De ce persoanele în vârstă trebuie să mănânce miez de nucă în fiecare zi

De ce persoanele în vârstă trebuie să mănânce miez de nucă în fiecare zi

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Trăsăturile caracteristice ale nucilor sunt conținutul lor ridicat de grăsimi și proteine. Conțin de 2-2,5 ori mai multe minerale decât fructele (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier etc.). Nucile sunt un echilibru unic de vitamine și microelemente, în plus, conțin substanțe necesare pentru eliminarea toxinelor din organism , iar consumul lor regulat reduce riscul de boli cardiovasculare .

Potrivit nutriționiștilor, nucile sunt foarte sănătoase pentru persoanele în vârstă. Unul dintre motive este că acestea previn hipertensiunea arterială.

„Potasiul și magneziul din nuci îmbunătățesc funcția inimii, relaxează vasele de sânge și elimină excesul de lichid din organism”.

O altă calitate importantă a nucilor este conținutul de iod, componentă necesară pentru funcționarea sănătoasă a glandei tiroide. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc (în special femeile), se dezvoltă hipotiroidismul, caracterizat prin producția insuficientă de hormoni tiroidieni.

Pierderea interesului pentru viață, apatia, depresia este, de asemenea, o tulburare caracteristică legată de vârstă. Consumul de nuci ajută la prevenirea apariției acestora datorită prezenței vitaminelor B, foarte importante pentru menținerea sănătății sistemului nervos.

Fiind generoase în conținutul de cupru și potasiu, nucile susțin sănătatea oaselor, făcându-le mai rezistente. Acizii grași esentiali prezenti în compoziția nucilor contribuie la întărirea densității osoase prin creșterea cantității de calciu absorbite în organism și reducerea nivelurilor acestuia pierdute prin urina.

Nucile oferă, de asemenea, proteine, care sunt greu de absorbit de către persoanele în vârstă din carne și în plus acestea conțin și grăsimi sănătoase Omega-3.

Studiile au arătat de-a lungul timpului că o alimentație bogată în acizi grași Omega-3 este importantă în ceea ce privește concentrarea și memoria. Împreună cu iodul și seleniul, aceștia susțin funcționarea creierului în parametri optimi, putând să amelioreze semnele unor boli neuronale degenerative precum demența sau epilepsia.

„Acizii grași omega-3 reduc nivelul de inflamație, reduc riscul bolilor cardiovasculare, compensează creșterea colesterolului rău, care este un declanșator pentru formarea plăcilor de ateroscleroză”, sintetizează experții.

În ciuda conținutului său ridicat de grăsimi, nuca scade în mod eficient nivelul de colesterol din sânge. Potasiul și magneziul din compoziția nucilor reduc riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, întăresc pereții vaselor de sânge, normalizează tensiunea arterială.

Nucile ajută și sistemul nervos datorită conținutului bogat de acid folic și vitamine din grupa B. Aceste substanțe ajută la a face față stresului și depresiei, îmbunătățesc starea de spirit. Nucile sunt de ajutor și în caz de insomnie și nervozitate.

Acestea au un efect pozitiv asupra fondului hormonal al femeilor. Sunt de ajutor în cazul tulburărilor ciclului menstrual și perioadele dureroase. Substanțele din compoziția miezului de nucă normalizează activitatea gonadelor. Femeilor însărcinate li se recomandă să mănânce miezul de nucă pentru a preveni deficiența de fier.

Uleiul de miez de nucă este considerat foarte sănătos pentru imunitate. Este recomandat pentru a întări imunitatea și împotriva bolilor respiratorii. De asemenea, uleiul de miez de nucă are efect antitumoral și crește rezistența la radiații.

Uleiul de miez de nucă este sănătos și pentru piele. Hidratează și calmează pielea, ajută la combaterea iritațiilor și a peelingului. Acest ulei este folosit pentru o mai bună vindecare a rănilor, zgârieturilor, ulcerelor, varicelor venoase, însă rănile nu trebuie să sângereze.

Care sunt efectele negative ale consumului de nuci

Miezul de nucă este un alergen foarte puternic. Trebuie consumat cu prudență de către persoanele predispuse la alergii.

Nuca nu trebuie consumată de persoanele care suferă de psoriazis, eczeme, neurodermite și alte boli ale pielii, deoarece poate agrava boala.

Nucile nu trebuie consumate de persoane cu boli ale intestinelor și pancreasului.

Consumul excesiv de nuci poate provoca dureri de cap, inflamarea amigdalelor și umflarea gâtului. Se recomandă să nu consumați mai mult de 100 g de nuci pe zi.

Nuca este foarte bogată în calorii – conține 653 kcal/100 g. Se recomandă consumul cu prudență la persoanele supraponderale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!