Invata sa tii fericirea langa tine! “Fiecare are în mâinile sale propria fericire, precum artistul are materia brută, căreia vrea să îi dea o formă…”

Invata sa tii fericirea langa tine! “Fiecare are în mâinile sale propria fericire, precum artistul are materia brută, căreia vrea să îi dea o formă…”

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 March 2019 in De Suflet

“Când te despart zece pași de victorie, dacă faci nouă ai pierdut.” — Paulo Coelho

“Suferim, literalmente, de urmarirea fericirii. Suntem mereu pe fuga, in miscare, pe drum. Scopul nostru nu este sa ne bucuram de ziua pe care o avem, ci sa trecem de aceasta zi.” – Robert Holden.

Potrivit ThoughtCatalog, Robert Holden, un psiholog britanic cunoscut in intreaga lume a inventat expresia “dependenta de destinatie”. Dependenta de destinatie este o preocupare a faptului ca fericirea este in alta parte. Multi oameni sufera de aceasta dependenta, care reprezinta o piedica majora in calea catre succes si in experimentarea lucrurilor bune din viata.

Persoanele care sufera de dependenta de destinatie se aboneaza la ideea falsa ca fericirea este o destinatie. Exista si alte lucruri pe care astfel de oameni le considera drept simple destinatii: succesul, relatiile, cariera si chiar si banii. Intotdeauna trebuie sa ajungem undeva, sa facem ceva sau sa fim cineva inainte de a ne bucura de acest moment frumos. Problema este ca nu ajungem niciodata la locul la care credem ca ar trebui sa ajungem sau sa devenim oamenii care credem ca ar trebui sa devenim.

Viata nu este doar un sfarsit sau doar un inceput. Daca ar fi vorba despre final, am citi doar ultimul capitol al cartilor, am da doar examenele finale de la facultate si am manca doar desertul la cina. Nu este vorba doar despre final. Este vorba despre toate momentele si minutele dintre inceput si sfarsit. Cum facem ca aceste momente sa fie unele importante? Ce facem pentru a calcula aceste minute? Dependenti de destinatie, uitam sa ne bucuram de drumul pe care il avem in viata.

Pe drumul nostru catre oriunde ne indreptam, adesea pierdem ce cautam cu adevarat. Ne grabim prin viata, uitam sa ne oprim in fata scopului, a viziunii, a obiectivelor. Cand ne oprim suficient de mult pentru a gasi cu adevarat aceste lucruri, atunci le vom gasi. Acestea ne vor ajuta sa ne simtim mult mai impliniti, mai productivi si mai semnificativi decat cautarea fericirii.

Ce avem de facut?

Daca noi cautam fericirea… nu o vom gasi niciodata. Insa cand urmarim scopul si obiectivele, viziunea si valorile, descoperim fericirea de-a lungul drumului. In loc sa grabim viata, incetinim sa ne bucuram de viata. In loc sa cautam lucruri temporare, gasim calitati permanente. In loc sa cautam ceva numit fericire, traim pentru ceva numit scop. Si in loc de a trai din orgoliu, traim din iubire.

Johann Wolfgang Goethe: șapte sfaturi de care ar trebui să ținem cont în viață.

“Fiecare are în mâinile sale propria fericire, precum artistul are materia brută, căreia vrea să îi dea o formă. Dar cu această artă se întâmplă ceea ce se întâmplă cu toate: nu ne-a fost dată decât aptitudinea pentru ea; ne rămâne să învățăm meșteșugul și să-l exercităm cu grijă.”

“Să nu te compromiți, să nu faci pentru alții nici prea mult, nici prea puțin, să nu pari mișcat de nimic, să nu te emoționezi de nimic, să nu te grăbești niciodată, să știi să te stăpânești în orice clipă și astfel să menții un echilibru exterior, oricâtă furtună ar fi în sufletul tău. Omul nobil poate în unele momente să nu se supravegheze; cel distins niciodată.”

“Omul distins, cu toată izolarea sa, trebuie să pară mereu legat de ceilalți, în nicio împrejurare să nu fie țeapăn, ci pretutindeni în largul său; totdeauna să apară în frunte, dar niciodată să nu se impună el ca atare.”

“Neprețuita fericire a libertății nu constă în a face tot ce dorești și tot ce-ți oferă împrejurările, ci în putința de face, pe drumul cel drept, fără piedici și opreliști, ceea ce socoți că e drept și că se cuvine.”

“Oamenii cred că organele cu care gustăm arta se formează de la sine ca limba și palatul gurii, că opera de artă poate fi judecată cum judeci mâncarea. Ei nu înțeleg că e nevoie de o cultură cu totul deosebită pentru a te ridica la adevărata desfătare artistică.”

“Omul de rând e mulțumit dacă vede că se petrece ceva pe scenă, omul cultivat vrea să fie emoționat, iar cel cu adevărat instruit e satisfăcut numai dacă are la ce reflecta.”

“Când nu putem vindeca suntem datori să alinăm.”

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!