De unde vine frica si cum ne afecteaza viata

Intr-o legenda din evul mediu se povesteste cum Dumnezeu se indura de un om care se vaita de crucea sa. O gasea prea grea pentru puterile sale. Dumnezeu il conduse intr-o sala in care erau expuse toate crucile oamenilor si-i spuse: – Alege-ti una! Omul incepu sa caute. Atunci vazu o cruce subtire, dar era prea lunga. Vazu o cruce foarte mica, dar cand a vrut s-o ia pe umeri, i se paru grea ca plumbul. Apoi gasi una care-i placu si-o puse pe umeri. Dar cand era pe umeri, omul observa ca avea un ghimpe ascutit care-i patrundea in carne ca un spin. Astfel, fiecare cruce prezenta ceva neplacut. Se uita la toate crucile si niciuna nu i se potrivea. Deodata descoperi intr-un colt o cruce, peste care trecuse cu vederea. Asta nu era prea grea, nici prea usoara, asa ca si cum ar fi fost croita si facuta special pentru el. Pe aceasta voia s-o poarte de acum inainte. Cand insa se uita mai de aproape si mai cu atentie la ea, observa ca aceasta era tocmai crucea pe care o purtase pana in acel moment. O legenda ne spune ca oamenii se aflau odata in drum cu crucile lor si se osteneau ducand in spate aceste poveri. La un moment dat, unul, crezand ca are o cruce prea lunga, lua un fierastrau si o scurta. Dupa un lung pelerinaj ajunsera cu totii la marginea unei prapastii. Niciun pod nu ducea in tara care promitea vesnica bucurie si apropierea vizibila de Dumnezeu. Dupa o scurta ezitare isi pusera cu totii crucile peste prapastie. Si iata ca tocmai se potriveau. Acela insa care-si retezase o bucata din cruce statea aici dezamagit si disperat.

O pilda despre dorinte

In Grecia s-au intalnit odata trei fosti colegi de scoala. Unul devenise consilier al presedintelui, altul invatator si al treilea se facuse gradinar. Cand se asezara sa discute intre ei, ajunsera sa vorbeasca si despre dorintele pe care le aveau pentru aceasta viata, si chiar si ei constatara ca totdeauna aveau dorinte pentru ziua urmatoare, deoarece erau in varsta si fiecare zi li se parea drept un dar deosebit. – Imi doresc pentru ziua de maine, spuse consilierul, o ceasca de portelan plina cu ceai delicios si un cal sprinten si frumos. Nimic mai mult nu-mi doresc. – Eu, spuse invatatorul, imi doresc o ceasca plina cu ciocolata topita si ochi buni pentru a putea citi o carte buna. – Si eu, spuse gradinarul, imi doresc pentru ziua de maine ca soarele sa rasara ca si pana acuma, ca izvorul din care zilnic beau sa nu sece si ca pasarile din copacii cu ale caror fructe ma hranesc sa cante. In acea noapte a avut loc in Grecia un mare cutremur de pamant. Cand consilierul a vrut sa bea ceai a doua zi, nu a putut deoarece ceasca de portelan zacea sparta pe jos. Si cand a vrut sa incalece pe calul cel frumos si sprinten, nu a putut, caci peretii se prabusisera si calul muri. Invatatorului ii merse la fel. Cand a vrut sa bea ciocolata topita, nu a putut fiindca ceasca era sparta. Cand vru sa citeasca o carte, nu putu deoarece biblioteca se prabusise si toate cartile luara foc. Numai gradinarului ii merse altfel. Cand se trezi, soarele rasari precum isi dorise. Cand merse la izvor pentru a bea apa, aceasta inca mai curgea si cand merse in gradina, mai gasi pomii cu mere si pere in picioare, iar in ramurile lor pasarile cantau ca mai inainte. De aceea, spune un proverb: – Cine isi doreste cel mai putin si cel mai pe placul lui Dumnezeu pentru a doua zi, acela va fi cel mai fericit. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Ce este frica și de ce este un sentiment așa paralizant? Iată un articol lămuritor al misticului yogin Sadhguru, care îți spune cum să privești și să combați frica pentru a te bucura dinnou din plin de viață.

Sadhguru: Frica vine din faptul că nu trăiești în acord cu viața, trăiești cu mintea. Frica ta este mereu legată de ceea ce urmează să se întâmple, ceea ce înseamnă că frica ta este mereu legată de ceva ce nu exisxtă. Dacă frica ta provine din inexistent, atunci ea este 100% imaginară. Dacă suferi din pricina inexistentului, noi numim asta nebunie. Așa că este posibil ca oamenii să fie în stadii social acceptate de nebunie, iar dacă îți este frică sau suferi din pricina a ceva ce nu există, sună foarte similar cu nebunia, nu?

Oamenii suferă întotdeauna fie din cauza a ce s-a întâmplat ieri sau a ce se poate întâmpla mâine. Așa că suferința ta este mereu cauzată de ceva ce nu există, din simplul fapt că nu ești ancorat în prezent, ești mereu acorat în propria minte. Mintea este o parte memorie o parte imaginație, însă ambele sunt într-un fel imaginație, deoarece ambele nu există cu adevărat în prezent. Ești pierdut în propria imaginație, aceasta este baza fricii tale. Dacă ai fii ancorat în realitate nu ai avea nimic de care să îți fie frică.

Ceea ce face frica este, că pune bariere în jurul tău. Din pricina fricii construiești permament ziduri în jurul tău. Dacă te înconjori de ziduri și restrângi câmpul vieții tale, poate că ești în siguranță însă problema este că ești apărat chiar și de viață, ești protejat de viața însăși. Asta da protecție!

Mintea Halucinană

Este necesar să te decizi dacă ai venit pe acest Pământ pentru a-ți trăi viața sau a te feri de ea. Dacă ești aici pentru a experimenta viața, lucrul de care ai cea mai mare nevoie este intensitatea. Dacă nu ai intensitate vei trăi o viață sărăcăcioasă. În momentul în care folosești frica, ca instrument pentru a te proteja, intensitatea din viața ta va scădea, o dată ce scade la fel se întâmplă și cu abilitatea ta de a trăi. În momentul acela devi un caz psihologic, ceea ce se întâmplă în mintea ta este tot ceea ce va exista. Nu vei avea niciodată experențe fantastice sau extatice deoarece, când esti temător nu vei avea simți niciodată nevoia să uiți de tine. Nu poți cânta, nu poți dansa, nu poți rânde, nu poți plânge, nu poți face nimic din ceea ce înseamnă viața, nu poți decât să stai și să te întristezi din cauza vieții și a riscurilor ce le implică.

Publicitate

Dacă te uiți mai cu atenție, despre ce este frica? Frica ta nu provine niciodată din ceea ce s-a întâmplat ci din ceea ce s-ar putea întâmpla. Este mereu legată de viitor, viitorul este pe cale să se întâmple dar încă nu a avut loc, ceea ce înseamnă că nu este în planul existențial! Dacă suferi din pricina a ceva ce nu există, să te considerăm sănătos sau nebun? Singura ta consolare este că “toată lumea este ca tine”, ai majoritatea de partea ta! Dar asta tot nu o face mai acceptabil faptul că suferi din pricina a ceva ce nu există.

Cum să combați frica?

Cum am stabilit mai devreme, frica nu este un produs al vieții ci unul al unei minți halucinante. Suferi din pricina a ceva ce nu există deoarece, nu ești ancorat în realitate ci în propria minte, care îți mănâncă constant din trecut și excretează în viitor. Nu știi cu adevărat nimic despre viitor, doar iei ceva din trecut îi aplici ceva machiaj și crezi că așa va arăta și viitorul. Îți poții planifica ziua de mâine dar nu poți trăi ziua de mâine. Însă acum se pare că oamenii trăiesc ziua de mâine și acesta este motivul pentru care există frica. Singurul lucru pe care îl poți face în privința asta este să revi la realitate. Dacă te vei preocupa doar de ceea ce este aici în acest moment și nu îți vei închipui ceva ce nu există, nu va mai exista nici loc în care să se instaleze frica. O dată de halucinația a dispărut, unde e frica? Nu îți vei mai închipui ceva inexistent ci vei răspunde doar la ceea ce există acum.

Te rog stai un pic si gândește-te, ce Dumnezeului se poate întâmpla oricum până la urmă? În ultimă instanță vei muri, nimic mai mult. Măcar să trăiești înainte să mori, pentru că oricum vei muri într-un final. Bineânțeles că nu ne dorim să se întâmple asta, ne plănui să trăi mulți ani de acum înainte, dar se poate întâpla nu-i așa? Nu există cu adevărat nimic sigur în viață, totul stă doar în cât ești de recunoscător și cu câtă libertate îți trăiești această viață. Altfel viața va fii un regret, moartea va fii un regret. Nu regreta!

Sursa: hathorbooks.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
"Nu orice zi poate fi buna, dar exista ceva bun in fiecare zi." Emotiile puternice sunt normale cata vreme punem suflet in tot ceea ce facem. Traumele interioare, insa, ne pot distruge atat din punct de vedere psihic cat si fizic. Unele emotii sunt constructive, altele sunt distructive si ne putem da seama de asta la o simpla autoexaminare. Daca starea de tristeste este accentuata si traiesti cu ea zi de zi, simtind in acelasi timp o oboseala generalizata si lipsa poftei de viata, corpul tau se imbolnaveste incet si sigur. Creierul omului secreta doi hormoni care se activeaza atat in momentele de fericire cat si la tristete: serotonina si dopamina. Cand suntem depresivi, acesti hormoni provoaca durere si disconfort, acea durere pe care o simtim la nivelul plexului solar (creierul abdominal) si la nivelul inimii. Iata cum senzatiile negative iti afecteaza organismul: Mania si invidia afecteaza din plin ficatul. Bolile hepatice pot aparea din cauza acestor stari resimtite frecvent in momente de neputinta. Frica de un nou inceput, FRICA de a spune ceea ce simti, Teama de asumare a unor greseli, a unor raspunderi iti slabeste rinichii. Splina este afectata de senzatiile puternice de anxietate. Acest antreu al depresiei provoaca probleme digestive uriase. Tot ceea ce mananci atunci cand esti anxios iti vine sa elimini imediat. Anxietatea este o tulburare care afecteaza in special stomacul. Tristetea imbolnaveste plamanii si inima cel mai mult. Plamanii sunt organele cele mai afectate de tristete. Dezamagirea puternica, deceptia in dragoste iti lasa plamanii fara respiratie si provoaca blocaje la nivelul inimii instaland bolile cardiovasculare. Stresul, pe de alta parte, isi pune accentul cel mai puternic asupra creierului, iar stresul cronic, generalizat, afecteaza intreg organismul si este asociat cu alte boli precum diabetul sau afectiunile pancreatice. Iata cat de usor e sa fii fericit: faci patru lucruri simple si tristetea s-a dus pe apa sambetei! Te-ai intrebat vreodata de ce nu te simti complet fericit? Raspunsul este in neurostiinta: pentru ca nu permitem creierului nostru sa se relaxeze… Nu ii dam voie sa stea o clipa, sa se bucure si el de un moment de liniste. Creierul nostru este in permanenta asaltat cu informatii, noutati, liste, idei, sarcini. Cand sa mai aiba timp sa fie fericit? Iata ca poti face lucruri simple care sa iti ofere o stare de bucurie pura. 1.Intrebarea cea mai importanta e: „Pentru ce sunt recunoscator?”. Te-ai gandit cateodata cat de mandru esti de lucrurile pe care le faci? Simplul fapt ca ai dus la bun sfarsit o zi de munca, cu alte griji pe cap, precum treburile casnice si ingrijirea copiilor este o mare reusita: fii mandru de ea! Poate ti-ai dat si tu seama ca, uneori iti este rusine sa fii mandru. Este, intr-adevar, atunci cand arati celorlalti ca esti plin de tine. Dar daca esti in interiorul tau multumit de ceea ce ai facut va avea un efect incredibil: vei fi mai fericit. 2. Denumeste-ti emotiile! Ai o stare ciudata, dar nu poti sa iti explici de ce? Incearca sa gasesti un nume pentru aceasta senzatie: dezamagire, disconfort, tristete? Atunci cand iti dai seama cum se numeste o anumita emotie, creierul tau va gasi o cale prin care sa lupte impotriva ei. Daca tu incerci sa o negi si sa o ascunzi in strafundul mintii, vei descoperi ca aceasta creste… pana va exploda. Ia decizii! Nu te mai multumi cu „e destul de bun” sau „e acceptabil” ori „e ok, pentru moment”. NU! Decizia pe care o iei tu acum este cea mai buna de pe intreaga Planeta! Deciziile sunt greu de luat si chiar mai greu de asumat. Dar vei vedea cat de eliberat te vei simti cand vei fi, in final, hotarat si fericit! 3. Interactioneaza! Suntem fiinte sociale si ne dorim sa avem contact si sa fim acceptati de ceilalti. Totusi, muncim mult si petrecem o multime de timp pe internet. E bine sa ne acordam macar jumatate de ora de interactiune pura cu partenerul de viata, colegii de munca si familia. E atat de simplu sa fii fericit, nu? Ce spui despre aceste tehnici? Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!