Frazele „Totul va fi bine”, „nu vă faceți griji”, „nu este sfârșitul lumii”  nu te ajută să evoluezi

Frazele „Totul va fi bine”, „nu vă faceți griji”, „nu este sfârșitul lumii” nu te ajută să evoluezi

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 February 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

De cele mai multe ori, când o persoană trece printr-un moment dificil, încercăm să o consolăm și să-i fim alături. Însă există anumite fraze care, la prima vedere par a fi încurajatoare, dar de fapt, ele nu ajută cu nimic.

„Totul va fi bine”, „nu vă faceți griji”, „nu este sfârșitul lumii” – nu sunt vorbe de sprijin, ele nu ajută persoana să evolueze, sunt doar vorbe goale.

Iată lucrurile pe care nu trebuie să i le spui unei persoane care suferă:

1. Promisiuni goale

„Totul va fi bine”, „se va rezolva” sunt promisiuni goale. Nimeni nu poate ști ce se va întâmpla în viitor și, în această formulare, subliniați, de asemenea, cât de rău stau lucrurile acum. Dacă nu știți ce să spuneți, cel mai bine este să îi dați o îmbrățișare și să îi fiți alături. Veți fi surprins, dar una dintre cele mai eficiente modalități de susținere sunt îmbrățișările calde și prietenoase și cuvintele simple de simpatie „Îmi pare rău”.

2. Interzicerea emoțiilor

„Nu plânge”, „nu-ți face griji”, „calmează-te”. Dacă vrei cu adevărat să sprijini o persoană, trebuie să o ajuți să își exprime sentimentele și emoțiile, nu să le suprime. Emoțiile ținute în interior se pot transforma în boli provocate de supărare, cel mai bine este să lași persoana să se descarce.

Oricine are dreptul să fie trist, supărat, mâhnit atunci când se află într-o situație dificilă de viață. Iar dacă acea persoană se simte destul de confortabil în preajma ta încât să își lase toate emoțiile afară, atunci trebuie să o lași să se descarce.

3. Amortizarea problemelor

„Nu merită să plângi pentru asta”, „nu este sfârșitul lumii”, „nu s-a întâmplat nimic grav”, „se putea și mai rău”.
Toți suntem diferiți, dacă tu nu plângi dintr-un anumit motiv, asta nu înseamnă că nici cealaltă persoană nu trebuie să sufere din cauza lui, poate este mai sensibilă. Iar dacă îi spui persoanei că „se putea și mai rău” cu siguranță nu o vei ajuta, ba chiar din potrivă, o vei face să se simtă prost că suferă.

4. Comentarii acuzative

„Trebuia să te gândești dinainte”, „te-am avertizat”, „era evident că se va întâmpla asta”, „nu trebuie să fii atât de naiv” și așa mai departe. Aceste comentarii sunt de prisos, nu ajută cu nimic persoana care suferă. O veți face să sufere și mai mult, deoarece îi dați sentimentul că este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat.

  • Cel mai bun mod de a sprijini o persoană dragă este să fii acolo, să asculți cu atenție, să o îmbrățișezi cu căldură.
  • Tot ce trebuie să faci este să îi arăți compasiune, să fii prezent atunci când este cazul, să îi oferi oportunitatea de a-și exprima sentimentele, emoțiile, experiențele.
  • Un suport indirect este să o ajuți cu anumite lucruri, să stai cu copiii, să faci de mâncare atunci când are moralul la pământ.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!