De ce este periculoasă tensiunea arterială scăzută și cum să o tratați

De ce este periculoasă tensiunea arterială scăzută și cum să o tratați

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 September 2021 in SanatateSfaturi

Ce tensiune arterială putem considera scăzută? Care sunt cauzele presiunii scăzute și este periculos? Astăzi vom analiza tensiunea arterială scăzută și problemele conexe.

Limita inferioară a normei de tensiune arterială pentru bărbați este de 100/60 mm Hg., iar pentru femei 95/65 mm Hg. Este, de asemenea, adevărat că tensiunea scăzută ar trebui considerată orice tensiune mai mică cu 20% decât normalul.

Cu toate acestea, unii pacienți nu își simt tensiunea. Și aceasta este o problemă, deoarece cei care se adaptează la tensiunea lor rareori merg la medic. Tensiunea arterială scăzută este o problemă destul de gravă la orice vârstă.

Tensiunea scăzută este periculoasă?

De ce sună alarma medicii când află despre tensiunea arterială scăzută la un pacient? Probabil că toată lumea știe că tensiunea arterială crescută poate duce la accident vascular cerebral și infarct miocardic. Dar, în acest caz, poate fi considerată o tensiune scăzută sigură? În niciun caz, și tensiunea scăzută este periculoasă.

Tensiunea arterială scăzută duce la un aport scăzut de sânge la creier și, prin urmare, la mai puțin oxigen, care poate provoca accident vascular cerebral ischemic. Pentru pacienții vârstnici, acest lucru este deosebit de periculos, deoarece chiar și hipotensiunea fiziologică în timpul somnului poate provoca întreruperea alimentării cu sânge în anumite părți ale creierului responsabile de auz și vedere, ceea ce poate duce la surditate și la scăderea vederii.

Boli precum probleme cardiace, cardioscleroză, angina pectorală în condiții de hipotensiune progresează mult mai repede, deoarece arterele coronare (arterele care furnizează inima) în stare de hipotensiune arterială nu pot asigura un flux sanguin suficient către mușchiul inimii.

Hipotensiunea este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece din cauza hipotensiunii arteriale, organele fătului nu primesc suficienți nutrienți și oxigen prin circulația placentară de la mamă. În acest sens, bebelușul poate fi diagnosticat cu malformații congenitale la naștere. Hipotensiunea este, de asemenea, periculoasă, deoarece poate provoca naștere prematură și avort spontan.

Care sunt simptomele tensiunii arteriale scăzute?

Simptomele hipotensiunii sunt asociate cu faptul că alimentarea cu sânge a creierului și a inimii este insuficientă pentru funcționarea normală.

Simptomele asociate cu lipsa alimentării cu sânge a creierului:

  • O durere de cap care pulsează, poate fi continuuă, localizată la tâmple, frunte, apare după stres fizic sau mental
  • Ameţeală
  • Iritabilitate, slăbiciune, oboseală
  • Scăderea memoriei, atenției.

Simptomele asociate cu lipsa aportului de sânge la inimă:

  • Palpitații
  • Durerea în regiunea inimii, spre deosebire de angina pectorală, durerea în regiunea inimii poate dura mai mult de o jumătate de oră
  • Simptomele gastrice și intestinale, asociate cu atonie sau contracție musculară spastică:
  • Constipație sau colici intestinale
  • Greață, vărsături
  • Balonare

După cum putem vedea, simptomele hipotensiunii sunt destul de diverse și, dacă aveți hipotensiune, înainte de a vă asigura că toate simptomele sunt asociate cu hipotensiunea, este necesar să efectuați o examinare detaliată a sistemului cardiovascular, a arterelor mari și a venelor capul, pentru a exclude patologia endocrină, bolile tractului gastro-intestinal.

Este necesar să faceți o electrocardiogramă, examinarea cu ultrasunete a inimii, analiza hormonilor tiroidieni, examinarea vaselor brahiocefalice (arterele și venele mari ale capului), excluderea bolilor intestinale etc.

Care sunt cauzele tensiunii arteriale scăzute?

Există multe motive pentru scăderea tensiunii arteriale. Să vorbim despre tipurile de hipotensiune arterială datorită motivelor pentru care se produc.

Poate fi acută (datorită infarctului miocardic, atacurilor bruște de aritmie, emboliei pulmonare, care apare și în șocul traumatic, sângerare, peritonită acută).

Și cronică, care este împărțit în:

  • fiziologice (hipotensiunea sportivilor, persoane care fac muncă fizică);
  • primar (rezultat din stres, tulburări psihice sau fizice)
  • secundar, care este un simptom al diferitelor boli, hipotensiunea în acest caz le complică tratamentul.

Hipotensiunea arterială secundară reprezintă o parte semnificativă a hipotensiunii arteriale. Un număr suficient de mare de boli duce la hipotensiune arterială secundară:

  • traumatism cranian cu leziuni cerebrale;
  • osteocondroză și leziuni ale coloanei vertebrale, în special arterele vertebrale;
  • ciroza ficatului;
  • anemie, în special cu pierderi acute de sânge;
  • scăderea funcției tiroidiene;
  • hipoglicemie;
  • boli infecțioase;
  • orice afecțiune acută: șoc anafilactic, pierdere de lichid în timpul vărsăturilor etc.

De asemenea, este important să rețineți că tensiunea arterială este controlată de sistemul hipotalamo-hipofizar. Numai cu acțiunile coordonate ale acestui sistem vasele răspund la impulsurile nervoase emanate din creier prin contracție. Dacă echilibrul de reglare este perturbat, atunci vasele rămân dilatate și se produce o cantitate insuficientă de aldosteron în glandele suprarenale, care poate crește tensiunea.

Ce trebuie să știe pacienții hipotensivi?

Pacienții hipotensivi trebuie să știe că tensiunea arterială scăzută la tineri poate duce la hipertensiune arterială la vârsta adultă și la bătrânețe. Dacă pacientul este la vârsta adultă, adică cu risc de angina pectorală, atunci este necesar să se diferențieze durerea din inimă de angina pectorală și hipotensiunea arterială, cu alte cuvinte, sindromul autonom. Pentru a face acest lucru, este important să ne amintim că durerea din inimă cu hipotensiune arterială este prelungită, la angina pectorală durează mai puțin de 15 minute.

În orice caz, dacă se suspectează angina pectorală, este necesar să se facă un ECG, care să reflecte modificările caracteristice ischemiei miocardice. Acestea pot fi în ambele cazuri – angină pectorală și hipotensiune, dar trebuie să facem un ECG pentru a exclude infarctul miocardic.

Cel mai simplu remediu pentru hipotensiune este exercițiul regulat. Efectul acestora poate fi văzut deja în ziua 7-10 a antrenamentului activ moderat. Este important să rețineți că în timpul exercițiilor fizice, pacienții hipotensivi încep să se simtă amețiți. Din fericire, există exerciții de intensitate redusă pe care le poți face în timp ce stai întins.

Varietate în nutriție, adăugarea de condimente care ajută la tolerarea mai ușoară a tensiunii arteriale scăzute este un moment benefic non-medicamentos pentru hipotensiune. Astfel de condimente benefice sunt scorțișoară, cuișoare. Scorțișoara este in general un condiment foarte interesant, este capabil sa normalizeze atât tensiunea arteriala ridicata cât și cea scăzută datorita diferitelor mecanisme de acțiune asupra organismului.

Băuturile cofeinizate pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor tensiunii arteriale scăzute atunci când sunt combinate cu plante stimulante, care, apropo, pot fi consumate doar până la ora 16:00 pentru a preveni insomnia. Este important să ne amintim că ginsengul nu trebuie consumat la sfârșitul primăverii, vara și începutul toamnei – adică în perioadele însorite – din cauza riscului posibil de stimulare a proceselor oncologice.

Ce ar trebui făcut pentru a evita hipertensiunea arterială în viitor?

Pentru a evita hipertensiunea arterială în viitor, oamenii trebuie să-și monitorizeze cu atenție sănătatea, să normalizeze munca și să se odihnească, să meargă în aer curat, să meargă la înot și alte eforturi fizice moderate și, de asemenea, să ia medicamente, dacă este necesar, sub supravegherea a unui neurolog!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!