Este sigur să folosiți folie de aluminiu pentru păstrat alimente sau gătit?

Este sigur să folosiți folie de aluminiu pentru păstrat alimente sau gătit?

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 October 2021 in SanatateSfaturi

Utilizarea foliei de aluminiu pentru gătit nu a fost niciodată pusă la îndoială, până de curând. În ultima perioadă oamenii de știință au început să facă teste cu privire la efectele pe care le are folia de aluminiu asupra mâncării. În acest articol vă vom explica ce parte ar trebui să intre în contact cu mâncarea: mată sau strălucitoare.

În general, folia de aluminiu are trei scopuri:

 • pentru gătit
 • conservarea alimentelor (acoperirea sau împachetarea)
 • menținerea căldurii după gătit

Desigur, această folie este ușor de utilizat și extrem de accesibilă. Cu toate acestea, este într-adevăr sigură? Cât de des ar trebui s-o utilizați? Citiți mai departe pentru a afla mai multe:

De ce utilizarea foliei de aluminiu pentru gătit nu este cea mai bună opțiune?

Folia de aluminiu constă într-o foaie foarte subțire înfășurată pe un cilindru de carton, astfel încât oamenii s-o poată tăia și utiliza cu ușurință după preferință. Grosimea foii poate ajunge la 0,02 mm, deci este destul de flexibilă.

Ce este aluminiul?

Aluminiul a ajuns destul de popular în secolul al XX-lea, fiind doar puțin inferior popularității oțelului. În plus, acesta este extras din bauxită, un tip de rocă sedimentară. Folia de aluminiu are o durată lungă de viață și este un bun conductor de electricitate și căldură.

Alte proprietăți caracteristice aluminiului:

 • Persistență: aceasta se referă la capacitatea unui metal de a absorbi energia fără a se defecta sau de a-și pierde forma.
 • Maleabilitate: aceasta proprietate fizică îi permite foliei de aluminiu să se îndoaie pentru a putea fi utilizată.
 • Plasticitate: aceasta înseamnă că metalul este flexibil și poate fi format prin forță fără rupere pentru a obține o folie subțire.

Când este aluminiu dăunător sănătății?

Aluminiu (în aliaj cu alte elemente) este un material ieftin și poate fi găsit în veselă, vase, tigăi și multe alte ustensile . Cu toate acestea, trebuie să spunem că nu există dovezi că utilizarea acestor ustensile este dăunătoare sănătății dumneavoastră.

Cu toate acestea, ambalarea alimentelor în folie de aluminiu și încălzirea acestora la temperaturi ridicate poate fi dăunătoare. În cea mai mare parte, acest lucru se aplică alimentelor acre sau condimentate. Iată de ce:

Cum afectează aluminiu corpul uman?

Corpul uman poate excreta aluminiu, dar numai în cantități mici. Cu alte cuvinte, consumul minim nu va cauza probleme, maximul admis este de 40 mm la un kg de mâncare pe zi. Cu toții întâlnim acest metal în viața de zi cu zi, îl putem găsi în diferite alimente precum:

 • ceai
 • porumb
 • sare de masă
 • apă
 • brânză galbenă
 • condimente aromate
 • unele medicamente, cum ar fi cele antiacide

Tulburări cauzate de cantități mari de aluminiu în organism:

 • Unii oameni cred că acest lucru crește probabilitatea apariției bolii Alzheimer .
 • Aluminiul este extrem de dăunător pacienților cu probleme renale.
 • Aluminiul poate agrava starea de sănătate a pacienților cu probleme osoase.
 • Aluminiul reduce rata de creștere a celulelor creierului uman.

Evitați utilizarea foliei de aluminiu pentru gătit la temperaturi ridicate

Principala problemă este înfășurarea alimentelor în folie de aluminiu în scopuri culinare, deoarece atunci când gătești, aluminiul poate intra în alimente și poate depăși limitele considerate sigure pentru organism. Puteți continua să gătiți folosind folie de aluminiu doar dacă aceasta este pusă pe o tava, dar să nu înfășurați cu totul mâncarea în folie atunci când gătiți la temperaturi ridicate.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!