Edemul periferic – De ce se umflă mâinile și picioarele: 12 motive atât inofensive, cât și periculoase

Edemul periferic – De ce se umflă mâinile și picioarele: 12 motive atât inofensive, cât și periculoase

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 October 2021 in SanatateSfaturi

Din anumite motive, corpul acumulează și reține apa în țesuturi, care poate fi cauzată de:

Consumul crescut de alimente sărate, dulciuri și/sau alcool.

O ședere lungă în aceeași poziție înseamnă imobilitate.

Modificări hormonale (sarcină, ciclu menstrual). Atunci când o femeie este însărcinată, uterul ei pune presiune asupra vaselor de sânge și obstrucționează circulația sângelui, drept urmare, lichidul din sânge intră în țesuturi, provocând umflarea picioarelor.

Temperatură. Acesta este modul în care organismul încearcă să răcească țesuturile.

Inflamație. Inflamația este o reacție la alergii, lovituri, infecții sau o afecțiune cronică.

Tratamente medicamentoase. Anumite medicamente provoacă retenție de lichide și ar trebui să fiți conștienți de acest lucru.

Alergiile alimentare și casnice.

Niveluri scăzute de proteine ​​în sânge. Dacă nu există suficientă albumină în sânge, lichidul poate intra în țesuturi și rămâne acolo.

Probleme cu starea vaselor de sânge. La persoanele cu insuficiență venoasă, circulația sângelui este afectată, iar umflarea gleznelor și picioarelor poate deveni, de asemenea, vizibilă. Varicele încetinesc fluxul sanguin și picioarele tale se pot umfla și ele.

Probleme cu rinichii. Dacă rinichii nu elimină sarea și apa din corp, acest lucru pune presiune pe vasele de sânge și duce la umflături.

Probleme cu inima. Dacă inima devine prea slabă pentru a pompa normal, lichidul se poate acumula în picioare sau abdomen.

Probleme pulmonare.

Pentru a putea face ceva în acest sens, trebuie să căutați motivul. Persoanele care sunt predispuse la edem, dar care nu au un diagnostic asociat ar trebui să știe următoarele lucruri:

1. Sarea contează. Apa urmează întotdeauna sodiului. Începeți prin a analiza alimentația pentru a identifica alimentele sărate – afumături, murături, delicatese din carne și pește, conserve, măsline. Este mai bine să consumați alimente proaspete – în acest fel sarea va fi sub control.

2. Mișcarea. Pentru ca fluidele corpului să se miște într-un ritm natural, trebuie să te miști pe tot parcursul zilei. Dacă lucrați mai multe ore la un birou, faceți pauze la fiecare oră – cel puțin 5-10 minute pentru a vă întinde articulațiile.

Un stil de viață sedentar duce la tulburări circulatorii, tromboze și dureri cronice. În niciun caz nu trebuie să stai cu picioarele încrucișate. Mergeți la o plimbare înainte de culcare.

3. Pătrunjel, mărar. Ajută corpul să îndepărteze excesul de apă și chiar ajută la reducerea volumului abdomenului.

4. Uleiuri esențiale. De asemenea, uleiurile de grepfrut și fenicul ajută organismul să nu rețină excesul de apă deoarece activează sistemul limfatic și pot reduce inflamația. Pot fi amestecate cu ulei de cocos și aplicate pe pielea unde este edemul, dacă nu aveți alergie.

5. Masaj. Unul dintre cele mai bune remedii pentru ameliorarea presiunii asupra vaselor de sânge. Dacă o faci în mod regulat, volumul zonelor edematoase va scădea vizibil.

6. Țineți zona cu edem mai sus decât restul corpului. De asemenea, este util pentru ameliorarea presiunii locale în zona edemului și redistribuirea lichidului. Puteți să vă întindeți și să puneți câteva perne sub picioare timp de o jumătate de oră.

7. Îmbrăcăminte lejeră. Când suferiți de edem, nu trebuie să purtați haine strâmte – acest lucru creează disconfort și împiedică circulația sângelui.

Dacă observați în mod regulat umflături inexplicabile ale feței, brațelor și picioarelor, asigurați-vă că mergeți la un consult pentru a vă evalua sănătatea rinichilor, plămânilor, inimii și ficatului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!