După ce m-am eliberat de cele 21 de atașamente toxice, am devenit mult mai fericit.

După ce m-am eliberat de cele 21 de atașamente toxice, am devenit mult mai fericit.

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitateSfaturi

Uneori, viața pare o luptă imensă… Timp de aproape 5 ani, am depus eforturi considerabile pentru a găsi liniștea interioară și m-am simțit pierdut în vârtejul anxietății. Indiferent de ceea ce am încercat, nu știam cu adevărat ce înseamnă fericirea. M-am luptat constant cu emoțiile negative, dar lucrurile deveneau doar mai rele. Nu puteam găsi pacea pentru că nu puteam accepta realitatea.

Am început cu adevărat să cred că poate nu voi putea niciodată găsi pace și fericire. Am crezut că nu voi putea să-mi îndeplinesc cu adevărat potențialul și să cresc pentru a deveni omul pe care părinții mei l-au dorit întotdeauna.

Această gândire îmi distrugea sufletul. Eram mereu epuizat, anxios și deprimat. Dar citind unele texte budiste, în cele din urmă am înțeles cauza problemelor mele. Cu multă muncă, am reușit să aplic sfaturile lor pentru a face viața mea mai completă, mai productivă și mai fericită. Conform budismului, principala sursă a suferinței sunt atașamentele.

Odată ce am înțeles asta, am făcut o analiză uriașă a tuturor lucrurilor de care eram atașat și m-am eliberat complet de ele.

Marea majoritate erau atașamente mentale. Unele dintre ele erau atașamente fizice. Dar eliberarea de TOATE a fost calea.

1. Revenirea în trecut și îngrijorarea pentru viitor

Aceasta necesită eforturi morale considerabile, dar este important să înțelegem că singurul moment real este prezentul. De fiecare dată când am observat că trăiesc în trecut, mi-am îndreptat atenția asupra a ceea ce se întâmplă acum, de exemplu, asupra respirației mele.

De fiecare dată când am privit în viitor cu anxietate, am făcut același lucru. În cele din urmă, a devenit mai natural să trăiesc complet în prezent.

2. Încercarea de a satisface așteptările altor persoane

Este important să vă mențineți propriile standarde. De exemplu, întotdeauna m-am străduit să ajut pe alții când am putut și să-mi țin cuvântul. Dar în afară de asta, nu puteam face nimic. Să vă faceți griji despre ceea ce cred ceilalți despre voi este inutil.

3. Compararea cu alții

Iarăși, acest lucru nu are sens. Dacă depuneți eforturi sincere și vă mențineți propriile valori, nu mai este necesar să comparați.

În plus, cum ați putea să vă comparați? Suntem cu toții unici, cu circumstanțe incredibil de diferite.

4. Plângerile constante

Hai să fim sinceri, nimeni nu iubește plângerile. Deci, nu fiți așa! Odată ce faceți din asta o prioritate, veți începe să observați când vă plângeți. Așa că strategia mea a fost să donez un euro pentru fiecare persoană la care m-am plâns. Nimic nu descurajează un obicei mai mult decât pierderea de bani!

5. Critica excesivă a sinelui

La fel ca mai sus, dacă depuneți eforturi sincere și vă mențineți valorile, nu este nevoie să vă criticați. Acest lucru vă va diminua încrederea în sine. Fii mândru de cine ești și cât de departe ai ajuns.

6. Încercarea de a fi perfect

Perfecțiunea poate fi o mare sursă de depresie și anxietate. Nimeni nu este perfect. Încercarea de a fi perfect înseamnă că vă temeți să încercați ceva nou.

7. Nemulțumirea

Nimeni altcineva nu este responsabil pentru viața mea decât eu. De ce să păstrezi această energie negativă în tine?

8. Evitarea greșelilor

Greșelile sunt înfricoșătoare, mai ales când încercați să fiți perfecți. Însă greșelile și eșecurile sunt de fapt lucruri minunate. Vă permit să învățați și să creșteți. Ștergeți cuvintele “greșeli” și “eșecuri” din vocabularul vostru și înlocuiți-le cu lecții.

9. Stabilirea de obiective mari și grele

Obiectivele mari nu se realizează peste noapte, așa că, cred că stabilirea unor obiective mari este inutilă.

În schimb, concentrați-vă pe obiectivele mici de zi cu zi. Atunci când le atingeți, la sfârșitul zilei, veți ajunge în locuri la care nu ați visat niciodată.

10. Nu vă pierdeți timpul cu lucrurile mărunte.

Cu cât vă implicați mai mult, cu atât veți avea mai puține motive de îngrijorare.

11. Dorința de a-ți îmbunătăți stilul de viață

Nu știu unde te afli, dar nivelul meu de viață este destul de bun. Nu sunt bogat, dar nu sunt sărac și pot să îmi susțin nevoile familiei. Dorința de a avea mai mult decât atât este inutilă. Nu veți putea niciodată aprecia ce aveți acum dacă vă doriți mereu mai mult.

12. Nu mă bucuram de prezent

Cred că nu există de fapt niciun motiv pentru care existăm. Pur și simplu. Și nu cred că există o viață după moarte. Deci, dacă aveți o șansă la viață, există doar o opțiune: să vă bucurați de ea și să ajutați și alții să se bucure.

13. Evitarea disconfortului

A fost dificil, dar important. Mă distrugeam fizic de fiecare dată când ieșeam la alergat. Pe atunci nu era distractiv, dar acum, uitându-mă înapoi, cred că asta mi-a dezvoltat puterea mentală.

14. Păstrarea relațiilor care vă sabotează

Suntem atașați de relații, dar dacă acestea nu aduc beneficii vieții voastre, trebuie să le tăiați. De fapt, este simplu.

15. Încercarea de a face totul singuri

Oamenii sunt creaturi sociale și veți avea nevoie de ajutor dacă vreți să vă atingeți obiectivele.

16. Îndoiala

A fost important pentru mine. Și sunt sigur că majoritatea oamenilor care citesc asta și au îndoieli. Am decis pur și simplu să mă opresc și să verific orice situație. Dacă vă îndoiți de voi înșivă, nu adăugați valoare.

17. Încercarea de a controla totul

Nu puteți controla totul. Uitați-vă la inima voastră chiar acum. Bate singură. Nu aveți control voluntar asupra ei. Așa că trebuie să aveți încredere că lucrurile vor funcționa așa cum trebuie. Acest lucru este valabil și pentru multe alte aspecte ale vieții. Faceți tot ce puteți și apoi încredințați-vă că totul va funcționa…

18. Trebuie să fii ocupat tot timpul

A fi mereu pe grabă nu este cool. De fapt, doar reduce calitatea muncii voastre. Nu mai simt vinovăția că nu fac nimic. Acest lucru îmi reîncarcă bateriile, și când mă întorc la muncă, sunt mult mai proaspăt și mai productiv.

19. Judecarea altora

Suntem cu toții diferiți, cu circumstanțe de viață incredibil de diverse. Este nedrept să judecați.

20. Am încetat să concurez cu alții

Vreau să-mi ating propriile obiective. Vreau ca voi să vă atingeți propriile obiective. Mă concurez doar cu mine însumi.

21. Urmarirea fericirii

Fericirea nu poate fi găsită. Uitați de urmărire și concentrați-vă asupra momentului prezent.

După ce am renunțat la toate aceste lucruri, am devenit un om mai fericit!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!