De ce este important să-ți protejezi limitele personale

De ce este important să-ți protejezi limitele personale

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Ți s-a întâmplat vreodată să te afli într-o situație în care totul pare în regulă în viața ta, nu ai probleme financiare, apartamentul tău este închis cu 3 yale, mașina ta este protejată de o alarmă, dar totuși anxietatea, neliniștea și disconfortul psihologic nu te părăsesc.

Ești frecvent iritat, chiar simți furie, plângi din nimicuri. Viața ți se pare plictisitoare, nu vezi perspective, planurile creative nu se materializează, interacțiunile cu prietenii, colegii sau persoana iubită nu îți aduc bucurie.

Mergi la medic, doctorul îți spune cu fața tristă că suferi de anxietate sau poate chiar de nevroză. Ți se prescriu pastile și ți se recomandă să te odihnești mai mult.

Dar cum nici acestea nu funcționează și suferințele tale continuă, te adresezi unui psiholog.

Încă de la prima consultație îți dai seama că aceste probleme sunt legate de faptul că în fiecare zi simți că viața ta nu îți aparține și că cineva pătrunde în spațiul tău personal.

Deci, a venit momentul să te protejezi și să stabilești limite sănătoase între tine și cei din jur.

Cum se manifestă acest lucru în viața de zi cu zi?

De exemplu, vorbești pe Messenger cu o prietenă la miezul nopții, pentru că ei îi convine așa. Tu trebuie să te trezești devreme și acest lucru îți creează disconfort, dar totuși suporti și te conformezi regulilor prietenei tale.

Sau îți duci colegul cu mașina, iar imediat ce se așează, aprinde o țigară în mașina ta. Nu suporti mirosul de tutun și e posibil chiar să te simți rău după asta. Dar în ciuda acestui fapt, continui să suporti acest chin.

Sau, fiind într-un colectiv, nici nu îți dai seama că limitele tale sunt încălcate când li se fac remarci ascuțite la adresa ta sau glumele sunt făcute pe seama înfățișării tale sau modului în care te îmbraci.

Unii dintre noi refuză să stabilească limite clare, deoarece cred că astfel ar putea răni pe cei din jur.

Alții, profitând de asta, stabilesc limitele astfel încât să își extindă teritoriul în dauna altora, în acest caz, a teritoriului tău.

Prin urmare, dacă îți dorești să îți păstrezi sănătatea și să trăiești astfel încât să simți plăcere în viață, amintește-ți întotdeauna că există o parte din “eu”-ul tău care trebuie protejată de orice atingere externă!

Este ceea ce îți aparține doar ție. Este sănătatea ta emoțională și fizică.

Este ceea în ce crezi, ceea ce prețuiești și ceea ce nu vei permite nimănui să atingă în orice circumstanță.

Ce sunt aceste limite și de ce sunt necesare?

Cele mai simple cuvinte care le definesc sunt „treaba mea” – „treaba ta”. Stabilind limite, ne hotărâm în primul rând pentru noi înșine ce comportament în raport cu noi este rațional și sigur, care nu ne va distruge ca persoane.

Ele nu sunt stabilite pentru a forța pe cineva să facă ceva.

Noi le stabilim pentru noi înșine și în acest fel arătăm că suntem responsabili pentru propria noastră soartă, pentru ceea ce este permis și ce nu este permis în raport cu noi.

Dar pentru asta trebuie să știm exact cine suntem și care este adevăratul nostru „eu”.

Trebuie să înțelegem unde ne încheiem noi și începe altcineva.

Și să fim responsabili pentru noi și doar pentru noi.

De aici începe orice personalitate sănătoasă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!