Inima: 7 obiceiuri care îi dăunează

Inima: 7 obiceiuri care îi dăunează

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 November 2022 in SanatateSfaturi

Bolile cardiovasculare sunt foarte ușor de gestionat, iar în majoritatea cazurilor este foarte ieftin și ușor de tratat și prevenit. De ce nu o facem? De ce nu prevenim cea mai importantă și periculoasă amenințare a vieții, bolile inimii și ale vaselor de sânge?

Obiceiuri care dăunează sistemului nostru cardiovascular.

Obiceiul numărul 1: lipsa constantă de somn

Somnul sănătos este important pentru funcționarea normală a sistemului cardiovascular, normalizează circulația sângelui și, în general, îmbunătățește întreaga activitate a sistemului cardio.

În Norvegia, a fost realizat un studiu amplu care a implicat 50.000 de persoane și s-a dovedit că persoanele care dorm mai puțin și mai rău au de două ori mai multe șanse de a suferi de boli cardiovasculare.

Punctul numărul 2: stres constant.

Experiențele emoționale provoacă un rău foarte mare inimii. Prin stresul mental, creștem semnificativ producția de adrenalină, un hormon catabolic. Acest hormon de stres provoacă o creștere a tensiunii arteriale. Și astfel începe o reacție în lanț, tensiunea ridicată duce la creșterea trombozei și deteriorarea pereților vaselor de sânge. Următoarea reacție este riscul de a dezvolta un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

S-au făcut multe cercetări asupra stresului și s-a dovedit că acei oameni care nu se confruntă cu stresul trăiesc cel mai mult. Acest lucru este intuitiv, dar pe locul doi în ceea ce privește speranța de viață a fost un grup de oameni care se confruntă cu stresul și îl tratează în mod normal.

Astfel de oameni au scris în chestionar că au stres atât la locul de muncă, cât și în viața personală, dar în general acest lucru este normal, viața nu se există fără el și îl pot gestiona ușor.

Natura ne-a creat pentru a lupta pentru supraviețuire. Pe locul al treilea în ceea ce privește speranța de viață se află oamenii care suferă de stres și cred că este rău. Astfel de oameni se confruntă cu un stres suplimentar din cauza faptului că au stres.

Obiceiul numărul 3: alcool și fumat.

Se știe că fumatul reduce speranța de viață în medie cu 10 ani. Iar fumatul nu este dăunător doar pentru plămâni, ci și pentru vasele de sânge, deoarece favorizează tromboza.

Alcoolismul reduce viața cu o medie de 23 de ani, alcoolul distruge celulele inimii, patologii pun cauza morții – insuficiența cardiacă.

Obiceiul numărul 4: stilul de viață sedentar.

Când ne mișcăm, corpul nostru produce o substanță numită oxid nitric. Acesta este un compus unic care ne vindecă și prelungește viața. Și este produsă doar în timpul activității fizice. Oxidul nitric nu poate fi luat ca pastilă sau administrat ca injecție, dar ne îmbunătățește tensiunea arterială și sănătatea generală.

Obiceiul numărul 5: Nu vă spălați pe dinți în mod regulat.

Și, în general, nu monitorizați starea de sănătate a cavității bucale. Care ar putea fi legătura aici? A fost realizat un studiu amplu: persoanele care se spală pe dinți în mod regulat pot trăi cu 10 ani mai mult decât cei care au o sănătate orală deplorabilă.

Cavitatea noastră bucală este un teren propice pentru bacterii, acolo se dezvoltă sute de specii. O gură slab îngrijită duce la inflamarea cronică a gingiilor și tocmai prin gingiile inflamate acești microbi intră în sângele nostru.

S-a demonstrat că microbii din fluxul sanguin duc la creșterea coagulării, iar coagularea duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. La bărbați, chiar și prostatita se dezvoltă pe fondul inflamației din cavitatea bucală. Microbii din cavitatea bucală pot pătrunde în organele interne și pot provoca inflamații interne.

Obiceiul numărul 6: Faci prea mult sport.

Nu este sănătos când ritmul cardiac crește peste 140 de bătăi pe minut pentru o perioadă de 35 de minute sau mai mult. Efortul pentru o perioadă lungă de timp obosește inima și o suprasolicită.

Obiceiul numărul 6: hrană nesănătoasă pentru inimă.

În primul rând vorbim despre grăsimile trans, iar în al doilea despre zahărul rafinat. Când le mâncați împreună, se numește prăjitură. S-a dovedit că grăsimile trans duc la formarea plăcilor de colesterol. Zahărul rafinat provoacă inflamație vasculară și creșterea trombozei.

Există recomandări care ne atenționează să nu consumăm mai mult de 30-50 de grame de zahăr pe zi. În ceea ce privește grăsimile trans, trebuiesc evitate complet.

Grăsimile trans sunt obținute din grăsimi naturale care au trecut printr-un proces chimic specific numit omogenizare. De exemplu, uleiul vegetal ieftin este procesat astfel încât să devină gras, dar gustos. Apoi este ușor de adăugat la orice produs de cofetărie. Multe țări cer fie interzicerea grăsimilor trans, fie cel puțin obligația producătorilor de a-și eticheta produsele.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!