Intestinul – al doilea creier: cum ne afectează problemele digestive starea de spirit și productivitatea

Intestinul – al doilea creier: cum ne afectează problemele digestive starea de spirit și productivitatea

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 November 2023 in CuriozitățiRemedii NaturisteSanatateStiinta

Observând cu atenție funcționarea propriului organism, nu veți putea nega legătura strânsă dintre creierul principal și intestine. Orice tip de stres și agitație emoțională se reflectă direct prin tulburări digestive. În timpul foamei devenim irascibili și iritabili, iar înaintea unui eveniment important simțim furnicături nervoase în stomac.

Mulți medici consideră pe bună dreptate intestinele “a doua bază a creierului“. Consecințele unei alimentații necorespunzătoare afectează emoțiile, starea de spirit, viteza gândirii și prelucrarea informațiilor. Este dovedit faptul că, compoziția microflorei intestinale influențează semnalele transmise, motiv pentru care tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv trebuie abordat cu o atenție deosebită.

Cum sunt legați creierul și intestinul

Sistemul digestiv este controlat de propriul său sistem nervos, format din 500 de milioane de neuroni și 40 de neurotransmițători. Aceștia pătrund adânc în toate părțile intestinului, de la partea superioară a esofagului până la orificiul anal. Acesta este “al doilea creier“, care primește și procesează mii de semnale emise de microbiotă.

Cercetările recente au demonstrat că există o comunicare continuă între creierul principal și intestinele umane prin intermediul nervului vag. Orice schimbare în compoziția microflorei se reflectă în calitatea și viteza semnalului, iritând centrul emoțional și cognitiv. De exemplu, în cazul disbiozelor sau al intoxicațiilor alimentare, pacienții se plâng de lipsa stării de bine și de melancolie, iar în cazul candidozei resimt anxietate crescută.

Printre factorii interesanți pe care trebuie să-i cunoașteți despre legătura dintre intestine și creier se numără:

1. În tractul digestiv se produce până la 95% din serotonina – hormonul fericirii și al bunăstării. Prin urmare, în cazul disbiozelor, nivelul său scade drastic, perturbând echilibrul emoțional.

2. În cazul afecțiunilor intestinale, producția de dopamină și adrenalina scade de mai multe ori. Oamenii devin apăsați, nu pot lua decizii importante și își pierd motivația în muncă.

3. În studiul sindromului intestinului iritabil, s-a dovedit că pacienții experimentează anxietate constantă, iritabilitate crescută, care se transformă în stres cronic sau nevroză.

În urma unor experimente complexe, cercetătorii au stabilit că unele bacterii din intestin pot produce acid gamma-aminobutiric sau GABA, un neurotransmițător important responsabil pentru transmiterea semnalelor prin fibrele nervoase, stimulând funcționarea centrului emoțional și limbic.

De asemenea, se știe că sistemul nervos al intestinului deține o anumită memorie. Baza o reprezintă microflora intestinală formată la vârsta de 2-3 ani. Aceasta rămâne aproape neschimbată pe tot parcursul vieții și influențează în mare măsură constituția corpului nostru și tendința către obezitate. Microbiomul intestinal este responsabil în mod special de imunitate, motiv pentru care unele persoane sunt mai predispuse din natură la boli și se răcesc chiar și la cele mai mici scăderi de temperatură.

Cum să menținem echilibrul între creier și intestine

Sistemul nervos al tractului intestinal reacționează foarte sensibil la schimbările din microfloră, emițând semnale de alarmă și reducând producția de hormoni de stres. Pentru a vă menține echilibrul emoțional, pentru a reduce riscul atacurilor de panică, a nevrozei sau a depresiei, urmați aceste recomandări:

1. Alimentația corectă, bazată doar pe produse benefice pentru microfloră. Algele, sparanghelul și legumele verzi, ovăzul, semințele de in, ceapa și bananele sunt considerate prebiotice naturale.

2. În caz de disbioză sau după intoxicații, luați probiotice sub formă de capsule, consumați produse lactate fermentate, brânzeturi, varză murată și respectați regimul de băut.

3. Pentru menținerea echilibrului microflorei, excludeți din dietă produsele care hrănesc bacteriile patogene: zahărul și produsele de patiserie, uleiurile refine. Luați antibiotice numai la recomandarea medicului și respectați strict doza.

4. Pentru menținerea echilibrului mental și reducerea stresului, practicați sportul. Încercați meditația și interesați-vă de yoga.

Intestinul uman nu doar digeră hrana, ci influențează și emoțiile, funcțiile cognitive. Este “al doilea creier”, cu proprii săi neuroni și fibre nervoase integrate în sistemul general. Prin menținerea echilibrului microorganismelor benefice, puteți scăpa de anxietatea constantă, iritabilitate și să vă regăsiți echilibrul emoțional.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!