Încă din copilărie, mi s-a înrădăcinat frica față de societate și anume, de ceea ce oamenii spun despre mine. Cum mă vor privi oamenii dacă fac ceva greșit? Probabil că părinții ne insuflă cel mai mult acest lucru, pentru că le este teamă că îi vom face de râs.
În realitate, frica de ceea ce gândesc ceilalți despre mine este un sentiment comun și înțeles. Cu toate acestea, ea poate limita oportunitățile și auto-exprimarea unei persoane.
Așadar, în acest articol vă voi prezenta câteva strategii care ne pot ajuta să depășim această frică și să construim relații sănătoase cu cei din jur.
Ce trebuie să faci ca să scapi de frica părerii celor din jur:
1. Studierea și înțelegerea fricii.
Este important să realizăm că frica față de ceea ce gândesc ceilalți despre noi se bazează adesea pe presupuneri și situații ipotetice.
Trebuie să înțelegem de unde vine exact sursa fricii noastre și să încercăm să o identificăm. Apoi, trebuie să ne punem întrebarea: “Cât de reală este această gândire sau presupunere? Care sunt șansele ca aceasta să se adeverească? Merită atenția mea?”
2. Autoevaluare.
Atitudinea negativă față de sine și stima de sine scăzută pot intensifica frica față de ceea ce gândesc ceilalți despre noi.
Dacă începem treptat să ne schimbăm autoevaluarea de la negativă la pozitivă, vom începe să observăm toate realizările și calitățile noastre, nu ne vom mai axa pe defecte și eșecuri.
Începem să practicăm gândirea pozitivă, să ne concentrăm pe punctele noastre forte și să lucrăm la calitățile pe care dorim să le îmbunătățim.
3. Dezvoltarea empatiei.
Adesea uităm că majoritatea oamenilor au propriile lor frici și complexe, la fel ca noi. Este important să încercăm să înțelegem că fiecare persoană are dreptul la propria opinie și reacție. Trebuie să învățăm să privim lucrurile din perspectiva celorlalți și să manifestăm înțelegere și compasiune.
4. Sprijin din partea apropiaților și cunoștințelor.
Aici este important să învățăm să ne împărtășim temerile și fricile cu cei apropiați nouă. Trebuie să împărtășim aceste sentimente doar cu persoanele în care avem cea mare încredere.
Aceștia ne pot oferi sprijin sau sfaturi. Împreună putem găsi soluții pentru a gestiona mai bine această frică și în cele din urmă, pentru a scăpa de ea. Cu toate că nu întotdeauna acest lucru funcționează în comunicarea cu rudele.
5. Ieșirea treptată din zona de confort.
Aici învățăm să ieșim treptat din zona noastră de confort și să ne confruntăm cu situații care ne provoacă neliniște. Cu timpul, vom începe să ne simțim din ce în ce mai confortabil făcând acele lucruri.
Cu cât vom avea parte de mai multe situații care ne provoacă anxietate și vom învăța cum să gestionăm situația, cu atât ne vom simți mai încrezători și mai puțin dependenți de opinia altora.
Amintiți-vă, dragi prieteni, că fiecare persoană are dreptul la propria opinie și niciodată nu veți putea mulțumi pe toată lumea. Este important să faceți ce credeți că este mai bine pentru voi și să aspirați la dezvoltarea personală.
Am folosit această strategie în viața mea și am obținut rezultate foarte bune. Acum, pentru mine nu mai contează opinia altor oameni despre mine.