Deficitul de magneziu este cauza multor dureri pentru care te îndopi cu medicamente. Top 10 surse de magneziu

Deficitul de magneziu este cauza multor dureri pentru care te îndopi cu medicamente. Top 10 surse de magneziu

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2023 in Remedii NaturisteSanatate

Cum acționează magneziul în organism și de ce sunt atât de multe probleme în cazul deficienței sale? Aproximativ 99% din magneziu este stocat în oase, mușchi și țesut conjunctiv, iar 1% este concentrat în sânge.

Acesta este un cofactor în sute de reacții enzimatice care controlează funcția nervilor și mușchilor. El este responsabil pentru menținerea nivelului normal al glucozei din sânge, reglarea tensiunii arteriale și multe altele.

Doar pentru o mișcare, există aproximativ 300 de reacții în organism care implică magneziul. Imaginați-vă câte procese merg în zigzag când există deficiență de magneziu.

Dacă aveți deficit de magnezi, suferă domenii importante din organism, cum ar fi:

  1. – Sinteza ADN-ului.
  2. – Funcționarea mușchilor.
  3. – Reglarea tensiunii arteriale.
  4. – Metabolismul glucozei/insulinei.
  5. – Interacțiunea între neuroni.
  6. – Digestia.
  7. – Resursa energetică.
  8. – Somnul.

Cum puteți să vă dați seama că este posibil să aveți deficiență de magneziu?

Personal cred că aproape toată lumea are; eu însumi iau magneziu sub formă de citrat de mult timp și nu fac întreruperi. Puteți face un test la orice laborator de analize medicale.

Deficiența de magneziu este asociată cu boli de inimă, dureri de cap, rezistență la insulină, constipație, diabet, boala Alzheimer, reducerea densității osoase, și altele. Este o problemă destul de serioasă.

Puteți bănui indirect dacă aveți deficiență de magneziu, observând următoarele semne:

1. Creștere în greutate, pofta de dulce, umflături, oboseală, probleme digestive.

2. Probleme cu tensiunea arterială. O cantitate adecvată de magneziu și potasiu în dietă ajută organismul să regleze activitatea cardiovasculară. Dacă lipsește magneziul, corpul are dificultăți.

3. Oboseala cronică. Magneziul este esențial pentru funcția normală a mușchilor și pentru producția eficientă de energie. Este deosebit de important pentru cei care fac sport activ.

4. Inflamație cronică. Magneziul, ca și alți electroliți, previne haosul periculos din organism. El controlează procesele inflamatorii și nivelul stresului oxidativ.

5. Dureri de cap. Adăugarea surselor de magneziu la dietă adesea aduce alinare în cazurile de migrenă și dureri de cap de tensiune. Acest lucru este legat atât de funcția vasculară, cât și de reglarea nervoasă.

6. Probleme cu insulină și zahăr din sânge. Pofte pentru dulce. Deficiența de magneziu, la fel ca și cea de vitamina D, este corelată cu sindromul metabolic. Rolul insulinei este de a controla nivelul de zahăr din sânge. Dacă nivelul insulinei este prea ridicat pentru o perioadă îndelungată, celulele devin rezistente la aceasta, iar în final corpul pierde treptat controlul asupra nivelului de zahăr din sânge.

Magneziul nu ajută doar la menținerea glucozei în limite normale, ci și la reglarea producției de insulină în sine și îmbunătățește sensibilitatea celulelor la insulină. Diabetul este aproape întotdeauna însoțit de deficiență de magneziu.

7. Anxietate și depresie. Oh, da – aceste stări indică foarte clar probleme cu magneziu. Odată ce nivelul lui este restabilit, somnul și starea de bine revin.

8. Calitatea scăzută a somnului. Sunt absolut sigură că în cazul insomniilor, magneziul este cheia. Viața o confirmă în mod constant.

9. Crize și spasme. Fără magneziu, nu vă puteți aștepta o funcționare normală a mușchilor. Spasmele indică tonus muscular crescut, ceea ce nu este bun.

Cum puteți asigura cel mai ușor aportul de magneziu?

1. Tărâțele de grâu. Probabil liderul în ceea ce privește magneziul pentru cei care tolerează glutenul. Tărâțele stimulează bine activitatea intestinală, sunt bogate în mangan și seleniu.

2. Amarant (Seminţe de ştir). Aceste semințe neobișnuite pentru noi sunt un produs foarte hrănitor, dens și plăcut, din care, de asemenea, puteți face terci. Într-o porție – aproape 40% din norma zilnică de magneziu.

De asemenea, amarantul este bogat în lisină, care este rar întâlnită în alte cereale – acest aminoacid ajută la transformarea acizilor grași în energie și are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol.

3. Spanac. 150 de grame de spanac gătit – aproximativ 40% din necesarul zilnic de magneziu, plus multe alte beneficii: vitamina A și K, potasiu, acid folic. De asemenea, se consideră că spanacul “întinerește” nu numai pielea, ci și creierul. Nu-l gătiți mai mult de 10 minute la foc moderat.

4. Semințele de floarea-soarelui. Un produs excelent pentru relaxare, dar nu exagerați, altfel veți mânca prea mult. Semințele conțin multă vitamina E, tiamină, cupru și mangan.

Au fost efectuate studii care au dovedit efectul pozitiv al semințelor de floarea-soarelui asupra nivelului de colesterol.

5. Fasolea. Mai ales cea roșie sau neagră. Bogată în fibre, carbohidrați complecși și proteine. Un produs foarte hrănitor. În plus față de magneziu, conține acid folic, mangan, tiamină, fier și fosfor. Îmbunătățește statusul antioxidant al organismului.

6. Macroul. O sursă excelentă de proteine, acizi grași valoroși și… surprinzător, magneziu. Un produs de succes din toate punctele de vedere, cel mai bun prieten al diabeticilor și al celor cu probleme de tensiune și colesterol în sânge. Bogat în seleniu, niacină și fosfor.

7. Ciocolata amară. Ideal, cu 85% sau mai multă cacao. Mangan, cupru, fier și magneziu. Și, de asemenea, polifenoli minunați care ne protejează de stresul oxidativ. O delicatesă impecabilă.

8. Migdalele. Un produs versatil și foarte sănătos, pe care îl puteți consuma atât crud, cât și sub formă de făină. O sursă de vitamina E, acizi grași benefici, fibre și antioxidanți. Uleiul de migdale este benefic pentru piele – are capacitatea de a reduce semnele îmbătrânirii, neutralizează efectele razelor ultraviolete și ale mediului.

9. Caju. Conținut decent de magneziu, cupru, zinc, fibre alimentare și polifenoli. Nucile sunt bune pentru sistemul cardiovascular și au un gust nemaipomenit.

10. Semințele de dovleac. În plus față de magneziu, conțin zinc, vitamina E și acizi grași benefici. Deosebit de bune pentru sănătatea masculină.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!