruri se pot intampla. Dar nu s-au intamplat. Ingrijorarea nu este o masura preventiva. Te impiedica sa te bucuri de momentul prezent si-ti fura timpul pe care-l poti impartasi cu oamenii, cu locurile si nu numai.

Dezvolta o viziune personala sanatoasa: Invata sa te iubestsa cum esti. Indeparteaza toti factorii externi: aspectul, cariera, realizarile, prietenii si membrii familiei si iubeste esenta a ceea ce esti in acest moment.

Identifica zonele de atasament nesanatoase si depune efortul de a dezvolta o viziune sanatoasa si realista a acelor lucruri: Cea mai usoara modalitate de a identifica un atasament nesanatos este sa te gandesti la lucrurile pe care esti inspaimantat sa le pierzi. De asemenea, gandeste-te la sursele de validare. De unde iti extragi sentimentul identitatii? De la o alta persoana? De la job? De la a fi parinte? De indata ce ai identificat aceste zone, lucreaza pentru a te confrunta cu frica. Ce ai face fara acel lucru? Cum ai merge mai departe?

Non-atasamentul este despre existenta in momentul prezent si despre recunoasterea a ceea ce se intampla acum. Iti ofera puterea de a schimba o situatie si de a nu fi victima acesteia.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!