Edemul periferic – De ce se umflă mâinile și picioarele: 12 motive atât inofensive, cât și periculoase

Edemul periferic – De ce se umflă mâinile și picioarele: 12 motive atât inofensive, cât și periculoase

Publicat de Patricia Esca pe 23 October 2021 in SanatateSfaturi

Se știe că 55-60% din greutatea noastră este apă. Se deplasează prin corp, este prezent în interiorul celulelor și menține toate țesuturile hidratate.

Organele, oasele, articulațiile, măduva spinării și creierul au nevoie de apă.

Dar uneori membrele „adună” prea multă apă. Acest fenomen se numește „edem periferic” și poate fi temporar sau cronic. Desigur, problema nu este primară, are motive și trebuie tratate cu un medic, altfel vei pierde timpul fără niciun efect.

Ce este edemul periferic?

Lichidul se acumulează în țesuturi, iar aceste zone ale corpului capătă un aspect mărit, greu și chiar dureros. Corpul lucrează întotdeauna pentru a menține un nivel stabil de lichid în celule, încearcă să echilibreze pierderea și consumul de apă.

Nici nivelul electroliților nu ar trebui să se schimbe semnificativ. Cea mai bună modalitate de a reduce umflarea este să oferi corpului suficientă apă.

Cum arată edemul periferic?

Este o zonă umflată care poate fi chiar caldă la atingere. Dacă apăsați pe piele în acest loc, va rămâne o adâncitură, care nu va dispărea imediat. De regulă, un astfel de edem se formează când există un exces de sodiu în corp, atunci când stăm în picioare sau stăm într-un singur loc.

Dacă edemul este pronunțat, dens, elastic și nu rămân urme pe el, atunci acesta este un motiv pentru a verifica starea organelor interne și a vaselor de sânge.

Citeste si  Soțul ar trebui să își pună soția mai presus de toți - mai ales de aceste 5 persoane

Alte semne de edem local includ urme de îmbrăcăminte și bijuterii pe piele, senzație de strângere și presiune în zona umflată.

De ce se întâmplă asta?

Din anumite motive, corpul acumulează și reține apa în țesuturi, care poate fi cauzată de:

Consumul crescut de alimente sărate, dulciuri și/sau alcool.

O ședere lungă în aceeași poziție înseamnă imobilitate.

Modificări hormonale (sarcină, ciclu menstrual). Atunci când o femeie este însărcinată, uterul ei pune presiune asupra vaselor de sânge și obstrucționează circulația sângelui, drept urmare, lichidul din sânge intră în țesuturi, provocând umflarea picioarelor.

Temperatură. Acesta este modul în care organismul încearcă să răcească țesuturile.

Inflamație. Inflamația este o reacție la alergii, lovituri, infecții sau o afecțiune cronică.

Tratamente medicamentoase. Anumite medicamente provoacă retenție de lichide și ar trebui să fiți conștienți de acest lucru.

Alergiile alimentare și casnice.

Niveluri scăzute de proteine ​​în sânge. Dacă nu există suficientă albumină în sânge, lichidul poate intra în țesuturi și rămâne acolo.

Probleme cu starea vaselor de sânge. La persoanele cu insuficiență venoasă, circulația sângelui este afectată, iar umflarea gleznelor și picioarelor poate deveni, de asemenea, vizibilă. Varicele încetinesc fluxul sanguin și picioarele tale se pot umfla și ele.

Citeste si  O femeie după vârsta de 40 de ani are nevoie de vitamina B12 ca aerul! Semne ale deficienței de vitamina B12

Probleme cu rinichii. Dacă rinichii nu elimină sarea și apa din corp, acest lucru pune presiune pe vasele de sânge și duce la umflături.

Probleme cu inima. Dacă inima devine prea slabă pentru a pompa normal, lichidul se poate acumula în picioare sau abdomen.

Probleme pulmonare.

Pentru a putea face ceva în acest sens, trebuie să căutați motivul. Persoanele care sunt predispuse la edem, dar care nu au un diagnostic asociat ar trebui să știe următoarele lucruri:

1. Sarea contează. Apa urmează întotdeauna sodiului. Începeți prin a analiza alimentația pentru a identifica alimentele sărate – afumături, murături, delicatese din carne și pește, conserve, măsline. Este mai bine să consumați alimente proaspete – în acest fel sarea va fi sub control.

2. Mișcarea. Pentru ca fluidele corpului să se miște într-un ritm natural, trebuie să te miști pe tot parcursul zilei. Dacă lucrați mai multe ore la un birou, faceți pauze la fiecare oră – cel puțin 5-10 minute pentru a vă întinde articulațiile.

Un stil de viață sedentar duce la tulburări circulatorii, tromboze și dureri cronice. În niciun caz nu trebuie să stai cu picioarele încrucișate. Mergeți la o plimbare înainte de culcare.

3. Pătrunjel, mărar. Ajută corpul să îndepărteze excesul de apă și chiar ajută la reducerea volumului abdomenului.

Citeste si  7 beneficii ale bicarbonatului de sodiu despre care este posibil să nu fi știut

4. Uleiuri esențiale. De asemenea, uleiurile de grepfrut și fenicul ajută organismul să nu rețină excesul de apă deoarece activează sistemul limfatic și pot reduce inflamația. Pot fi amestecate cu ulei de cocos și aplicate pe pielea unde este edemul, dacă nu aveți alergie.

5. Masaj. Unul dintre cele mai bune remedii pentru ameliorarea presiunii asupra vaselor de sânge. Dacă o faci în mod regulat, volumul zonelor edematoase va scădea vizibil.

6. Țineți zona cu edem mai sus decât restul corpului. De asemenea, este util pentru ameliorarea presiunii locale în zona edemului și redistribuirea lichidului. Puteți să vă întindeți și să puneți câteva perne sub picioare timp de o jumătate de oră.

7. Îmbrăcăminte lejeră. Când suferiți de edem, nu trebuie să purtați haine strâmte – acest lucru creează disconfort și împiedică circulația sângelui.

Dacă observați în mod regulat umflături inexplicabile ale feței, brațelor și picioarelor, asigurați-vă că mergeți la un consult pentru a vă evalua sănătatea rinichilor, plămânilor, inimii și ficatului.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!