Cunoastem cu totii scenariul: ne fastacim, ne frecam mainile, ne imaginam o serie de replici pe care le-am putea spune, dar o data ajunsi in fata faptului implinit afisam un zambet resemnat si acceptam: sa ne intalnim cu un prieten chiar daca suntem foarte obositi, sa imprumutam bani chiar daca mai avem destul de putin, sa mergem la o piesa de teatru cand de fapt am prefera un film si lista poate continua.
Articolul de fata este inainte de toate o lectie de comunicare prin care va oferim o serie de modalitati prin care sa invatam sa spunem ,,Nu” atunci cand este cazul, acest fapt influentandu-ne in mod benefic procesul de dezvoltare personala.
De ce ne este greu sa spunem ,,Nu”?
Inainte de a nega cu desavarsire anumite propuneri care ni se fac, este necesar sa aflam de ce opunem rezistenta acestui fapt. Iata mai jos cateva exemple:
Din dorinta de a ajuta. Chiar daca stim ca suntem in intarziere, tot ascultam aceeasi poveste a prietenei care se plange. Am putea chiar sa rostim cuvintele in acelasi timp cu ea, atat de bine cunoastem replicile sale. Totusi, de ce suntem in continuare pe scaun in loc sa fim in lift?
Pentru ca ne dorim sa o ajutam si ne dorim sa stie ca are sustinerea noastra, fapt care arata ca avem pur si simplu un suflet bun care este orientat catre a-I ajuta pe celalalt.
Ne este teama sa fim nepoliticosi. Da, si acest lucru este posibil. Unii dintre noi avem impresia ca neoferindu-ne ajutorul, putem parea nepoliticosi in ochii celorlalti si acest lucru ii poate determina sa isi schimbe parerea despre noi.
Vrem sa fim agreabili. Una dintre cele mai mari temeri ale omului este teama de a fi respins. Deseori, ne confruntam cu acest paradox: nu respingem pentru ca ne este teama ca o sa fim respinsi. Consideram ca facand pe plan celorlalti, ne asiguram un loc undeva in sufletul lor, dar interesant este ca pe masura ce ne apropiem de ei, tindem sa ne indepartam de noi insine. Asa ca in final nu ramane decat sa ne intrebam ce alegem.
Teama de conflicte. Uneori ne este teama ca o persoana se poate infuria daca o respingem, ceea ce poate naste o mare frustrare in interiorul nostru, rezultatul fiind acela de a crea o alta serie de consecinte negative.
Teama ca pierdem oportunitati. Poate ca unii dintre noi consideram ca ni se inchid usi atunci cand refuzam sa le facem altora pe plac. Ceea ce ne determina sa nu ne ascultam propria voce care ne conduce intr-o anumita directie si sa actionam conform celorlalati. Iar in urma unei asemenea decizii, noi suntem singurii care avem de pierdut.
Atunci cand spunem ,,Nu”, nu inseamna neparat ca suntem nepoliticosi sau dezagreabili. Sau ca respingem sau ca dam cu piciorul unor oportunitati care nu se vor mai intoarce spre noi.
Ceea ce conteaza cu adevarat este felul in care alegem sa spunem ,,Nu”, nu faptul ca spunem ,,Nu”. la urma urmei, fiecare isi are propriile nevoi si prioritati, la fel ca oricine altcineva. A spune ,,Nu” in anumite momente inseamna a ne respecta timpul si spatiul.
7 expresii pe care sa le folositi in loc sa spuneti ,,Nu”:
,,Nu pot face asta deoarece in acest moment am alte prioritati”. Daca suntem prea ocupati, aceasta este expresia cea mai buna pe care o putem folosi. Aceasta expresie evidentiaza faptul ca suntem ocupati, dar lasa loc liber pentru o intalnire in viitor. Daca ne este mai usor, ii putem spune celuilalt ce ne tine ocupati in prezent (un proiect, etc), dar nici prea multe explicatii fara sa fie cerute nu isi au rostul. Sa incercam sa fim destul de concisi in ceea ce avem de exprimat.
,,Acum sunt in mijlocul unei situatii. Ce zici daca ramane in data de….?” Deseori, este intalnit exemplul in care ni se cere ajutorul exact in momentul in care facem cu totul altceva. Aceasta metoda este cea mai buna modalitate de a amana temporar ceva. In primul rand, lasam persoana sa inteleaga ca suntem ocupati pentru ca facem altceva. In al doilea rand, ne facem cunoscuta dorinta de a ajuta prin sugerarea altui moment in care putem fi de folos persoanei respective. Astfel, aceasta nu se simte data la o parte.
,,Mi-ar placea sa fac asta, dar…” Expresia de fata este in sine incurajatoare deoarece il lasa pe celalalt sa inteleaga ca ne surade ideea propusa. Uneori putem avea alte prioritati sau alte nevoi in acele momente si chiar daca ne place propunerea pe care am primit-o, este nevoie sa refuzam pentru a realiza ceva ce consideram primordial pentru perioada respectiva.
,,Lasa-ma sa ma gandesc la asta si te anunt eu.” Aceasta fraza suna mai mult ca un ,,Poate” decat ca un ,,Nu”. Daca suntem interesati, dar nu vrem sa spunem ,,Da” pe moment, expresia de mai sus lasa o portita deschisa. Pentru mai multa siguranta oferita celuilalt, putem stabili ora si data pentru propunerea sa.
,,Acest lucru nu este o nevoie pentru mine acum, dar o sa tin minte”. Daca cineva ne aduce in prim plan o oportunitate, dar aceasta nu ne indeplineste nevoile prezente, pur si simplu ar trebui sa-i facem cunoscut acest lucru pentru a nu lungi discutia mai mult decat este cazul. Astfel, persoana respectiva intelege ca nu este nimic in neregula cu ceea ce ofera ea, ci pur si simplu nevoile noastre sunt cu totul altele. De asemenea, prin faptul ca afirmam ca o sa tinem minte ceea ce ne-a propus, aratam ca suntem deschisi catre oportunitatea pe care ne-a oferit-o.
,,Nu, nu pot”. Este cu siguranta cea mai simpla si cea mai directa modalitate de a spune ,,Nu”. in anumite momente, raspunsul poate fi doar atat de hotarat. Daca reusim sa oferim aceasta replica doar atunci cand este nevoie, o serie de blocaje intre noi si receptor se vor prabusi, iar noi vom realiza ca situatia nu este chiar atat de neagra pe cat ne-o imaginam.
Sursa: damaideparte.ro
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!