Din stejar, stejar răsare… 7 lucruri pe care copiii tăi le vor face la fel ca tine

Din stejar, stejar răsare… 7 lucruri pe care copiii tăi le vor face la fel ca tine

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 November 2023 in CuriozitățiLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Copiii vor imita comportamentul tău, fie el bun sau rău, autentic sau superficial. Dacă există ceva pe care l-am înțeles în cei peste 10 ani de experiență ca tată, este că, copiii mei mă urmăresc constant. Copiii mei nu doar mă urmăresc, ci ascultă tot ceea ce spun.

Ei mă studiază în căutarea semnalelor ascunse. Fiecare decizie pe care o iau, fiecare cuvânt pe care îl rostesc, fiecare mișcare a mea nu trec neobservate. Copiii mei învață de la mine înțelepciunea vieții, iar asta implică o mare responsabilitate.

Cu câteva săptămâni în urmă, mi-am amintit de acest lucru în urma unei situații. Ne aflam la casa de la țară, era seara târziu. Eu și soția mea stăteam într-o cameră în timp ce copilul nostru cel mic dormea (sau cel puțin așa părea), și discutam despre problemele create de comportamentul unuia dintre copiii noștri.

Atunci, brusc, copilul de 6 ani a repetat în șoaptă ultima mea frază. Din gura lui de 6 ani, suna înspăimântător de critic. Copiii mei mă studiază. Acesta este un lucru adevărat.

Deci, iată 7 lucruri pe care copiii voștri le învață de la voi:

1. Cum vă tratați soția, adică mama lor.

Dacă vă tratați soția cu respect și demnitate, sunteți buni cu ea, împărtășiți totul cu ea, o susțineți și aveți grijă de ea, atunci copiii voștri o vor trata și ei cu respect și demnitate.

Dar dacă vă purtați într-un mod umilitor, superior, grosolan și jignitor, puteți fi siguri că și copiii vor avea aceeași atitudine față de ea.

2. Cum vă gestionați banii.

Dacă sunteți îndatorați până peste cap sau cheltuiți bani în voie, copiii voștri nu vor aprecia banii, nici acum, nici când vor crește. Ei vor arăta aceeași lipsă de responsabilitate pe care o văd la voi.

Ei vor trăi în datorii la fel cum ați făcut și voi. Dar dacă veți face alegeri înțelepte, vă veți ține de buget, veți economisi și planifica, atunci și ei vor face același lucru.

3. Atitudinea voastră față de ceilalți oameni.

Dacă întotdeauna folosiți oamenii în interesul vostru sau îi umiliți și jigniți pe cei din jurul vostru, la fel vor face și copiii voștri. Dacă tratați cu dispreț chelnerii sau casierii din bancă, copiii voștri vor disprețui, de asemenea, oamenii.

Dar dacă aveți o atitudine amabilă și respectuoasă față de ceilalți, în special față de personalul de serviciu, atunci copiii voștri vor urma acest exemplu.

4. Nivelul vostru de respect față de autoritate.

Dacă vă comportați grosolan cu polițistul care vă oprește sau întotdeauna criticați șeful vostru teribil, copiii voștri vor crește fără respect pentru autoritate. Acest lucru vă include și pe voi înșivă!

Dar dacă vorbiți cu respect și bunăvoință despre șeful vostru, chiar dacă nu merită, atitudinea copiilor voștri față de autoritate se va schimba în bine.

5. Profunzimea caracterului vostru și integritatea personalității.

Copiii observă când îi păcăliți. Ei observă când spuneți una și faceți alta. Ei ascultă cum vorbiți despre oameni sau despre vecinul enervant.

Ei își amintesc cum reacționați în situații de criză și acuzații nedrepte. Cât de armonioasă va fi casa, în mare măsură va determina și viața ulterioară a copiilor voștri.

6. Nivelul vostru de disciplină.

Ghiciți ce se întâmplă dacă veți cheltui și dormi prea mult, veți întârzia cu plățile, veți bea prea mult alcool, veți pierde casa, veți încerca mereu să evitați responsabilitatea și să găsiți scuze pentru deciziile voastre nerezonabile?

Corect, copiii voștri vor face același lucru! Dar dacă alegeți să duceți o viață disciplinată, copiii voștri vor lua și ei decizii mai bune (și mai sănătoase)!

7. Nivelul vostru de generozitate.

Dacă nu dați zeciuiala în biserică, nu faceți donații de caritate și milostenii, copiii voștri nu vor face asta nici ei. Dacă vă implicați într-o cauză nobilă și apoi renunțați la eforturile necesare, copiii voștri vor lua exemplu de la voi.

Dar dacă ei vă văd ca pe o persoană generoasă, care mereu ajută pe cei nevoiași și dăruiește din inimă, atunci copiii voștri vor imita și ei acest comportament și vor deveni oameni care dăruiesc, iubesc și îi ajută pe ceilalți!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!