Majoritatea oamenilor beau puțină apă plată, înlocuind-o cu sucuri, apă minerală, ceai sau cafea. Acest lucru este greșit, apa nu poate fi înlocuită cu nicio altă băutură.
Lipsa apei din organism duce la întreruperea diferitelor procese biochimice, acumularea de toxine și deshidratarea întregului organism. Uneori poate să apară o deshidratare bruscă, din cauza supraîncălzirii și a transpirației abundente din timpul verilor toride. Corpul pierde, de asemenea, apă în mod dramatic prin diaree, febră și vărsături.
Deshidratarea cronică nu este atât de gravă, corpul uman se adaptează la lipsa de apă, dar afectează negativ toate organele umane. În urma deshidratării, o persoană își poate pierde brusc cunoștința fără motiv, iar pielea poate începe să se decojească.
Iată care sunt principalele semne ale deshidratării:
1. Senzație de uscăciune în gură. Acesta este primul semnal că organismul tău are nevoie de apă. Dar de apă plată, nu de sucuri, ceaiuri sau apă minerală.
2. Piele uscată. Pielea va arăta la exterior tot ce îi lipsește corpului în interior. Uscarea și chiar decojirea pielii pot semnala deshidratarea din corp.
3. Senzație puternică de sete. Se întâmplă de multe ori ca o persoană să bea apă și totuși să nu-și potolească setea, în acest caz vorbim despre o deshidratare destul de severă. Acest lucru se întâmplă adesea după ce bei o cantitate mare de alcool, deoarece acesta poate deshidrata grav corpul uman.
4. Senzație de uscăciune a ochilor. Cantitatea insuficientă de apă din corp determină uscarea conductelor lacrimale, rezultând mâncărime și uscăciune a ochilor. Dacă observați astfel de simptome, trebuie doar să beți apă. Persoanele care folosesc lentile trebuie să acorde o atenție specială acestui fenomen.
5. Urinați mai rar, iar culoarea urinei este închisă la culoare. Dacă observați că urina are o culoare mai închisă și că urinați foarte rar, deși nu aveți alte simptome, cel mai probabil trebuie să beți mai multă apă.
6. Creșterea ritmului cardiac. Dacă organismul nu are suficientă apă, sângele devine mai gros și va circula mult mai greu, rezultând o creștere a sarcinii pe mușchiul inimii și creșterea ritmului cardiac.
7. Senzații dureroase la nivelul articulațiilor. Corpul nostru este un „mecanism” foarte complex. Osul uman este acoperit pe deasupra cu o substanță cartilaginoasă, care conține 80% apă. Ea este concepută pentru a reduce fricțiunea osoasă în timpul mișcării, deci odată cu deshidratarea cronică va apărea o senzație de durere la nivelul articulațiilor.
8. Pierderea masei musculare. Mușchii conțin o cantitate mare de apă și atunci când organismul nu primește cantitatea necesară de apă, masa musculară scade. Pentru a evita acest lucru, medicii vă recomandă să beți apă între antrenamentele sportive.
9. Senzație constantă de oboseală și lipsă de somn. Când o persoană bea prea puțină apă, atunci corpul compensează lipsa acesteia prin preluarea apei din sânge, ceea ce duce la lipsa oxigenului. Drept urmare, persoana se simte obosită și simte nevoia să mai doarmă chiar dacă a avut un somn de cel puțin 8 ore.
10. Tulburări ale sistemului digestiv. Pentru a proteja stomacul de efectele distructive ale acidului, avem nevoie de apă pentru formarea stratului protector de pe pereții stomacului. În absența acestuia, veți avea parte de arsuri la stomac și alte tulburări neplăcute ale tractului gastro-intestinal.
Ce boli îți pot provoca sete în mod constant:
Căldura, exercițiile intense, consumul de alimente condimentate și grase pot face ca o persoană să simtă nevoia să bea mai multă apă decât de obicei. Dar dacă ți-e sete în mod constant, fără un motiv aparent, ar trebui să fii atent la sănătatea ta. Acesta poate fi un semn al anumitor modificări în organism, inclusiv dezvoltarea următoarelor boli grave:
Diabet
Dezvoltarea rezistenței la insulină duce la faptul că rinichii trebuie să lucreze mai mult pentru a elimina excesul de zahăr din sânge. Din acest motiv, pacientul are nevoie la baie mult mai des. Ca urmare, organismul va încerca activ să umple pierderea de lichid. Persoana își va simți gura uscată și va dori să bea mai multă apă decât de obicei. Astfel, urinarea frecventă și setea excesivă sunt principalele semne ale diabetului.
Anemie
Dacă suferiți de anemie, corpului uman îi lipsesc celulele roșii din sânge pentru a produce hemoglobină. Subnutriția sau sângerările abundente pot duce la anemie. Deshidratarea este un semn comun al anemiei și este mai vizibilă în cazul bolilor severe. Alte simptome includ amețeli, oboseală și transpirație fără motiv.
Hipercalcemie
Această afecțiune se caracterizează printr-o creștere a nivelurilor de calciu din organism până la niveluri periculoase. Hipercalcemia poate fi provocată de hiperparatiroidism, tuberculoză și cancer. Un senzație constantă de sete poate fi primul simptom al nivelurilor ridicate de calciu. În urma creșterii excesive a nivelului de calciu, oasele vor fi mai slăbite și se vor forma pietre la rinichi.
Scăderea producției de salivă
Când glandele salivare nu produc suficientă salivă, înseamnă că persoana în cauză suferă de sete excesivă. Scăderea producției de salivă poate apărea datorită administrării anumitor medicamente, cancerului, fumatului.
Sarcina
Unul dintre semnele sarcinii este uscăciunea gurii și setea puternică. În primul trimestru, volumul de sânge crește, lucru care determină rinichii să producă exces de lichid. Din această cauză, femeile vor simți nevoia să meargă mai des la toaletă și să bea mai multă apă, deoarece corpul încearcă să recapete volumul de apă pierdut.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.