Erich Fromm: Dorința de a trăi în abundență a deviat omenirea de pe calea corectă

Erich Fromm: Dorința de a trăi în abundență a deviat omenirea de pe calea corectă

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Marele psihiatru a descris problemele societății noastre acum 60 de ani, care au evoluat de-a lungul timpului.

În 1958, celebrul psihanalist Erich Fromm a vorbit în cadrul programului “The Mike Wallace Interview” despre bolile societății și despre epoca consumului, despre motivul pentru care avem aversiune față de munca noastră și în general de ce ne-am pierdut dragostea. Despre contradicțiile personalității pe care trebuie să o vindem ca și cum ar fi o marfă.

Și chiar dacă Fromm vorbea despre Statele Unite din 1958, interviul său a devenit un fel de diagnostic pentru o întreagă epocă. Creșterea multor procese pe care psihiatrul le-a discutat este observată în prezent.

“Munca omului a devenit în mare parte lipsită de sens. Oamenii nu au nicio legătură cu ea și adesea sunt doar elemente într-un sistem de birocrație în masă. Mulți urăsc munca lor pentru că se simt prinși într-o capcană. Simt că își cheltuiesc cea mai mare parte a vieții lor și a energiei lor pe ceva care nu are sens.”

“Suntem toți egali în sensul că niciun om nu ar trebui să fie un mijloc pentru alt om, ci fiecare om este un scop în sine. Astăzi vorbim mult despre egalitate, dar cred că majoritatea oamenilor înțeleg prin asta uniformitate. Toți sunt la fel – și se tem că, dacă nu sunt asemănători între ei, nu sunt egali.”

“Dragostea a devenit o raritate pentru noi. Ne înconjurăm cu sentimente, ne îndrăgostim, ne dedăm iluziilor despre iubire, fără să simțim sentimente reale și profunde. Asta se întâmplă pentru că suntem mereu ocupați cu obținerea succesului, bani și mijloace pentru a atinge scopurile noastre. Pentru a susține societatea capitalistă, am creat o clasă de oameni foarte educați și inteligenți, dar interior sunt epuizați.”

“Dorința de a trăi în abundență ne-a deviat de pe calea corectă. Am început să dominăm natura – producerea de bunuri a devenit un scop în sine, la fel ca și acumularea nelimitată de bogății.”

“Cred că dacă întrebați astăzi oamenii ce consideră cu adevărat ca fiind fericire, răspunsul ar fi consumul nelimitat, consumerismul – așa cum l-a descris domnul Huxley în romanul său ‘O lume fericită’. Cred că, dacă îi întrebați pe oameni ce este raiul, și dacă vor fi sinceri, vor spune că este o felie mare de supermarket cu lucruri noi în fiecare săptămână și suficienți bani pentru a cumpăra totul. Cred că, în ziua de azi, pentru majoritatea oamenilor, fericirea este să rămână mereu copii, să consume mereu mai mult din asta sau din cealaltă.”

“Fericirea ar trebui să fie rezultatul relațiilor creative, autentice și profunde – înțelegere, sensibilitate față de tot ceea ce înseamnă viață – oameni, natură. Fericirea nu exclude tristețea – dacă un om reacționează la ceea ce se întâmplă în viață, uneori este fericit, iar alteori este trist. Depinde la ce reacționează.”

Iată câteva citate celebre ale lui Erich Fromm:

1. “Dragostea nu este doar un sentiment. Este o artă… Este ceea ce facem, nu doar ceea ce simțim.”

2. “Libertatea înseamnă că ești liber să faci ceea ce este corect.”

3. “Dacă nu ne cunoaștem pe noi înșine, dacă nu suntem conștienți de propriile noastre nevoi și dorințe, suntem în pericol să devenim prizonieri ai altora.”

4. “Adevărata productivitate nu are în vedere cât de mult muncim, ci cât de bine muncim.”

5. “Libertatea nu înseamnă să faci ceea ce vrei, ci să ai puterea de a face ceea ce este corect.”

6. “Oamenii trăiesc pentru a-și servi scopurile lor, dar cele mai profunde realizări ale vieții noastre provin din servirea unui scop mai mare.”

7. “Omul poate deveni cu adevărat om doar în măsura în care își dezvoltă rațiunea și dragostea.”

8. “Cea mai mare nevoie a omului este de a-și simți legătura cu ceilalți oameni.”

Aceste citate reflectă gândirea sa profundă și filozofia sa despre viață, iubire, libertate și dezvoltare personală.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!