De ce oamenii inteligenți ar trebui să petreacă mai puțin timp cu prietenii și cunoștințele: sfat de la Osho

De ce oamenii inteligenți ar trebui să petreacă mai puțin timp cu prietenii și cunoștințele: sfat de la Osho

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 December 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Există un proverb care spune: a merge în vizită este bine, dar a sta acasă este și mai bine. Aș adăuga încă o variantă: alături de prieteni și cunoștințe este bine, dar să fii singur este și mai bine. Deoarece atunci când o persoană descoperă bucuria de a fi în compania sa, ea nu mai are nevoie de contacte extinse cu alți oameni.

Da, este important să comunici cu oamenii – fără asta nu poți evolua în viață, dar are sens să petreci atât de mult timp cu ei, cum facem de obicei, adică foarte mult?

În trecut, am avut și eu o perioadă în viața mea în care am dorit să am mai mulți prieteni și cunoștințe. Privind înapoi, înțeleg că în acest proces îți risipești energia.

Da, în jurul tău există multă atenție și poți învăța multe lucruri noi și interesante, dar nu ai timp să te adâncești într-o persoană, să o înțelegi, să te apropii de ea, astfel că relațiile devin superficiale. Ele încep ușor, dar se termină fără urme, fără să lase nimic în urmă.

Am înțeles lucrurile mai bine odată cu înaintarea în vârstă, am redus comunicarea la minimum necesar pentru mine, menținând contact doar cu oamenii cu adevărat apropiați din punct de vedere spiritual. Și există trei motive pentru asta.

Primul motiv

Mi-ar plăcea ca discuțiile să aibă sens, să mă inspire și să mă dezvolte, nu doar să-mi pierd timpul în discuții fără sens. Bineînțeles, pentru a menține un echilibru, poți vorbi și despre lucruri superficiale, dar acestea nu ar trebui să fie principala temă de conversație.

Al doilea motiv

Comunicarea poate consuma într-adevăr multă energie. Poate că te pregătești pentru ceva important și responsabil pentru tine, și în acel moment un prieten sau cunoștință te sună și ai o discuție plăcută cu el, dar după aceea, entuziasmul și inspirația pentru lucrul la care te-ai gândit inițial dispar.

Nu degeaba mulți scriitori, artiști și oameni de afaceri faimoși se retrag în izolare înainte de a se dedica unei munci serioase.

Al treilea motiv

Aici aș dori să împărtășesc un sfat pe care l-am întâlnit în învățăturile lui Osho. Acest sfat este important din următorul motiv.

În general, oamenii cred că, cu cât ai mai mulți prieteni și cunoștințe, cu atât ești mai bine văzut. Astfel, în ochii lor, pari o persoană sociabilă și grozavă. Dar această concluzie este greșită. Sfatul lui Osho rezolvă această confuzie:

O persoană nu are nevoie să aibă în jurul ei o mulțime de oameni. Sunt suficiente câteva relații profunde și apropiate; ele aduc adevărata satisfacție. În esență, oamenii formează multe relații tocmai pentru că le lipsesc profunzimea și apropierea în relații – au nevoie de un substitut. Însă pentru o apropiere autentică nu poate exista niciun substitut. Chiar dacă ai o mie de prieteni, ei nu pot înlocui un prieten adevărat. Dar oamenii încearcă: cred că cantitatea poate înlocui calitatea – ceea ce nu este posibil, ci este imposibil.

Și experiența mea confirmă același lucru. Când găsești “oamenii tăi”, atunci nevoia de a comunica cu mulți alți oameni pur și simplu dispare, deoarece comunicarea cu “oamenii tăi” te umple. În plus, alături de “oamenii tăi” nu trebuie să te conformezi nimănui – poți fi pur și simplu tu însuți, ceea ce înseamnă să fii liber. Și în comunicare și în relații, acest lucru este cel mai important.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!