De ce nu este bine să ascunzi depresia în spatele unui zâmbet fals

De ce nu este bine să ascunzi depresia în spatele unui zâmbet fals

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 November 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Când este deprimată, o persoană se pierde pe ea însăși pentru o lungă perioadă de timp. La un moment dat, încetează să mai înțeleagă care este sensul vieții sale, își pierde dorința de a face orice.

Se instalează apatia, dezamăgirea, un sentiment de deznădejde, stima de sine scade, iar toate acestea duc în cele din urmă la scăderea eficienței pe plan profesional și personal, insomnie și oboseală cronică.

Aceasta este o situație dificilă, neplăcută. Vrei să scapi de ea cât mai curând posibil, dar cum? Indiferent cât de mult încearcă o persoană, nu poate face nimic în acest sens, depresia nu va dispărea. Este o boală. Astăzi aproximativ 300 de milioane de oameni suferă de depresie în lume.

Studiile arată că până la 40% dintre persoanele depresive fac tot posibilul pentru a-și ascunde simptomele depresiei de ceilalți. Ei își ascund problemele psihologice profunde în spatele unui zâmbet și al veseliei false, motiv pentru care expresia „depresie zâmbitoare” a apărut printre psihologi. Acesta nu este un termen științific, dar redă bine esența ideii.

Consecințele periculoase ale „depresiei zâmbitoare”

Da, un zâmbet poate masca semnele depresiei, iar cei din jur nici nu vor ghici vreodată că o persoană are o tulburare de stare psiho-emoțională stabilă, însoțită de tulburări funcționale în organism. Din punct de vedere medical, un astfel de curs al bolii se numește „atipic”. Atipic înseamnă imprevizibil.

Orice simptome care apar în timpul dezvoltării și evoluției anumitor boli sunt semnale pe care organismul le dă unei persoane. Dacă o doare ceva, se simte rău sau amorțește, aceste simptome indică faptul că trebuie să ia măsuri, să ceară ajutor și să se protejeze de un factor dăunător. Dacă cursul bolii este atipic, asimptomatic, atunci persoana nu va putea lua măsuri și boala va începe să progreseze.

La ce duce „depresia zâmbitoare”? Adică atunci când o persoană poartă o mască care ascunde boala de lumea exterioară, sau chiar mai mult, când încearcă să se convingă că totul este în regulă cu ea. Ea gândește așa: „Este în regulă. Am o familie, un loc de muncă și o mașină. La alții poate că este mai rău. O sa treacă perioada asta.” Suprimă emoțiile și gândurile negative, le duce în subconștient, unde germinează și în cele din urmă te fac să te sufoci – la propriu.

Astfel de oameni încă se simt copleșiți și incapabili să facă față sentimentului de deznădejde și adesea se gândesc cum să pună capăt acestuia, să iasă din cercul vicios. Dar cu toate acestea, ei continuă să zâmbească frumos celorlalți, iar la întrebarea „Ce mai faci?”, vor răspunde vesel: „Foarte bine!”, niciodată nu vor spune cu adevărat ce simt.

Drept urmare, persoanele cu „depresie zâmbitoare” au un risc mare de a dezvolta boli psihosomatice și tulburări funcționale. Ei suferă adesea de supraalimentare, sunt foarte sensibili la critici sau respingeri, se simt în mod constant obosiți. Seara pentru ei este cel mai dureros moment al zilei, deoarece rămân singuri cu gândurile lor. În plus, astfel de oameni au o tendință crescută la alcoolism și chiar la gânduri negative. Iar dimineața ei zâmbesc din nou.

Cum să ieși din această stare

Din păcate, persoanele care suferă de această afecțiune de obicei nu cer ajutor pentru că de multe ori nu realizează că această problemă le poate ruina viața. Ei merg de cele mai multe ori pe ideea că nu este nimic în neregulă și că trebuie să continue să trăiască o viață normală.

De obicei, le este rușine să-și recunoască starea de depresie chiar și în fața celor mai apropiați oameni, iar aceștia nici măcar nu bănuiesc cât de mult suferă persoana iubită.

Modalități de a scăpa de depresie:

Punctul de plecare ar trebui să fie înțelegerea faptului că depresia este o problemă serioasă și că există o mare probabilitate ca aceasta să nu dispară de la sine, ceea ce înseamnă că este nevoie de terapie.

Trebuie să încetăm să fugim de ea, să ne ascundem în spatele mecanismelor de protecție ale psihicului (negarea, raționalizarea etc.). Pentru unii, această conștientizare este suficientă cât pentru a cere ajutorul de care au nevoie.

De asemenea, poate fi de mare folos să-ți identifici scopul în viață, la urma urmei, fiecare îl are pe al său, iar mulți oameni, prin inerție, se străduiesc să îl îndeplinească pe cel care le-a fost impus în copilărie.

Înainte de a învăța să visezi din nou, trebuie să lucrezi la propriile convingeri, schimbă atitudinea negativă cu una care te  va ajuta să treci peste această perioadă dificilă.

Exercițiile fizice pot fi de mare ajutor, deoarece sunt ca o cale de eliberare a emoțiilor, normalizează activitatea sistemului motivațional biologic, după care starea psiho-emoțională devine automat mai confortabilă. În plus, meditația va îmbunătăți starea mentală.

De asemenea, trebuie să ne amintim că nu în toate cazurile o persoană este capabilă să se ajute singură. Dacă nu puteți scăpa de depresie, trebuie să cereți ajutorul unor specialiști.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!