De ce inca le mai simtim prezenta celor dragi dupa ce parasesc lumea asta…

De ce inca le mai simtim prezenta celor dragi dupa ce parasesc lumea asta…

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 August 2017 in SfaturiViata

Soţiile aflate în doliu după pierderea partenerului de cuplu spun adesea că simt încă prezenţa soţului la mult timp după decesul acestuia. Studiile raportează că mai bine de şase din zece văduve aud, văd sau simt prezenţa partenerului pe care l-au pierdut.

Numărul acestor “experienţe halucinatorii”, incluzând imagini cu partenerul stând pe scaunul favorit sau sunetul vocii acestuia, este “surprinzător de mare”, spun cercetătorii. Însă multe văduve vor ţine această experienţă neobişnuită pentru ele, de teamă să nu fie judecate drept bolnave mintal.

Cercetătorii de la University of Milan au realizat un studiu pe tema “experienţelor halucinatorii post-deces” (PBHEs), care sunt “raportate frecvent de văduve fără un istoric de tulburări psihice”.

“În general, dovezile sugerează o prevalenţă izbitoare de PBHEs – variind de la 30 la 60% – în rândul văduvelor, oferind coerenţă şi legitimitate acestor fenomene.”

Studiul a luat în calcul şi rezultatele unor cercetări anterioare pe tema experienţelor halucinatorii post-deces. Expertul Jacqueline Hayes, de la University of Roehampton, a studiat fenomenul şi a vorbit cu sute de oameni care şi-au pierdut partenerul de cuplu, părinţii, copiii, rude sau prieteni.

“Oamenii raportează viziuni, voci, senzaţii tactile, mirosuri şi ceva ce noi numim un sentiment de prezenţă care nu este neapărat legat de vreunul dintre cele cinci simţuri. Se întâmplă involuntar, nu în timp ce persoana îşi aminteşte în mod voluntar. Astfel de momente sunt întotdeauna semnificative pentru persoanele îndoliate şi oferă continuitate unui aspect al relaţiei cu persoana iubită; uneori ajungă să amplifice aceast aspect. De exemplu, cineva care a avut o relaţie problematică cu mama, în timp ce ea era în viaţă, acum simte ostilitate auzindu-i vocea.”

Dr. Hayes a spus că experienţele, pe care le numeşte “experienţe de prezenţă continuă” (PCU), ar putea fi “vindecătoare şi transformatoare – de exemplu, să îl auzi pe cel drag cerând iertare pentru ceva ce s-a întâmplat – iar în alte momente aduc în prim-plan pierderea şi amărăciunea într-un mod dureros”, potrivit The Sun.

Cu toate acestea, specialistul subliniază că natura apropiată a relaţiilor este motivul pentru care interacţiunea cu persoana iubită post-deces este “destul de normală”.

“Ar fi, de fapt, destul de ciudat dacă aceste interacţiuni, la care ne aşteptăm, fiind parte a vieţii noastre de zi cu zi, să înceteze dintr-o dată.”

Exemple fireşti de PCU includ senzaţia că partenerul te linişteşte înainte să adormi sau un sfat primit de la o rudă decedată cu privire la ajutorul de care un alt membru al familiei are nevoie.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!