În viața ta, tu ești personajul principal. Învață să spui ,,nu” atunci când nu vrei să faci un anumit lucru.

În viața ta, tu ești personajul principal. Învață să spui ,,nu” atunci când nu vrei să faci un anumit lucru.

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Uneori uităm că suntem cei mai importanți oameni din viața noastră. A spune “nu” atunci când nu vreți să faceți un anumit lucru nu vă face egoist. Trebuie să începeți să vă puneți pe primul loc!

Uneori neglijăm stima noastră de sine, care este atât de importantă. Uneori știm exact ce au nevoie familia și cei dragi și avem grijă de nevoile partenerului, părinților și copiilor în fiecare zi, pentru că îi iubim și ne pasă de ei.

Acum, gândiți-vă dacă vă întrebați măcar din când în când ,,Ce vreau eu, ce am eu nevoie?”. Uneori este dificil. De fapt, mulți oameni tind să gândească cam așa: “Dacă ceilalți sunt fericiți, atunci și eu sunt fericit”.

Este evident că bunăstarea celor dragi este foarte importantă pentru noi. Cu toate acestea, nu ar trebui niciodată să uităm că și noi merităm să ne permitem unele lucruri, să ne îngrijim pe noi înșine, să ascultăm nevoile noastre.

Nevoile mele, nevoile tale

O să vorbim puțin despre “sindromul Wendy”. În psihologie, termenul “Wendy” se referă la orice persoană care se caracterizează prin următoarele trăsături de comportament:

Este gata să facă orice pentru ceilalți în orice moment al zilei și nopții, acordând prioritate partenerului sau familiei, dar nu ei înșiși.

Grija și satisfacerea tuturor nevoilor celorlalți fac o persoană cu “sindromul Wendy” fericită. Pe de o parte, acest lucru îi satisface pe ceilalți și, în același timp, este modul său principal de a-și arăta iubirea.

La un moment dat, o astfel de persoană își dă seama că oferă, fără să primească nimic în schimb. Stima de sine a acestor oameni este foarte fragilă și, totodată, se tem să fie părăsiți și să nu mai fie “utili” altora. Este posibil ca acesta să nu fie cazul dvs.

Cu toate acestea, ați avut parte de următoarele sentimente?

1. Aveți senzația că sunteți “prinși” într-o capcană. Aveți un loc de muncă, dar în același timp, aveți multe responsabilități acasă, vă ocupați de copii și, poate, chiar de părinți sau alte rude în vârstă.

2. În fiecare zi se așteaptă de la dvs. același lucru: să vă dedicați cu același entuziasm sarcinilor dvs. și ca starea dvs. fizică și emoțională să nu se schimbe niciodată. Sunteți femeia care este mereu la datorie pentru ceilalți, făcând asta cu dragoste și căldură deplină.

3. Alții, se pare, nu înțeleg că nu aveți “timp pentru dvs.”. Sunt complet convinși că sunteți fericită făcând fiecare sarcină, neglijându-vă timpul liber pentru a ajuta pe toți cei care vă cer asta.

4. Când noaptea vine, vă pare rău că nu ați găsit un moment pentru dvs., și vă închideți ochii de oboseală, gândindu-vă că în ziua următoare vă așteaptă aceleași responsabilități.

Dacă mențineți acest tip de comportament pentru o perioadă lungă de timp, riscați să dezvoltați anxietate. Mintea voastră poate planifica toate aceste sarcini pentru fiecare zi, dar corpul vostru poate fi suprasolicitat

Nervozitatea, oboseala și nivelul crescut de cortizol din sânge pot începe să afecteze sănătatea voastră fizică. În ceea ce privește echilibrul emoțional, la un moment dat veți realiza că ați construit un fel de închisoare din care nu știți cum să ieșiți.

Ce trebuie să faceți pentru a vă pune pe primul loc

Acum sunteți personajul principal!

“Când vă permiteți ceea ce meritați, atrageți ceea ce aveți cu adevărat nevoie.” Gândiți-vă la această frază și aplicați-o în viața voastră. Acum vă vom spune cum să faceți acest lucru.

Să vă permiteți ceea ce meritați nu înseamnă a fi egoist

Mulți oameni au o concepție greșită despre faptul că având o înaltă stima de sine înseamnă a fi egoist și a se gândi numai la sine. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr.

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți este că toți merităm să fim fericiți. Dacă în viața voastră predomină stresul și anxietatea din cauza faptului că întotdeauna aveți grijă în primul rând de ceilalți și abia apoi de voi înșivă, în cele din urmă, veți ajunge să fiți bolnavi.

Ce vă oferă această slujire necondiționată a celor dragi? Nimic. Deci, înțelegeți că să vă permiteți ceea ce meritați implică anumite acțiuni:

Trebuie să vă alocați cel puțin două ore pe zi numai pentru voi înșivă. Consumați-le pe ceea ce vă face fericiți, vă ajută să vă relaxați și să vă dezvoltați personal.

Învățați să spuneți “nu”. Făcând acest lucru, exprimându-vă opinia și anunțându-vă nevoile, nu deveniți egoiști, deveniți realiști. Dacă nu doriți să faceți ce vă cere sora sau mama, spuneți-le direct. Dacă nu doriți să faceți ce vă cere partenerul, spuneți-i asta. Onestitatea vă va ajuta să vă eliberați de povara responsabilității suplimentare.

Să vă bucurați de ceea ce meritați cu adevărat și să fiți liberi

În momentul în care începeți să vă bucurați de ceea ce v-ați permis, lucrurile din jurul vostru vor începe să se schimbe. De ce? Pentru că vă veți cunoaște mai bine, vă veți aprecia mai mult pe voi înșivă, stima de sine va crește, și veți înțelege ce meritați.

Dacă ceilalți nu înțeleg ce meritați, arătați-le. Începeți chiar de azi să vă apreciați mai mult. Căutați timpul vostru pentru relaxare, ocupați-vă de hobby-urile voastre, îmbogățiți-vă relațiile sociale și amintiți-vă întotdeauna că jucați un rol important în povestea vieții voastre. Acum sunteți personajul principal!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!