Foarte des, dezechilibrele hormonale cauzate de schimbările nivelului de estrogen sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Schimbările hormonale au loc de obicei în timpul pubertății, menstruației, sarcinii și menopauzei.
De asemenea, factori precum vârsta înaintată, alimentația greșită, sedentarismul, oboseala și stresul, lipsa somnului, contraceptivele, toxinele și substanțele chimice contribuie la dezechilibrul hormonal.
Unele simptome comune ale acestei probleme includ: anxietate, iritabilitate, schimbări de dispoziție, insomnie, oboseală, probleme de greutate, creșterea excesivă a părului sau căderea părului, dureri de cap, scăderea libidoului, piele grasă sau uscată, acnee, pofte alimentare premenstruale, infertilitate și altele.
Puteți utiliza remedii naturale și plante pentru a atenua simptomele și chiar pentru a restabili echilibrul hormonal. De asemenea, este important să consultați un medic pentru un diagnostic corect și tratament.
Iată cele 7 remedii naturale pentru a corecta dezechilibrul hormonal.
1. Omega-3
Acizii grași Omega-3 joacă un rol important în producerea hormonilor, astfel că sunt foarte benefici pentru echilibrul acestora.
Sunt deosebit de benefici pentru femei, deoarece ajută la reducerea crampei menstruale și a simptomelor menopauzei. Datorită proprietăților lor antioxidante și antiinflamatorii, grăsimile Omega-3 au, de asemenea, un impact profund asupra sănătății dumneavoastră.
Surse bune de acizi grași Omega-3 includ ulei de pește, semințe de in, semințe de chia, nuci, leguminoase, dovleac și ulei de măsline. De asemenea, puteți lua suplimente de Omega-3 după consultarea cu medicul dumneavoastră. Doza recomandată este de 500 mg pe zi.
2. Rădăcina de maca
Rădăcina de maca stimulează producția normală a hormonilor. De asemenea, ajută în caz de hipotiroidism.
Fiind o sursă bună de calciu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, zinc, acizi grași esențiali, proteine, steroli și fibre, este, de asemenea, benefică pentru sănătatea generală și poate crește nivelul de energie și vitalitate.
Adăugați ¼ linguriță de pulbere de rădăcină de maca într-un pahar cu apă, suc, ceai de plante, kefir sau iaurt.
Consumați zilnic, crescând treptat cantitatea la 1 sau 2 lingurițe pe parcursul a câtorva săptămâni. Luați timp de câteva luni.
3. Vitamina D
Vitamina D influențează glanda pituitară, care produce diferiți hormoni. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor legate de nivelul scăzut de estrogen. De asemenea, influențează greutatea și apetitul. Deficitul de această vitamină poate duce la secreția anormală de hormoni în glanda tiroidă.
Statul la soare este o modalitate bună de a obține vitamina D pentru a vă menține hormonii.
De asemenea, puteți consuma alimente precum uleiul de pește, uleiul de ficat de cod și ouăle, care sunt bogate în vitamina D.
O altă opțiune este să luați suplimente de vitamina D. Pentru o doză corectă, consultați un medic.
4. Activitatea fizică
Activitatea fizică este o modalitate excelentă de a echilibra hormonii, deoarece aceasta influențează producția de hormoni. În plus, scade nivelul de cortizol. Cortizolul este un hormon de stres care blochează estrogenul și este dăunător pentru sănătatea dumneavoastră în general.
Exercițiile fizice regulate determină eliberarea substanțelor chimice din creier care îmbunătățesc starea de spirit. Acest lucru este util, deoarece dezechilibrul hormonal adesea provoacă schimbări bruște de dispoziție.
În plus, vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă. Evitați exercițiile fizice mai mult de 40 de minute, deoarece pot crește nivelul de cortizol.
Se recomandă înotul, mersul pe jos, alergarea sau alte exerciții ușoare timp de 20-30 de minute pe zi sau cel puțin de câteva ori pe săptămână. Puteți încerca și yoga și exerciții de relaxare pentru a stimula funcțiile hormonale și a reduce stresul.
5. Ulei de cocos
Uleiul de cocos este un alt remediu eficient pentru a echilibra hormonii. Este deosebit de util pentru cei care suferă de hipotiroidism, deoarece acizii săi grași cu lanț mediu contribuie la funcționarea normală a glandei tiroide.
De asemenea, uleiul de cocos ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, crește imunitatea, accelerează metabolismul și contribuie la pierderea în greutate.
Consumați zilnic 2-3 linguri de ulei de cocos nerafinat timp de cel puțin câteva luni.
6. Semințe de fenicul
Semințele de fenicul conțin un fitoestrogen numit diosgenin, care se crede că are un efect estrogenic. Medicii naturiști recomandă adesea această plantă pentru a stimula lactația și pentru a mări natural sânii.
De asemenea, ajută la îmbunătățirea metabolismului glucozei, ceea ce o face utilă pentru diabetici în reducerea nivelului de zahăr din sânge și a tulburărilor metabolice ale glucozei legate de obezitate.
Adăugați 1 linguriță de semințe de fenicul într-o ceașcă de apă fierbinte și lăsați să infuzeze timp de aproximativ 15 minute. Strecurați și beți acest ceai de 2 sau 3 ori pe zi. Puteți adăuga și puțină miere și suc de lămâie, după gust.
7. Busuioc
Busuiocul este un alt remediu excelent pentru echilibrarea hormonilor, deoarece acționează ca un adaptogen natural. Acest lucru ajută la reducerea și stabilizarea nivelurilor de cortizol; nivelurile ridicate de cortizol afectează negativ glanda tiroidă, ovarele și pancreasul. În plus, busuiocul îmbunătățește claritatea mentală și crește starea de spirit.
Simplu de utilizat, mâncați câteva frunze de busuioc în fiecare zi timp de cel puțin câteva luni. De asemenea, puteți bea ceai de busuioc, se recomandă să beți acest ceai zilnic, până la 3 cești.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.