Gonartroza: simptome și tratamentul artrozei deformante a articulației genunchiului

Gonartroza: simptome și tratamentul artrozei deformante a articulației genunchiului

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2023 in SanatateSfaturi

Durere surdă și persistentă la genunchi, rigiditate, pocnituri la mișcare, roșeață și umflături ale pielii – sunt semne destul de tipice ale gonartrozei. Gonartroza este o afecțiune cronică degenerativă care duce la deteriorarea cartilajului, un proces patologic progresiv care afectează treptat toate elementele articulației, determină o afectare semnificativă a funcției de mișcare, reduce capacitatea de muncă și poate chiar duce la invaliditate.

Vom explora cauzele bolii, simptomele, metodele de diagnostic și tratament.

Este important să înțelegem că succesul terapiei este determinat de diagnosticul precoce. De fapt, descoperirea bolii întâmplător este foarte rară. Pentru depistare este necesară o diagnosticare preventivă regulată, însă puțini oameni se preocupă de sănătatea lor în acest mod.

Statisticile arată că gonartroza este de obicei diagnosticată la pacienții cu vârsta peste 55 de ani. Cu toate acestea, vârsta reprezintă un factor de risc și nu o cauză. Patologia este întâlnită din ce în ce mai des la persoanele sub 40 de ani, datorită solicitării excesive a articulațiilor, inclusiv în activitățile sportive. Conform studiilor, calitatea vieții pacienților cu afecțiuni degenerative și distrofice ale articulațiilor mari este semnificativ mai scăzută decât a celor cu afecțiuni cardiovasculare și gastrointestinale.

Principalele măsuri ale tratamentului conservator includ ameliorarea sindromului dureros, eliminarea factorilor care contribuie la progresia bolii și restabilirea funcțiilor pierdute. Este necesară abordarea complexă și efectuarea regulată a diagnosticului intermediar. Dinamica procesului patologic și deviațiile în biomecanica articulației indică ineficiența metodei de tratament aleasă.

Un exemplu din practică:

Pacientul (30 de ani) s-a prezentat cu dureri la genunchi, în urma unei traume suferite acum un an, care nu a fost investigată. A luat analgezice timp de 2 zile și a utilizat un unguent, după care a uitat de probleme, fără a acorda atenție disconfortului apărut la genunchi după mers.

Diagnosticul după examinarea inițială de către medic: RMN al genunchiului.

Diagnosticul pe baza rezultatelor RMN: gonartroză de gradul II cu deteriorarea degenerativă a cornului posterior al meniscului de gradul II-III.

Gonartroza provoacă distrugerea cartilajului hialin, a oaselor subiacente, a membranei sinoviale, a ligamentelor și a mușchilor, însoțită de formarea creșterilor osoase. Având în vedere vârsta pacientului și stilul de viață activ, dezvoltarea bolii este asociată cu suprasolicitarea cronică, încălcarea regimului sportiv, iar trauma suferită a înrăutățit procesul de dezvoltare a bolii.

Perspective

Sindromul dureros pronunțat și limitarea mobilității la momentul consultului pun sub semnul întrebării posibilitatea terapiei conservatoare. Medicul avea o sarcină dificilă – să selecteze un complex terapeutic optim, axat pe ameliorarea sindromului dureros și încetinirea degenerării plăcii cartilaginoase.

Important! Simptomele gonartrozei sunt aproape absente în stadiile incipiente, semnalele de alarmă includ o ușoară durere de pornire (la începutul mersului sau la schimbarea poziției) și o senzație de rigiditate matinală în articulație. Aceste semne pot fi atribuite multor alte patologii. Nu vă grăbiți să vă auto-diagnosticați fără rezultatele unui examen!

Caracterul multifactorial al apariției sindromului dureros în gonartroză este legat de procesul patologic și necesită o abordare complexă în elaborarea unui program de tratament.

FRV (fracția stromală-vasculară)

Perioadă de injecții utilizând medicamente pentru îmbunătățirea fluxului sanguin, reducerea inflamației și edemului

Fizioterapie (electroforeză)

Masaj terapeutic și tratament osteopatic

Selectarea unui ortez pentru fixarea articulației

Confecționarea tălpilor ortopedice individuale pentru reducerea sarcinilor statice

Terapia FRV este recunoscută ca o alternativă reală la operație în cazul afecțiunilor degenerative ale aparatului locomotor. Injecțiile care conțin celule stem din țesutul adipos și plasma propriului pacient sunt administrate direct în articulația afectată.

Metoda contribuie la ameliorarea durerii și inflamației, îmbunătățește alimentarea țesuturilor, accelerează procesul de vindecare și declanșează un proces activ de regenerare, restabilind funcțiile motorii.

Terapia FRV este sigură și nu necesită o reabilitare îndelungată. Efectul inițial este observat deja la 2-4 zile după injecție și are un rezultat pozitiv crescător.

Fizioterapia în gonartroză vizează obținerea unui efect analgezic și antiinflamator. Electroforeza este o metodă eficientă care combină acțiunea curentului electric continuu de joasă intensitate cu substanțe medicamentoase: analgezice, care elimină spasmele reflexe ale mușchilor, îmbunătățesc nutriția cartilajului. Electroforeza reduce edemul, restabilește circulația sanguină și troficitatea țesuturilor, activează procesele de reparație.

Purtarea tălpilor ortopedice este o etapă importantă în tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor. Este deosebit de important ca tălpile să fie alese și formate de medici în funcție de măsurători individuale, precum și de gradul de rigiditate și confort al pacientului. Sistemul Formthotics lucrează intens la restabilirea funcțiilor și ameliorarea sindromului dureros în articulație.

Rezultate

Programul de tratament a durat 3 săptămâni + sesiuni cu un reabilitolog. Rezultatele: la sfârșitul primei săptămâni de tratament, umflarea a scăzut și sindromul dureros s-a diminuat. După trei săptămâni, amplitudinea mișcărilor în articulația genunchiului s-a mărit, durerea a dispărut.

La două luni de la consultația de control, pacientul se simțea bine, rezultatele diagnosticului au arătat o îmbunătățire a stării țesutului cartilaginos. La 6 luni, pacientul a revenit la antrenamentele în sala de gimnastică și la un stil de viață activ.

Este necesară consultarea unui specialist.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!