Filosoful și psihologul american William James spune: „A fi înțelept este arta de a ști ce să ignori ”.

Filosoful și psihologul american William James spune: „A fi înțelept este arta de a ști ce să ignori ”.

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 February 2021 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePildePsihologie

O veche pildă spunea așa:

Odată, în timp ce își dezlega desăgile, un pescar a eliberat din greșeală duhul din lampă, iar acesta i-a spus salvatorului său:

– Îți voi îndeplini trei dorințe, aceasta este răsplata ta. Ce vrei mai întâi?

„Mi-aș dori să fiu suficient de deștept ca să-mi aleg celelalte dorințe în cel mai bun mod”, a răspuns pescarul.

„Așa să fie”, a spus duhul. – Acum spune-mi a doua și a treia dorință.

Pescarul s-a gândit o clipă, apoi a spus:

„Nu mai am nevoie de nimic”. Mulțumesc.

Te-ai gândit vreodată că mai puțin înseamnă mult mai mult? Și cu cât există mai multă simplitate și moderație în viața noastră, cu atât ne este mai ușor să trecem prin ea.

Trebuie să vi se fi întâmplat că, în timp ce vă plimbați în parc, o piatră mică s-a strecurat în pantof. Este neplăcut, nu-i așa? Dar, deși este enervant, o lași acolo și chiar te obișnuiești.

Acum gândiți-vă la acest lucru: în același mod, pe măsură ce ne mișcăm prin viață, întâlnim mici „pietre” care ne împiedică și ne fac rău. Și cel mai paradoxal lucru este că, în loc să le aruncăm, le mutăm undeva spre partea în care ne deranjează mai puțin. Pentru că suntem nepăsători, pentru că ne grăbim sau pentru că, pentru a le elimina, trebuie să ne oprim o vreme.

Odată ce a intrat în viața noastră, chiar dacă inițial ne face să ne simțim inconfortabili, pietricica devine tovarășul nostru. Și ne obișnuim cu prezența ei într-o asemenea măsură încât aproape că nu o mai observăm. Și uneori mergem și mai departe – ne atașăm de ea!

Vă întrebați ce sunt aceste pietre?

1. Unele pietricele sunt în minte. Acestea sunt prejudecăți despre lume și despre noi înșine. Sunt o povară care ne împiedică să ne bucurăm de toate oportunitățile, să creștem, să învățăm și să ne grăbim spre noi experiențe. Așadar, reanalizați-vă convingerile și eliminați prejudecățile. Nu te împiedică doar să te miști ușor. Te împiedică să zbori!

2. Pietricele se strecoară și în inimă. Acestea sunt prietenii și relații nedorite sau toxice care te trag în jos. Oameni care te limitează sau îți aduc pesimismul și starea de spirit proastă în viața ta. Examinați-vă relațiile și prieteniile. Și evită-le pe cele care nu permit ca viața ta să fie umplută de bucurie și ușurință.

3. Lucrurile inutile sunt și ele pietricele care ne deranjează, deși rareori ne dăm seama. Cumpărăm mii de lucruri inutile – uneori din cauza dorinței de a avea sau pentru că ne fac să ne simțim în viață. Dar, deși vedem unele beneficii din ele, cel mai adesea aceste obiecte doar ne ocupă spațiul de locuit. Acestea sunt capricii care nu fac decât să ne agraveze viața și de cele mai multe ori duc la datorii permanente. Și aceasta este o povară serioasă.

4. Și acele pietre care ne însoțesc în viața de zi cu zi – lene, resemnare, indiferență – pot duce la neglijarea sănătății și apatie față de orice și de toată lumea. Sunt pietricele abia sesizabile, dar în timp devin mai periculoase. Deoarece ca un bulgăre de zăpadă care se rostogolește pe o pantă, devin treptat atât de mari încât efectul lor este catastrofal.

Nu lăsați toate aceste pietre să cadă în viața voastră. Sau dacă acest lucru s-a întâmplat deja, oprește-te pentru o clipă și aruncă-le. În acest fel te vei mișca mult mai confortabil și mai încrezător prin viață. Veți merge cu ușurință și vă veți aminti sentimentul de bucurie. Bucuria aceea simplă cu care te-ai născut.

Cu această ocazie, filosoful și psihologul american William James spune: „A fi înțelept este arta de a ști ce să ignori ”. Această afirmație pare logică, dar rareori ne oprim să aruncăm pietricele care s-au strecurat în pantoful nostru, care continuă să ne rănească și să interfereze cu ușurința cu care ne mișcăm.

Ce trebie să faceți?

  1. Faceți o listă de lucruri care vă împiedică și vă îngreunează viața.
  2. Care sunt pietrele care vă chinuiesc mintea?
  3. Care pietre s-au strecurat în inima ta?
  4. Care sunt pietrele cele mai grele?
  5. Și cele zilnice?

Faceți un plan pentru a scăpa de una dintre aceste poveri în fiecare săptămână.

Și nu uitați: Cel care umblă ușor merge departeDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!