Iata ce se intampla cu corpul nostru in timp ce dormim! Cateva curiozitati pe care ar trebui sa le stii!

Iata ce se intampla cu corpul nostru in timp ce dormim! Cateva curiozitati pe care ar trebui sa le stii!

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 October 2018 in Curiozități

Pentru cei mai mulți oameni, somnul este sinonim cu relaxarea, odihna și pacea interioară. Când dormi, însă, corpul tău nu este chiar atât de relaxat pe cât ai crede. Iată ce lucruri stranii ți se pot întâmpla în timpul somnului.

Când dormi în timpul nopții, corpul tău se pregătește pentru o nouă zi. Sortează, repară, revizuiește și își reface stocul de energie. Și se mai întâmplă câteva lucruri stranii de care noi nu suntem conștienți, dar pe care cercetătorii au reușit să le analizeze într-o oarecare măsură.

Tensiunea arteriala scade semnificativ – Acea stare de relaxare totala a organismului din timpul somnuluiduce la scaderea tensiunii arteriale pe timpul noptii, sustin expertii americani. Aceasta scadere a tensiunii arteriale poate fi de 5 si 7 mmHg intr-o noapte in care ai parte de un somn bun si odihnitor, de minimum 7-9 ore pe noapte.

Somnul ne ajută să ne construim memoria pe termen lung – Deși adunăm noi amintiri în starea de veghe, catalogarea lor se face în timpul somnului, când nici nu suntem conștienți de acest lucru. Abia când dormim, creierul începe să sorteze amintirile importante și să le pună în sertarele responsabile cu memoria pe termen lung. Aceste amintiri sunt esențiale pentru supraviețuire și pentru dezvoltarea noastră pe viitor.

Temperatura corpului scade – Cu aproximativ 30 de minute înainte de a adormi, temperatura corpului scade pentru a ne permite să ne odihnim câteva ore în șir fără să simțim setea și foamea. Din cauza temperaturii, scade și ritmul cardiac, precum și tensiunea arterială. Deși nu pare cine știe ce, temperatura corpului scade când dormim cu 2 grade, consumăm mult mai puțină energie și riscăm să tremurăm de frig dacă nu ne-am înveli cu ceva călduros.

Paralizăm de tot când dormim – Este ciudat cum ne pierdem capacitățile motorii în timpul somnului. Corpul intră într-o stare de paralizie profundă, care ne împiedică să facem cine știe ce mișcări periculoase pe care le visăm. Este tot un mecanism straniu de supraviețuire. Poate că ți s-a întâmplat și ție să ai un coșmar care părea real, dar nu erai în stare nici să țipi, nici să fugi sau să te bați cu monștrii din vis. Noroc că nu ne putem mișca, pentru că riscăm să ne rănim grav sau să îi lovim pe cei lângă care dormim (ceea ce totuși se mai întâmplă uneori când dormim!)

Mai creștem puțin în timpul somnului – Lungiți la orizontală, corpul se relaxează, mușchii și articulațiile se destind și… se lungesc. În fiecare noapte suntem mai înalți cu 1 sau 1,5 cm. În copilărie, creștem în timpul somnului, când creierul canalizează toată energia către dezvoltarea organismului. Dar și în perioada adultă, când creșterea s-a oprit, pe timpul nopții ne mai lungim puțin, deoarece corpul nu mai este supus presiunii gravitaționale.

Creierul folosește mai multă energie și face ”curățenie” – În timpul zilei, cea mai mare parte a energiei este folosită pentru activitățile fizice, pentru digestie și pentru activitățile intelectuale. Dar, pe timpul nopții, creierul folosește doar pentru el energia adunată, realizând tot felul de procese de care nu suntem conștienți, dar care ne mențin în viață. Când dormi, creierul echilibrează toate procesele din organism, reface legăturile dintre sinapse și face curățenie. El eliberează lichidul cefalorahidian care, mai pe înțelesul tururor, face curățenie în celule eliminând reziduurile care nu au nevoie, așa numitele toxine.

Poti merge sau vorbi in timpul somnului – In timpul somnului pot aparea diferite comportamente atipice – poti purta conversatii complexe sau poti merge prin casa (somnambulism). Aceste comportamente sunt cunoscute sub numele de parasomnie si, de cele mai multe ori, sunt inofensive. De obicei, se produc in timpul stadiului 3 de somn non-REM, cand dormi profund si te trezesti cu dificultate.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!