Înaintea unui accident vascular cerebral, oamenii primesc semnale de alarmă cu câteva zile înainte. Și aici, cel mai important lucru este să reacționați la timp.

Înaintea unui accident vascular cerebral, oamenii primesc semnale de alarmă cu câteva zile înainte. Și aici, cel mai important lucru este să reacționați la timp.

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 August 2023 in Sanatate

Potrivit specialiștilor, este posibil să recunoaștem o patologie periculoasă pentru viață cu mult timp înainte ca aceasta să înceapă. Cel mai important este să nu ignorați câteva simptome destul de evidente. Se crede că o persoană va avea mai multe șanse la o viață cât de cât normală dacă accidentul vascular cerebral este detectat în primele treizeci de minute.

Consecințele unui accident vascular cerebral sunt foarte grave: oamenii trebuie să învețe să meargă și să vorbească din nou, să își controleze mâinile, și nu toți reușesc acest lucru. Totul depinde de cât de grav a fost afectat creierul.

Diagnosticul de „accident vascular cerebral” este pus atunci când alimentarea cu sânge a unei anumite părți a creierului este întreruptă. Dacă bănuiți că cineva din jurul vostru a pățit acest lucru, chemați imediat o ambulanță. Persoana în cauză poate să nu fie în stare să ceară ajutor de una singură.

AVC-ul poate să apară în cele mai obișnuite situații. Un exemplu din practica medicilor: o persoană a mers dimineața să facă duș, să se bărbierească și, brusc, realizează că nu poate nici măcar să țină periuța de dinți. E bine că acasă la momentul respectiv erau soția și copilul; au chemat imediat o ambulanță, medicii au recunoscut imediat un accident vascular cerebral, i-au pus o perfuzie și l-au transportat rapid la reanimare. Cel mai important semn a fost faptul că mâna și piciorul din partea stângă au cedat, vorbirea a devenit dificilă. Persoana a putut fi salvată, chiar dacă cu unele pierderi minore – mâna nu s-a recuperat complet.

Trebuie să rețineți că, dacă furnizarea de oxigen și substanțe nutritive către creier este limitată sau întreruptă, celulele sale încep să moară. În acest caz este vorba despre un accident vascular cerebral ischemic, care reprezintă 85% din toate accidentele vasculare cerebrale.

Există și accidentul vascular cerebral hemoragic, care apare atunci când un vas de sânge slăbit care alimentează creierul se sparge. Atacurile ischemice tranzitorii, cunoscute și sub numele de mini-accidente vasculare cerebrale, pot afecta alimentarea cu sânge a creierului timp de câteva minute până la 24 de ore.

Trei semnale de alarmă

Studiile au arătat că până la 43% din pacienții cu accident vascular cerebral suferă de simptome de mini-accident vascular cu o săptămână sau o zi înainte de un atac ischemic complet.

Primul dintre aceste simptome este pierderea vederii la un ochi. Este important ca persoana să acorde o atenție serioasă acestui lucru, nu să considere că este doar o problemă temporară care se va rezolva singură.

— Această schimbare se manifestă diferit la fiecare persoană: la unii, vederea dispare complet, ceea ce poate determina teama de a merge la medic. În cazul altora, apare o „ceață” sau un întuneric în fața ochiului; ochiul încă vede, dar nu la fel de clar ca înainte, spune dr. Gary Bartlett, citat de publicația britanică Express.

Al doilea semn se referă din nou la vedere: când o persoană privește în față, vederea este normală. Dar dacă privește în stânga sau în dreapta, apare un „punct negru”. Și în acest caz, afectat este doar un ochi.

Statisticile arată că la o treime dintre cei care au avut o vedere slabă la un singur ochi, va apărea în viitorul apropiat un accident vascular cerebral, spun medicii de la Mayo Clinic. Prin urmare, nu ezitați și consultați un medic cât mai curând posibil.

Al treilea simptom, de care nu trebuie să treceți cu vederea: senzația de furnicături în tot corpul. Persoana simte furnicături neplăcute. Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral descriu starea lor astfel: la un ochi apare o pată neagră, iar pe tot corpul simt furnicături, spun medicii.

Este posibil ca furnicăturile să fie prezente doar parțial: senzațiile neplăcute pot apărea doar în mână sau în picior. În orice caz, informați medicul cât mai curând posibil despre aceste schimbări.

Cum să recunoaștem că cineva a suferit un accident vascular cerebral

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt recunoscute după semnele incluse în testul FAST:

face: față — apare asimetria vizibilă la zâmbet. Poate ca pleoapa să fi coborâtă sau poziția buzelor să se deformeze;

arm: mână — slăbiciune în mână sau picior, persoana deseori nu este în stare să ridice ambele mâini în același timp sau să le susțină;

speech: vorbire — vorbirea afectată, „cașcaval în gură”; persoana nu poate vorbi deși nu doarme, poate avea dificultăți în înțelegerea celorlalți;

touch: atingere — sensibilitate afectată, amorțeală într-o parte a corpului.

Dacă observați astfel de simptome la o persoană apropiată sau la un străin, chemați de urgență o ambulanță. Astfel, puteți salva nu doar viața persoanei, ci și calitatea ei de viață, păstrând multe dintre funcțiile normale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!