Empatia. Un psihiatru de la Harvard numește 7 abilități care te vor ajuta să găsești un limbaj comun cu oricine

Empatia. Un psihiatru de la Harvard numește 7 abilități care te vor ajuta să găsești un limbaj comun cu oricine

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Empatia este capacitatea de a înțelege ceea ce simte o altă persoană și de a te pune în locul ei. Acesta poate fi biletul tău către o comunicare mai încrezătoare și, în cele din urmă, către succes.

Multă vreme, se spunea că această abilitate se dobândea din naștere și că doar unii oameni o au. Însă psihiatrul Helen Reiss consideră că empatia este o abilitate care poate fi învățată și dezvoltată chiar și pe parcursul vieții.

Reiss a dezvoltat o tehnica de formare a empatiei pe baza cercetărilor din domeniul neurobiologiei. Așadar, iată cele șapte abilități de bază la care ar trebui să lucrați pentru a forma sentimentul de empatie față de alți oameni:

1. Abilitatea de a ține discuțiile față în față.

Toată lumea cunoaște proverbul „Ochii sunt oglinda sufletului”, și este absolut adevărat. Reiss recomandă, dacă este posibil, să discutăm lucrurile importante față în față, nu prin apel telefonic, video sau mesaje.

Acest lucru vă va ajuta să prindeți acele nuanțe non-verbale (expresiile faciale, mișcările corpului) pe care nu le-ați putea înțelege prin telefon. În plus, atunci când întâlnești o persoană pentru prima dată, uită-te în ochii ei suficient de atent cât să reții ce culoare au.

„Acele câteva secunde în plus îi permit celuilalt să știe că îl vezi cu adevărat”, explică Reiss.

2. Capacitatea de a recunoaște emoțiile după expresiile faciale.

Oglindirea automată a expresiilor faciale ale interlocutorilor este ferm tipărită în creierul și sistemul nostru nervos. Când cineva ne zâmbește, aproape întotdeauna îi zâmbim înapoi. O facem automat.

Majoritatea oamenilor știu să recunoască diferența dintre un zâmbet fals și cel real, care arată adevărata fericire. Mușchii feței nu pot să mintă, nu așa cum o fac cuvintele. Așa că acordați atenție acestui lucru dacă doriți să înțelegeți mai bine ce simte interlocutorul dvs.

3. Capacitatea de a menține o postură încrezătoare în timpul unei conversații.

Stați drept când vorbiți. O astfel de postură indică „un sentiment interior de fericire sau încredere în sine”. Reiss vorbește întotdeauna cu pacienții săi în timp ce stă cu fața la persoană, aplecându-se ușor în față și încercând să stea astfel încât să îi privească fix în ochi.

4. Capacitatea de a recunoaște starea emoțională generală.

Aceasta este într-adevăr o abilitate foarte importantă. Fiți mereu atent la starea emoțională a interlocutorului dvs. – poate că este trist, iritat, confuz sau într-o dispoziție bună. Este puțin probabil să găsiți un limbaj comun dacă nu înțelegeți în ce stare emoțională se află în acest moment.

O să spunem din nou, milioane de ani de evoluție au făcut din sistemul nostru nervos central un instrument fin reglat, capabil să recunoască chiar și cele mai slabe nuanțe ale aurei emoționale a altei persoane. Chiar dacă acest proces nu are loc în mod conștient, tot funcționează. Ai încredere în instinctele tale – ele știu adesea mult mai multe decât mintea ta conștientă.

5. Capacitatea de a recunoaște emoțiile prin tonul vocii.

Lingviștii folosesc termenul „prozodie” atunci când se referă la tempo-ul, ritmul și timbrul vocii unei persoane. Potrivit lui Reiss, prozodia „umple cuvântul rostit cu conținut emoțional suplimentar, care îi spune interlocutorului mult mai multe decât ar putea cuvântul în sine”.

Adică, este important atât ce spune, cât și cum o spune, cât de repede și pe ce ton. De regulă, un ton al vocii calm ajută la stabilirea contactului mai rapid și face interacțiunea cu o altă persoană mult mai ușoară.

6. Abilitatea de a asculta cu adevărat.

„Ascultarea empatică înseamnă să acorzi toată atenția unei alte persoane, să-i înțelegi emoțiile și să răspunzi cu compasiune, fără a judeca”, scrie Reiss.

De exemplu, atunci când o persoană vă povestește un lucru personal, care a afectat-o din punct de vedere emoțional, ascultați-o cu atenție și sprijiniți-o. Nu începeți să spuneți că dvs. ați pățit mai rău sau că nu are de ce să fie supărată. Pur și simplu ascultați și fiți prezent în discuție, nu o întrerupeți cu lucruri personale.

Un alt exemplu, încercați să nu vorbiți cu nimeni când sunteți foarte furios. Când emoțiile sunt încălzite la o temperatură periculoasă în timpul unei certe, faceți un pas înapoi și așteptați să vă calmați.

Nu întrerupeți interlocutorul. Nu încercați să-l oglindiți aducând emoțiile la un punct de fierbere. Veți vedea, dacă veți respecta aceste reguli, escaladarea tensiunilor în dispută se va potoli rapid.

7. Capacitatea de a restrânge emoțiile negative în preajma cuiva.

Emoțiile sunt „contagioase”. Poate că nu sunteți pe deplin conștient de asta, dar starea dvs. emoțională are un impact direct asupra celor din jur.

„Sistemul nostru nervos interacționează la un nivel foarte profund, iar modul în care te simți față de ceilalți oameni poate spune multe despre modul în care vor percepe cuvintele sau acțiunile tale”, spune Reiss.

Dacă sunteți furios, nesigur pe dvs. sau, să zicem, vă temeți de ceva, aceste emoții cu siguranță îi vor afecta pe cei din jur și vor afecta semnificativ comunicarea voastră. Fiți atent la felul în care vă simțiți în preajma cuiva, pentru că determină cum se vor simți ceilalți în preajma dvs.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!