Cum să îți evaluezi starea fizică și cea metabolică: 7 markeri importanți ai analizei de bioimpedanță a corpului

Cum să îți evaluezi starea fizică și cea metabolică: 7 markeri importanți ai analizei de bioimpedanță a corpului

Publicat de Patricia Esca pe 19 June 2022 in SanatateSfaturiStiinta

Testele de laborator sunt bune, dar există și bioimpedancemetria – o procedură care poate spune o mulțime de lucruri interesante despre starea corpului tău. Sunt o persoană curioasă, așa că trec prin această procedură de multă vreme, din 2014.

De ce este important să analizăm compoziția corpului?

Acești indicatori indică cât de eficient este metabolismul, cât de multă grăsime este în organism, dacă există riscuri pentru sănătate, dacă apa este reținută și dacă persoana este suficient de dezvoltată fizic.

Componentele masei corporale slabe:

  • Organe.
  • Mușchii.
  • Apă.
  • Țesut conjunctiv.
  • Oase.

Restul reprezintă grăsimea.

O putem controla? Da, putem!

Corpul se adaptează ÎNTOTDEAUNA sarcinilor pe care i le încredințezi.

Dacă, de exemplu, ești în general inactiv, atunci glanda tiroidă riscă să devină la fel în timp – este cârmaciul metabolismului și acționează în funcție de situație. De aici excesul de greutate, lipsa de mușchi, umflături, niveluri scăzute de energie.

Toate lucrurile inexplicabile sunt rezultatul comportamentului nostru din ultimii 10-20 de ani. În plus, calitatea alimentelor, stresul și lipsa de somn.

Însă, atunci când începeți să vă schimbați în mod activ compoziția corpului, asigurați-vă că luați în considerare tipul dvs. de corp – ectomorf, endormorf sau mezomorf.

Nu toate femeile cu înălțimea de 160 cm trebuie să cântărească 50 kg!

Nu li se cere să cântărească nici 55.

Nu mă voi sătura să o repet.

Dacă nu ești creat de natură pentru a fi o căprioară, străduința pentru parametrii ectomorfi te poate costa mai mult decât sănătatea ta.

Însă endomorfii, dacă doresc, sunt capabili să-i ajungă din urmă și să-i depășească pe sportivii mezomorfi, am văzut o mulțime de astfel de exemple.

Citeste si  Nu da a doua șansă oamenilor care te dezamăgesc!

Dacă mergi în mod regulat la sală un an întreg sau mergi în ritm alert două ore în fiecare zi, compoziția se va schimba cu siguranță.

Am avut noroc, sunt un mezomorf pronunțat, țesutul meu muscular doar înfundă totul.

Deci de ce îmi place bioimpedanța?

Să mergem de la opus.

IMC (indicele de masă corporală) nu este de încredere, nu spune nimic despre țesuturile active, cantitatea de apă din organism, starea mușchilor. Conform IMC, sportivii profesioniști au primul sau al doilea grad de obezitate.

Cântarele „inteligente” , dacă prețul lor nu este mic, sunt inteligente doar în ceea ce privește greutatea în sine. În afară de asta, sunt destul de inutile, trebuie să recunosc.

Caliperometria – diagnosticarea compoziției corporale – nu este rea, o poți face si tu, dar ai nevoie de un specialist bun care sa ti-o execute si sa o interpreteze normal.

Cu centimetrul, raportul talie-șold, o determinare vizuală a procentului de grăsime sau un calcul prin formule spun puțin despre retenția de lichide și masa celulară activă, iar acest lucru este foarte important pentru sănătate.

Prin urmare, vă propun să vă supuneți analizei de corporală prin bioimpedanță clasice o dată pe an sau mai bine chiar și o dată la șase luni, și nu pe un cântar inteligent, ci pe aparat – se găsește în diverse clinici, este suficient să căutați pe Google “bioimpedanța”. “, de exemplu.

Procedura este simpla:

Te cântărești (cu aproximativ 2-3 ore înainte de acest moment nu mai mâncam), te întinzi liniștit pe canapea, îți sunt conectați mai multi electrozi prin care se măsoară rezistenta electrica a țesuturilor.

Citeste si  „Un avort mi-a distrus viața" povestea unei tinere abuzate de un profesor

Astfel obțineți o listă lungă de indicatori (cel puțin acolo unde o fac eu, este destul de mare) și o scurtă interpretare a acestora – astfel încât să înțelegeți în ce direcție să vâsliți.

Ce poți găsi interesant acolo?

Nu voi enumera totul, mă voi concentra pe punctele fundamentale:

1. Masa de grăsime.

În kilograme și procente. Impedanța arată clar ce aveți cel mai mult – apă, grăsime sau mușchi.

2. Masa celulară activă.

Acesta este un indicator al țesuturilor active metabolic ale corpului.

Dacă AKM este scăzut, atunci acest lucru poate indica atât un exces de grăsime, cât și o lipsă de mișcare și că o persoană are o lipsă semnificativă de proteine.

Veți vedea atât în ​​kilograme, cât și în procente.

3. Masa slabă.

Aceasta este diferența dintre greutatea corporală totală și grăsime. Scădeți acest parametru din greutatea dvs. și veți afla kilogramele de depozite de grăsime prețioase.

4. Masa musculară scheletică.

Pentru cei care se antrenează, acest parametru este cel mai adesea supraestimat.

5. Metabolismul de bază și metabolismul de bază specific.

Pe scurt, aceasta este o caracteristică care arată dacă ești ca o mașină sau ca un melc. Majoritatea oamenilor se încadrează undeva la mijloc și asta e perfect.

Aici veți obține două numere – OOH nu este atât de interesant, doar o informație, comparați cu referințele.

Dar RO (metabolismul bazal) sunt caloriile pe care le consumi doar întins pe canapea.

Cifrele nu sunt foarte precise, dar dau o idee.

Citeste si  3 sfaturi de la un neurochirurg: cum să îmbunătățim funcționarea creierului

6. Apă totală și lichid extracelular.

Momentul adevărului – ceea ce predomină, apă sau grăsime.

Ca de obicei, există valori de referință, dacă le-ați depășit, atunci trebuie să verificați cum funcționează sistemele de ieșire. În plus, doamnele ar trebui să țină cont de faza ciclului, desigur. Este optim să se facă în prima fază, când există cea mai mică retenție.

Lichidul extracelular este doar un indicator al retenției de lichide. El nu ar trebui să fie în afara limitelor.

7. Marker de supraviețuire.

Vorbește despre starea celulelor, cât de intens este metabolismul, dacă ești o persoană antrenată, care este nivelul de rezistență.

Într-un cuvânt, caracterizează resursa generală de viață a organismului.

Sunt aceste măsurători exacte?

Nimic nu este sigur sub lună. Nimic. Și este puțin probabil să apară.

Mi-a luat mulți ani să realizez câtă creativitate și imaginație există în „știință”.

Dar când citiți rezultatele acestui studiu și le estimați singuri, înțelegeți că toate acestea sunt într-adevăr aproape de adevăr, vedeți imaginea de ansamblu.

Și asta este ceea ce contează.

I-aș sfătui pe cei care sunt îngrijorați de sănătatea lor să se supună analizei de bioimpedanță în mod regulat și în același loc.

Eu numesc asta „conversație sinceră cu tine însuți”.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!