Femeia are întotdeauna dreptate… chiar și atunci când nu are dreptate.

Femeia are întotdeauna dreptate… chiar și atunci când nu are dreptate.

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2023 in De SufletLecții de viațăLifeStyleRelatii

La noi, aproape jumătate din divorțuri se datorează faptului că femeile iau decizii importante, iar bărbații se plâng de culoarea draperiilor… Dacă analizezi mai bine, majoritatea dramelor familiale încep din nimicuri…

Un cuplu de tineri s-a dus la “IKEA”. Au intrat fericiți și veseli, ținându-se de mână. Au ieșit nervoși și tăcuți, aproape de divorț. Ce s-a întâmplat? Părea că nimic. Alegerea de veselă, draperii și dulapuri. Apoi am auzit versiunile ambelor părți.

El: “Nu se poate cu ea. S-a agățat de acele căni: oh, cât de drăguțe! I-am spus: avem destule căni, avem nevoie de farfurii. Nu, a insistat! Apoi draperiile. Nu îmi place portocaliul. Și pereții noștri sunt verzi. Ea spune: se potrivesc bine. Și nu o poți convinge. Așa că am explodat, am ales verzi pentru a o irita. Ea a început să plângă…” și așa mai departe.

Ea: “El este un ignorant! Nu ascultă nimic, face cum vrea el.”

O vizită a unui cuplu la “IKEA” sau oricare alt centru comercial este cel mai bun test psihologic. Trebuie să treci prin asta înainte de căsătorie. Va fi destul de clar cum va fi familia.

Cine are dreptate dintre acei tineri căsătoriți? Desigur, ea. Femeia are întotdeauna dreptate, este formula principală, despre care voi vorbi mai târziu. Iar el este cu adevărat un ignorant. Nu e vorba doar că gustul femeilor este mai subtil și mai bun din natură. Nu e vorba nici de faptul că vechile căni pot fi înlocuite ușor cu altele noi. Problema e alta. A te certa cu soția până la sânge, transpirație și lacrimi din cauza culorii draperiilor e cu adevărat o cădere morală.

Bărbatul trebuie să meargă înainte, să împingă căruciorul, să zică: “Desigur, draga mea! Luăm portocalii.” Chiar dacă nu-i plac. Nu-i plac acum – în trei zile îi vor plăcea. Dacă nu e un psihopat înrăit.

Bărbatul trebuie să se gândească la cosmos, la ființă și la economie. Bărbatul trebuie să facă găuri în zidurile de ciment și să vadă imagini ale viitorului prin ele. Bărbatul trebuie să rezolve cele mai importante probleme. Ce să facem și de unde să luăm bani? Să fie calm, încrezător și puțin ironic. Culoarea draperiilor nu e problema lui.

La noi, aproape jumătate din divorțuri se datorează faptului că femeile iau decizii importante, iar bărbații se plâng de culoarea draperiilor. Inversiune tragică. La ce bun fericirea asta pentru femei? Stigma divorțatei nu mai sperie pe nimeni, doar în sate. Unei femei i-e greu, dar în doi – insuportabil.

Familia e plină de compromisuri. Iar aceste compromisuri sunt masculine.

Eu însumi am ajuns la acest adevăr simplu abia spre finalul celei de-a doua căsătorie. Dar era prea târziu: toate cănile vechi le spărsesem deja, iar noi nu voiam să cumpărăm altele noi.

Familia fericită este aceea în care bărbatul joacă cu adevărat rolul “sub papuc“, dar în detalii. Pentru femei, detaliile sunt cele mai importante. Ea e făcută din “străluciri și minute“. Femeia se simte fericită în ele. Căni, draperii, nasturii soțului, unde să meargă vineri seara.

Bărbatul a făcut deja cel mai mare compromis în viața lui, mergând la starea civilă. A schimbat “libertatea de burlac” pentru “jugul greu“, cum spunea Pisica Begemot. Apoi vin compromisurile mult mai mici. Pur și simplu. Pentru o dramă bună, uneori trebuie să te contrazici, altfel femeii i se pare plictisitor. Trebuie neapărat. Ea are nevoie de un bărbat, nu de o lichea, ea trebuie întotdeauna să aibă posibilitatea să fie supărată, să se enerveze și să strige: “Tu nu înțelegi nimic!” Aici trebuie să fii de acord: “Ai dreptate, draga mea!”

Acesta este triumful ei. Nimic nu îi aduce femeii atâta bucurie ca un bărbat care e nevoit să fie de acord cu ea. Ea a câștigat, bravo, șampanie pentru toată lumea! Femeile noastre nu au atât de multe bucurii, orice prostie o entuziasmează. Acum sunt de acord cu fostele soții în tot. Da, e târziu deja, dar avem copii în comun. Și de ce nu le-am face pe ele, chiar și pe cele foste, puțin fericite?

Femeia are întotdeauna dreptate. Chiar și atunci când nu are dreptate. O formulă foarte simplă, foarte subtilă, foarte elegantă.

Atunci când cedezi femeii, o cucerești și mai mult. Femeia nu uită niciodată supărările, dar e mereu foarte recunoscătoare pentru compromisuri. În termeni duri: ai pierdut bătălia, dar ai câștigat războiul. Relația dintre bărbat și femeie este o luptă fără sfârșit. Altfel, am muri de mult de plictiseală și lipsă de libidou.

Dar care dintre bărbații noștri poate să ducă acest război cu grație, și cine poate să piardă? Foarte puțini. Bărbaților le place să lupte până la ultima picătură de sânge, până la războiul cel mare, până la lupta corp la corp. Să înțelegi de ce încep dramele în familie din cauza culorii draperiilor e doar o prostie, un absurd, o mizerie.

Ea l-a rugat să reducă volumul televizorului: copilul de doi ani doarme. El a refuzat. Ea a insistat mai hotărât. El s-a enervat și a crescut volumul. Copilul s-a trezit și a început să plângă. Ambii au alergat la pătuț. Acolo ea i-a spus nervoasă: “Eu ți-am cerut frumos!” El i-a dat un pumn în față. Acesta e un caz real. Și nu e o familie de alcoolici, e o familie destul de respectabilă. Și fiecare dintre noi își amintește zeci de astfel de cazuri…

Cedează doar cei puternici. Histericii și psihopații, niciodată. Iar noi suntem o țară de histerici și psihopați. Dar ce diferență face pe cine putem învinovăți? În timp ce femeia se chinuie, suferă, în cele din urmă clatină din umeri, trece peste crizele lui cu ego-ul înfumurat și merge mai departe.

Apoi egoistul se ridică rapid, își agită pantalonii “Adidas”, o urmărește pe femeie, se plânge și se scuză. Prea târziu. Ea nu îl mai poate vedea. Chiar dacă trăiesc împreună mult timp. Sufletul femeii e misterios și nesfârșit.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!