De ce nu putem ajuta pe alții atunci când noi înșine avem nevoie de ajutor? – Cuvintele înțeleptului Teofan Zăvorâtul

De ce nu putem ajuta pe alții atunci când noi înșine avem nevoie de ajutor? – Cuvintele înțeleptului Teofan Zăvorâtul

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2023 in De SufletLecții de viațăSfaturi

Este important să ajutăm alte persoane? Iisus Hristos a învățat oamenii să fie mai buni unii față de alții și să ierte greșelile lor.

De asemenea, Mântuitorul ne-a sfătuit să îi ajutăm pe cei sărmani și pe cei nedreptățiți de soartă.

Să le dăm hainele noastre, să cumpărăm alimente pentru ei, să le facem curățenie în case. Astfel de fapte sunt drepte. Ele contribuie la curățarea de păcate și la dezvoltarea vieții spirituale.

Dar uneori oamenii nu înțeleg cum să acționeze corect. Ei vor face câteva fapte bune, dar apoi vor continua să păcătuiască și cred totul va fi bine.

Unii dintre ei se laudă cu faptele lor, le filmează și le arată tuturor. Cu toate acestea, binele făcut este, desigur, bun, chiar și dacă este făcut din ambiție sau din dorința de a primi recunoaștere.

Totuși, pentru omul sărac, viața va deveni mai ușoară. Dar cel care a planificat aceste acțiuni a făcut rău lumii sale spirituale. Iisus Hristos ne-a învățat să dăm milostenie și să facem bine în taină.

Astfel, Dumnezeu, văzând în secret, va recompensa bunătatea în mod evident. Mântuitorul a vorbit despre faptul că omul nu ar trebui să observe faptele bune ale sale. Ele ar trebui să fie făcute din obișnuință, dorința sinceră a sufletului, nu din datorie sau din intenții rele, trebuie să fie un stil de viață.

Multe vedete moderne încearcă să promoveze fundații de caritate pe internet și să îndemne urmăritorii să facă donații. Acest lucru este de lăudat. Dar au existat și alte povești. Unele personalități cunoscute au folosit actori pentru a crea aparența de binefacere.

Au filmat pe cameră cum oferă oamenilor o casă sau o mașină, apoi au luat totul înapoi. Astfel de fapte “bune” au fost prezentate pe internet pentru a atrage spectatori și a-și crește popularitatea.

Nu trebuie să te lauzi cu faptele tale. Milostenia și faptele bune ar trebui să devină parte a vieții, nu o obligație. Dar trebuie să începi cu tine însuți.

De multe ori vezi femei care își sfătuiesc nurorile. Le spun despre responsabilitățile casnice, despre modul în care trebuie să se comporte cu soții, despre gestionarea gospodăriei și despre creșterea copiilor. Dar ele au familii destrămate, iar în casa lor este o dezordine constantă.

La fel se întâmplă și în viața spirituală. Nu trebuie să oferi sfaturi despre cum să te rogi corect, să te spovedești, să te împărtășești, să fii în biserică, să nu păcătuiești, dacă tu însuți nu urmezi propriile tale sfaturi.

Se întâmplă ca lumea cuiva să se prăbușească în jurul său. Probleme la locul de muncă, certuri constante acasă, conflicte cu părinții, lipsă de bani, dar el încearcă să ajute un prieten.

Cum poți ajuta atunci când propria ta viață este în declin? În plus, oamenii iubesc să dea sfaturi în domenii în care nu au absolut nicio expertiză. Astfel de ajutor nu numai că nu este util, ci poate fi chiar dăunător.

Sfântul Teofan Zăvorâtul a lăsat o moștenire imensă pentru urmași. El nu numai că a tradus cărți ascetice, ci a creat și propriile sale învățături scrise. În plus, în timpul vieții sale în izolare, el a primit mereu scrisori. Călugărul răspundea la fiecare dintre ele. Gândindu-se la ajutorul acordat oamenilor, el a exprimat următoarea idee:

“Cine se află deja în apă și este în pericol de a se îneca nu ar trebui să întindă o mână altuia care se îneacă, altfel amândoi se vor îneca… unul pe altul”.

O comparație puternică care îi ajută pe oameni să se gândească la ceea ce fac. Nu este potrivit să ajuți pe cei apropiați sau cunoscuți atunci când tu însuți ai nevoie de ajutor și susținere.

Mai presus de toate, există Dumnezeu, care vede nevoile fiecăruia și va remedia cu siguranță situația creată. Cel mai important este să crezi în puterea Lui și să te rogi cu sârguință.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!