În ce și în cine nu poți avea încredere în această lume? – Înțelepciunea lui Buddha, care este relevantă pentru orice om

În ce și în cine nu poți avea încredere în această lume? – Înțelepciunea lui Buddha, care este relevantă pentru orice om

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 October 2021 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSpiritualitateViata

Înainte, umanitatea avea încredere una în alta, își împărtășeau până și cele mai personale secrete și aveau baza că nimeni nu va spune nimic. În ziua de azi nu mai este la fel. Am uitat cum să avem încredere în oameni și nu contează cât de apropiați sunt pentru noi. De ce s-a întâmplat acest lucru? Poate că, cu timpul, chiar oamenii ne-au demonstrat că nu mai sunt de încredere.

Totul vine din trecut și din experiența noastră personală. Oamenii s-au schimbat, nu mai sunt de încredere. Mai mult, aceste schimbări au avut loc la nivel global. Acum nu-i mai credem atât de mult pe cei din jurul nostru și nu ne credem atât de des nici pe noi înșine.

Este bună această schimbare? Fiecare poate decide singur și poate trage anumite concluzii. Dar faptul că o persoană nu mai are încredere în nimeni în afară de ea însăși este sigur. Zvonurile și bârfele nu trebuie crezute niciodată, dar mai ales nu trebuie spuse mai departe, pentru că nu sunt confirmate. Nu trebuie să aveți încredere în presupunerile și lucrurile pentru care nu aveți dovezi.

De ce să credem în tradiție, dacă multe tradiții au fost transmise din gură în gură și cu greu au rămas la fel cum au fost făcute inițial? Când spunem cuiva o informație, tindem să „omitem” sau să schimbăm din greșeală anumite informații. Adesea, momentele omise sunt considerate cele mai importante, iar noi nu le acordăm importanță.

Exact din acest motiv nu ar trebui să crezi o anumită informație până nu ești complet sigur de ea. De multe ori oamenii greșesc chiar și în privința asta. De multe ori se întâmplă să avem încredere într-o singură informație, bazându-ne pe ea, dar în cele din urmă se dovedește că adevărul era complet diferit. Și apoi ne întrebăm „de ce nu merge totul așa cum ne-am dori”.

Deci nu ar trebui să credeți în absolut nimic? Atunci cum puteți trăi fără credință? Răspunsul este următorul: când aflați o informație, încercați să găsiți o confirmare de la persoanele apropiate sau din alte surse, iar abia în acest moment puteți începe să credeți. Orice altceva nu este considerată credință.

De fapt, oamenii din ziua de azi înțeleg foarte bine toate aceste lucruri și vin natural, pentru că nu au încredere în nimeni în afară de ei înșiși. Viața este mai ușoară pentru noi decât pentru cei care au trăit înaintea noastră. În primul rând, lumea se schimbă cu adevărat în fiecare zi, anii trec, și astfel apar oameni noi care vin să-i înlocuiască pe cei bătrâni.

În al doilea rând, generația devine mai inteligentă în fiecare an, deoarece la urma urmei, caracterul de masă, Internetul face lucruri incredibile, și numai datorită lui știm mult mai multe decât strămoșii noștri și putem afla mult mai ușor anumite informații. Am devenit mai pricepuți și chiar mai înțelepți. Nu ne rămâne decât să nu pierdem aceste cunoștințe și să ne dezvoltăm în continuare din punct de vedere cultural.

Nu degeaba Buddha însuși a spus că nu trebuie să ai încredere în tot ce auzi. Este mai bine să verificăm informațiile noastre și ale celor din jur de o mie de ori, decât să acceptăm imediat necondiționat totul la valoarea sa nominală.

Nu aveți încredere în ceea ce ați auzit; nu aveți încredere în tradiții, așa cum au fost transmise din generație în generație; nu aveți încredere în nimic dacă este prin auzite sau din opinia majorității; nu aveți încredere dacă informația este doar o copie a unei declarații a unui vechi înțelept; nu aveți încredere în presupuneri; nu aveți încredere în ceea ce credeți că este adevărat, cu ce sunteți obișnuiți; nu aveți încredere în autoritatea goală a profesorilor bătrâni. După observație și analiză, când adevărul este în concordanță cu rațiunea și contribuie la binele altora și este în beneficiul tuturor, atunci acceptați-l și trăiți în conformitate cu el. – Buddha

Înainte de a accepta adevărul din viața ta, „întoarceți-l” pe toate părțile, cereți părerea majorității, pregătiți-vă chiar și pentru cele mai dezamăgitoare concluzii și rezultate.

Și numai în acest caz, poți începe să ai încredere, când mintea ta acceptă situația, când te împaci cu ceea ce ai, când încetezi să dai cu piciorul și accepți adevărul așa cum este.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!