Pentru început, imaginați-vă o poveste. Te odihnești într-un parc al orașului și dintr-o dată vezi un bărbat în vârstă plimbându-se liniștit și cade brusc la pământ.
Alergi în ajutorul lui, dar bărbatul este conștient și spune că totul este perfect în regulă cu el: tocmai s-a împiedicat.
Omul părea palid și epuizat, dar tu l-ai crezut. În restul zilei a dus o viață normală.
Și seara a fost luat cu o ambulanță. Bărbatul a murit din cauza unui accident vascular cerebral.
Însă dacă ai putea oferi unei persoane ajutorul de care are nevoie în timpul zilei, aceasta ar rămâne în viață.
Dar cum? Cum este posibil chiar asta?
Neurobiologii spun că un accident vascular cerebral apare brusc. De fapt, simptomele sale sunt vizibile din timp, este important doar să învățăm să le înțelegem și să le recunoaștem.
Și dacă învățăm cum să recunoaștem semnele din timp, un atac cerebral fatal (sau un atac cerebral care poate lăsa pe oricine cu un handicapat pentru tot restul vieții) poate fi evitat sau „amânat”.
Iată 4 semne clare că o persoană are o afecțiune pre-accident vascular cerebral:
Cereți unui prieten „suspect” sau unui membru al familiei să zâmbească larg. Pacientul nu va putea face acest lucru sau o va face cu mare dificultate. În cazul accidentului vascular cerebral apare o pareză pe partea dreapta sau stângă iar colțul gurii este lăsat.
Roagă pe cineva care tocmai s-a „împiedicat” să spună ceva simplu, dar mai lung de două cuvinte. Lasă-l să spună complet și clar: „M-am împiedicat, dar sunt bine, nu-ți face griji”. Simptomele accidentului vascular cerebral includ și o incoerență în vorbire, deoarece limba va fi mișcată cu greutate.
Roagă-o să ridice mâinile deasupra capului. Pacientul va putea îndeplini această sarcină doar parțial. Mobilitatea pe o parte a corpului va scădea progresiv, acțiunile membrelor limitându-se, persoana afectată nemaiputând să ridice greutăți, nici măcar propria mână sus.
Roagă-o să scoată limba. Dacă este întoarsă pe lateral sau are o culoare sângeroasă – duceți-o imediat la spital. Cu cât este mai rapidă intervenția medicală, cu atât pacientul poate avea sechele mai puține, și chiar poate deveni o persoană normală după.
Dacă semnele cele mai grave nu au apărut încă, dar oamenii apropiați se plâng de amorțeală a extremităților, dureri de cap, amețeli și o scădere accentuată a acuității vizuale – sunați imediat la un medic.
Starea lor se poate agrava considerabil în câteva ore.
Alte simptome: scăderea bruscă a vederii la un ochi, vărsături bruște și inexplicabile, probleme de coordonare, pierderea bruscă a cunoștinței, dezechilibru.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.