Intuitia – puterea omului de a calatori in viitor.

Intuitia – puterea omului de a calatori in viitor.

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2020 in Spiritualitate

„Visul, intuitia si creativitatea sunt mesajele inconstientului”, scria C.G. Jung, cu aproape o suta de ani in urma. Culmea este ca nici astazi despre creativitate, una din cele mai fascinante dintre capacitatile mentale ale creierului uman, nu se stie mare lucru.

Creativitatea, pe care Jung o numea si „mica intuitie”, aceasta capacitate misterioasa si puternica, specifica dintre toate mamiferele doar omului, este inainte de toate mecanismul extraordinar si fundamental al autotransformarii.

Cum se naste, cum ajungem sa folosim aceasta masinarie inefabila cu sediul in creierul nostru, cum gasim caile, usile, cheile potrivite? Cum folosim acest dar, pe care il primim de la nastere, dar fara un manual de utilizare? Alaturi de vis si intuitie, creativitatea constituie un proces care nu este controlat de constient, ci, dimpotriva, de inconstient, despre care vorbea Jung.

Conform ilustrului cercetator american Abraham Maslow, fondatorul psihologiei umaniste si autor al unei lucrari de referinta, „Piramida trebuintelor si motivatiilor”, creativitatea este o forta de realizare in masura de a transforma viata, un elan generator de succes, una dintre cele mai puternice capacitati intelectuale pe care le au in comun toate fiintele umane.

Aceasta fantastica capacitate, intuitia, pe care o avem toti, aceea de a anticipa, de a resimti, de a ghici lucruri, de a vedea evenimente inainte ca ele sa se produca, nu o folosim decat o data din zece cazuri. Ea fiind, atentie, cel mai bun aliat al nostru in momente dificile! Cum reusesc unii oameni sa-si utilizeze la maximum capacitatile intuitive in comparatie cu altii? Iata cateva explicatii prezentate in Healthy Living.

Intuitia este, ca si gravitatia, ceva foarte greu de explicat, in ciuda rolului pe care il joaca in viata de fiecare zi. Steve Jobs numea intuitia ceva „mai puternic decat intelectul”. Oricum am spune-o in cuvinte, stim toti, intuitiv, ce este. Toti am experimentat acest sentiment, senzatie, avant inconstient, care ne impinge sa facem ceva fara sa ne spuna de ce sau cum.

„Eu definesc intuitia ca o cunoastere subtila fara a avea idee de ce ai nevoie sa cunosti”, scria Sophy Burnham in cartea sa, Arta Intuitiei, si adauga; „E diferita de gandire, diferita de logica si analiza… este o cunoastere fara cunoastere”.

Asa se explica de ce unii oameni, aflati in legatura stransa cu intuitia lor, care stiu sa-si asculte vocea interioara, reusesc sa actioneze diferit de altii care nu au acest exercitiu. Toata lumea este conectata cu intuitia, insa unii prefera sa ignore sfaturile intuitiei lor.

„Nu trebuie sa respingem logica stiintifica pentru a beneficia de instinct”, spune Francis Cholle, autorul cartii The Intuitive Compass (Busola Intuitiva), „trebuie sa ne folosim de ambele unelte, pentru a gasi echilibrul”.

Un moment de singuratate

Rataciti in labirintul vietii trepidante, dominate de grijile zilnice, hrana, munca, distractie, computer, telefon, televizor, de nebunie generatoare de stres etc., trebuie sa ne oferim scurte ragazuri de singuratate, de liniste exterioara pentru a ne putea asculta vocea interioara.

Singuratatea ne poate ajuta sa dam frau liber gandirii creatoare, sa ne conectam la cele mai profunde niveluri ale intelepciunii interioare. Indivizii intuitivi sunt de obicei persoane introvertite, dar indiferent daca e vorba despre introvertiti sau extrovertiti, a ne oferi clipe de singuratate ne ajuta sa ne ascultam gandurile profunde, scrie Burnham, sa ascultam intuitia interioara dincolo de nebunia si zgomotul vietii exterioare.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!