Motivul pentru care îmbrățișările sunt atât de plăcute este legat de senzațiile noastre tactile. Acesta este un sentiment extrem de important care ne permite nu numai să explorăm fizic lumea din jurul nostru, ci și să comunicăm cu ceilalți, creând și menținând conexiuni.
Atingerea este formată din două sisteme diferite. Prima este o „atingere rapidă”, un sistem de nervi care ne permite să detectăm rapid contactul – de exemplu, dacă o muscă a aterizat pe nas sau dacă atingeți ceva fierbinte. Al doilea sistem este „atingerea lentă”. Acesta este un grup de nervi descoperiți recent, așa-numitele aferente c-tactile (c-aferente tactile), care procesează sensul emoțional al atingerii.
Aceste aferente c-tactile sunt în esență „nervi de îmbrățișare” și sunt de obicei activate printr-o anumită stimulare: o atingere blândă cu temperatura pielii caracteristică îmbrățișărilor sau mângâierii. Considerăm aferentele c-tactile ca o etapă de intrare neuronală care semnalează interacțiuni tactile utile și plăcute, cum ar fi îmbrățișările și atingerile.
Atingerea este prima senzație care începe să lucreze în pântecele mamei, la aproximativ 14 săptămâni. De când ne-am născut, mângâierea maternă blândă are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea ritmului cardiac și creșterea conexiunilor celulare în creier.
Când cineva ne îmbrățișează, stimularea aferentelor c-tactile din pielea noastră trimite semnale prin măduva spinării în rețeaua de procesare a emoțiilor a creierului. Acest lucru determină o cascadă de semnale neurochimice care și-au dovedit în timp beneficiile pentru sănătate. Unele dintre substanțele neurochimice includ hormonul oxitocina, care joacă un rol important în comunicarea socială, încetinește ritmul cardiac, reduce stresul și anxietatea. Eliberarea de endorfine în căile cerebrale menține senzația imediată de satisfacție și bunăstare primită din îmbrățișări sau mângâieri.
Îmbrățișările au un efect atât de relaxant și calmant încât ne aduce beneficii sănătății și în alte moduri.
Ne îmbunătățește somnul: de la beneficiile dormitului cu bebelușul până la îmbrățișările soțului tău, se știe că o atingere blândă ne reglează somnul, deoarece scade nivelul hormonului cortizol. Cortizolul este un regulator cheie al ciclului de somn și de veghe, însă crește atunci când ne confruntăm cu stresul. Nu este surprinzător faptul că, un nivel ridicat de stres poate întârzia somnul sau poate provoca insomnie.
Îmbrățișările reduc stresul: pe lângă senzațiile imediate liniștitoare și plăcute ale îmbrățișărilor, atingerea celor din jur are și beneficii pe termen mai lung pentru sănătatea noastră, făcându-ne mai puțin predispuși la stres și crescând rezistența.
Atingerea atentă în stadiile incipiente de dezvoltare duce la niveluri crescute de receptori de oxitocină și niveluri scăzute de cortizol în părți ale creierului care sunt importante pentru reglarea emoțiilor. Bebelușii care primesc o atenție ridicată devin mai puțin sensibili la stres și prezintă un nivel mai scăzut de anxietate.
Îmbunătățește starea de bine și aduce bucurie: de-a lungul vieții, atingerea unei îmbrățișări ne unește și ajută la menținerea relațiilor noastre. Această atingere eliberează endorfine, care reduc durerea și ne fac să ne simțim bine. Acesta este unul dintre motivele pentru care ni se par plăcute îmbrățișările și atingerile.
Atingerea oferă „cleiul” care ne ține împreună, menținându-ne bunăstarea fizică și emoțională. Iar când se dorește atingerea, ambii participanți la proces beneficiază. De fapt, chiar și mângâierea animalului de companie poate aduce beneficii sănătății și bunăstării – nivelurile de oxitocină cresc atât la animalul de companie, cât și la proprietar.
Ne poate ajuta să luptăm împotriva infecțiilor: prin reglarea hormonilor noștri, inclusiv oxitocina și cortizolul, atingerea și îmbrățișările pot afecta, de asemenea, răspunsul imunitar al corpului nostru. În timp ce nivelurile ridicate de stres și anxietate ne pot înăbuși capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.
Studiile arată că îmbrățișările ne pot proteja de răceli. Observând frecvența îmbrățișărilor în rândul a peste 400 de adulți care au fost expuși ulterior virusului răcelii, cercetătorii au descoperit că cei care „s-au îmbrățișat” erau mult mai puțin probabil să răcească. Și chiar și la cei care s-au îmbolnăvit, simptomele au fost mai puțin severe.
Îmbrățișarea
Deși este important să rămânem în siguranță, este la fel de important să nu renunțăm la îmbrățișări pentru totdeauna. Se știe că izolarea socială și singurătatea ne măresc șansele de a muri prematur – și poate că cercetările viitoare ar trebui să stabilească dacă acest lucru se datorează lipsei de îmbrățișări sau atingere din partea altor persoane. Atingerea este un instinct bun pentru sănătatea noastră mentală și fizică din toate punctele de vedere, așa că ar trebui să îl așteptăm cu nerăbdare.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.