De ce simți nevoia să mănânci ceva dulce sau sărat?

De ce simți nevoia să mănânci ceva dulce sau sărat?

Publicat de Tudor Mihalache pe 21 November 2022 in CuriozitățiSanatateSfaturi

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să îți fie foarte poftă de ceva dulce sau sărat, acesta poate fi un semnal de alarmă al organismului cu privire la o anumită deficiență sau la anumite tulburări în organism.

Atunci când organismul simte că duce lipsă de anumite elemente, el încearcă să le procure din diverse alimente. În funcție de deficiențele pe care le simte corpul, începe să ni se facă poftă de anumite produse, dulci sau sărate. Iată ce semnifică fiecare poftă în parte:

De ce simți nevoia să mănânci ceva dulce?

1. Deficit de calorii

Dietele stricte sau alimentația necorespunzătoare pot indica faptul că organismul nu primește caloriile de care are nevoie pentru a funcționa. Cea mai mare sursă de calorii sunt carbohidrații simpli (ciocolată, produse de patiserie dulci, produse de cofetărie.) Aceștia oferă organismului o cantitate mare de calorii și pe lângă asta, stimulează producția de dopamină,  hormonul fericirii.

2. Efort fizic 

În timpul unui antrenament fizic intensiv corpul consumă multă energie. Dacă obișnuiți să faceți exerciții fizice intense, aveți nevoie de o alimentație specială care să susțină acest antrenament. Este mai bine să planificați activitățile sportive la 2-3 ore după o masă completă. De asemenea, ar trebui să consumați alimente bogate în proteine și calorii, cum ar fi pieptul de pui, brânza de vaci, ouăle, shake-uri proteice etc.

3. Consumul de alimente cu îndulcitori artificiali

Alimentele care conțin îndulcitori artificiali nu oferă la fel de multă energie ca și zaharurile naturale, astfel încât organismul va avea nevoie de mai multe alimente cu zahăr ca să poată avea energia necesară. Potrivit studiilor, dacă reduceți utilizarea produselor cu îndulcitori artificiali, după două săptămâni, pofta de zahăr poate dispărea complet.

4. Stres, depresie

Persoanele supuse unui stres constant au o predispoziție mai mare la pofta de alimente dulci, precum și la alimentele bogate în grăsimi. Același lucru se poate spune și pentru cei care se luptă cu depresia. Zahărul susține producția de dopamină, hormonul fericirii, așadar, persoanele care au probleme emoționale vor fi mai predispuse la pofta de zahăr, deoarece acesta le face să se simtă mai bine. Prin urmare, dacă o persoană va reuși să se echilibreze din punct de vedere emoțional, atunci pofta de dulciuri poate dispărea de la sine.

6. Diabet

De obicei, această boală este însoțită și de alte simptome, cum ar fi setea crescută și nevoia frecventă de a urina. Dacă toate aceste lucruri se întâmplă în mod constant, atunci vă sfătuim să faceți o vizită la medic pentru un consult.

7. Lipsa de crom, fosfor sau triptofan

Această deficiență poate cauza o poftă puternică și constantă de dulciuri. Aceste deficiențe sunt, de asemenea, însoțite de o serie de simptome (crom – scădere în greutate, neuropatie; fosfor – rahitism, scădere sau creștere în greutate, anxietate; triptofan – scăderea nivelului serotoninei, a vitaminei B3 și altele). Un test de sânge poate dezvălui o posibilă deficiență a acestor elemente și aminoacizi.

De ce simți nevoia să mănânci ceva sărat?

1. Deshidratare.

2. Pofta de brânzeturi sărate se întâlnește adesea la persoanele care au lipsa de calciu și triptofan.

3. Lipsa clorurilor se poate ascunde în spatele poftelor de pește și fructe de mare sărate.

4. Lipsa de magneziu se manifesta printr-o dorință constantă de a mânca ceva foarte sărat. Deficitul de magneziu poate fi însoțit și de somnolență, slăbiciune, iritabilitate, zvâcniri musculare etc.

4. Prezența unui focar de infecție (în special zona urogenitală).

5. Boli ale glandelor suprarenale. În acest caz, simți nevoia să adaugi din ce în ce mai multă sare la toate mâncărurile.

6. Dorința frecventă de a mânca gustări sărate se poate datora dependenței de glutamatul monosodic, care face parte din gustări .

Dacă dorința de a mânca ceva sărat sau dulce nu este constantă, atunci nu aveți de ce să vă faceți griji.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache