De ce să nu trebuie să consumați alcool dacă luați medicamente

De ce să nu trebuie să consumați alcool dacă luați medicamente

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 September 2021 in SanatateSfaturi

Pe orice prospect veți întâlni interzicerea de a consuma alcool atunci când trebuie să luați pastile. Cu toate acestea, în ciuda pericolului binecunoscut al combinării medicamentelor cu alcoolul, mulți oameni ignoră această regulă.

Majoritatea medicamentelor, atât pe bază de prescripție medicală, cât și fără prescripție medicală, pot interacționa cu alcoolul. Acest lucru poate duce la scindarea sa, excreția rapidă din corp sau, dimpotrivă, la creșterea concentrației sale în sânge.

Unele medicamente pot provoca reacții adverse grave, pot provoca daune pe termen lung, iar altele pot fi chiar fatale. Prin urmare, dacă intenționați să participați la o petrecere sau un eveniment în perioada în care luați medicamente, atunci aveți grijă la consumul de băuturi alcoolice și citiți cu atenție prospectul înainte de a utiliza orice medicament.

În acest articol vă vom prezenta ce se întâmplă dacă amestecați alcoolul și pastilele. De ce este atât de periculoasă combinația de alcool și medicamente?

Cum ne afectează organismul amestecul de alcool și medicamente?

Alcoolul este o substanță toxică care creează dependență și care afectează în mod direct creierul și ficatul. Ficatul, la rândul său, este unul dintre cele mai complexe și importante laboratoare chimice din organism. Multe procese chimice au loc numai în ficat, iar unul dintre ele este descompunerea alcoolului.

Medicamentul pe care îl luați trece din sistemul digestiv în sânge și de acolo în ficat. În ficat, enzimele procesează medicamentul, îl trimite în anumite părți ale corpului pentru a le vindeca. Când alcoolul intră și el în organism, acesta concurează cu medicamentele pentru enzimele hepatice necesare pentru a le descompune. Drept urmare, procesul de descompunerea a acestor substanțe încetinește, iar solicitarea ficatului crește semnificativ, lăsând mai puțină energie și timp pentru alte procese metabolice.

Consumul de alcoolul activează în mod constant producerea de enzime care descompun medicamentele și astfel efectul lor se diminuează. Uneori, acest lucru se poate întâmpla chiar și la câteva săptămâni după ce ai consumat ultima dată alcoolul. Prin urmare, persoana care a consumat alcool cu câteva zile înainte trebuie să ia doze mai mari de medicament față de o persoană care nu consumă alcool. De asemenea, alcoolul poate activa enzime care transformă anumite medicamente în toxine care afectează ficatul sau poate crește efectul altor medicamente asupra sistemului nervos.

Tipuri de interacțiuni între alcool și pastile:

Creșterea nivelului de absorbție a alcoolului

Aproximativ 10% din toate medicamentele produse astăzi sunt digerate în prim stadiu în stomac. Astfel, există anumite medicamente care pot determina absorbția mai rapidă a alcoolului în sânge. Rezultatul acestui efect este o intoxicație mai rapidă și mai puternică. De exemplu, o persoană care se simte încrezătoare la volan după un pahar de bere poate constata că, după ce a luat o astfel de pastilă, nivelul alcoolului din sânge este mai mare.

Eficacitate scăzută a medicamentului

Unele medicamente sunt descompuse în organism de o enzimă specială CYP2E1, datorită alcoolului. La o persoană care suferă de alcoolism cronic, cantitatea de enzime hepatice este deosebit de mare, ceea ce poate diminua efectul tratamentului.

Medicamentul își face efectul mai greu

De cele mai multe ori, atunci când consumăm alcool în același timp în care luăm pastile, enzimele existente în organism vor acționa asupra alcoolului mai repede decât acționează asupra pastilelor. Ca urmare, medicamentul nu se va descompune, ci va aștepta să-i vină rândul, astfel, medicamentele își vor face efectul mai greu.

Creșterea toxicității medicamentului

Pe lângă faptul că o descompunere mai lentă a medicamentului poate duce la o perioadă foarte lungă de acțiune a sa asupra corpului, există medicamente care în doze mari pot fi foarte toxice. Astfel, întreruperea mecanismului de descompunere a substanțelor chimice poate duce la toxicitate semnificativă și poate pune în pericol sănătatea pacientului.

Antibioticele și alcoolul

Sub denumirea de „antibiotice” se ascunde o întreagă listă de medicamente complet diferite. Toate luptă cu bacteriile, dar fiecare în felul lor. Există antibiotice care împiedică multiplicarea bacteriilor, există care le omoară și există cele care le descompun. Există antibiotice din materii prime naturale sau din materii sintetice. Unele medicamente funcționează numai împotriva anumitor tipuri de bacterii, în timp ce altele ucid o gamă foarte largă de microorganisme.

Unele antibiotice utilizate pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii inhibă enzima care descompune acetaldehida din ficat (un produs secundar al alcoolului). Ca urmare, acetaldehida se acumulează în sânge și provoacă simptome precum greață, vărsături, erupții cutanate, palpitații, dificultăți de respirație și, uneori, convulsii. Alcoolul poate reduce, de asemenea, efectul medicamentului și, astfel, poate cauza dezvoltarea bacteriilor și poate prelungi bolile infecțioase la pacient.

După cercetări ample, s-a ajuns la concluzia că alcoolul este complet incompatibil doar cu anumite tipuri de antibiotice. Acestea includ izoniazidă, metronilnazol, griseofulvină, doxiciclină, nitrofurantoină, linezolid, cefamandol, cefoperazonă, cefotetan, cloramfenicol, sulfametoxazol, sulfaquazol. Alcoolul combinat cu astfel de medicamente va provoca garantat o intoxicație instantanee, greață și alte simptome, deoarece utilizează aceleași enzime.

Datorită suprasolicitării, aceste enzime nu au timp să facă față sarcinii de neutralizare a alcoolului, astfel încât intoxicația are loc rapid și durează mai mult. În plus, medicamentele care conțin izoniazidă sunt prea toxice pentru ficat, astfel încât combinația sa cu alcool este distructivă.

Prin urmare, medicii recomandă pacienților care iau aceste tipuri de antibiotice să evite consumul de alcool înainte, în timpul și după tratament.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!