De ce este bine să mănânci două ouă pe zi și ce diferențe sunt între ouăle cu coaja maro și cele albe

De ce este bine să mănânci două ouă pe zi și ce diferențe sunt între ouăle cu coaja maro și cele albe

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 March 2022 in Sanatate

Omenirea consumă ouă de pasăre de sute de ani. Dar în ultimele decenii, controversele asupra acestui produs au fost susținute atât de oamenii de știință, cât și de oamenii obișnuiți. Este dăunător să mănânci ouă în fiecare zi? Ridica ele colesterolul? Care ouă sunt mai benefice – fierte sau crude? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări dar și la altele în acest articol!

Cât de benefic pentru sănătate este să includeți ouăle și preparatele din ouă în meniul zilnic?

Benefice, desigur. Albușul de ou este bine absorbit, potolește foamea și ajută mușchii să funcționeze corect. În ceea ce privește colesterolul, care se regăsește în cantități mari în gălbenușul de ou, nu colesterolul „dăunător” provoacă apariția plăcilor pe pereții vaselor de sânge și alte probleme. Tipul de colesterol din gălbenușuri este necesar organismului, dar în doze rezonabile.

Puteți mânca două ouă pe zi, în mod regulat fără a avea probleme – dar nu este necesar: excesul de grăsimi și proteine ​​dăunează ficatului și rinichilor și duce la creșterea în greutate.

Care ouă sunt mai benefice?

Aici este necesar să ne referim direct la compoziția chimică a oului și ce se întâmplă cu unele dintre aceste componente în momentul gătirii. Da, proteina din ouăle crude este absorbită mult mai lent decât din ouăle fierte sau prăjite, dar la gătirea sau prăjirea ouălor se pierde o parte din potasiu, fosfor și vitamine.

Există riscul de infectare cu salmoneloză dacă bei ouă crude? Da, dar mic: toate ouăle cumpărate sunt de obicei pasteurizate.

Ouăle cu coaja maro sunt mai bune decât albe?

Nu este adevărat: compoziția chimică a oului este aceeași și în primul și în al doilea caz. Culoarea cojii nu afectează cât de multă proteină, colină sau altă componentă există în ou ci depinde de rasa de pui și de dieta acesteia, precum și dacă pasărea a stat în libertate sau a stat într-o cușcă.

Culoarea gălbenușului

Culoarea gălbenușului este influențată de alimentația găinilor: gălbenușurile deschise la culoare vor fi la găinile ouătoare hrănite cu cereale cu adaos de porumb, urzici și lucernă. Gălbenușurile deschise la culoare nu indică faptul că oul este stricat sau nu este benefic pentru sănătate.

Depozitare

Este necesar să păstrați ouăle în frigider și să le spălați? Este recomandat ca ouăle să fie spălate, dar rețineți că spălarea distruge nu numai salmonela, ci și stratul protector al cojii. Prin urmare, după spălare, ouăle trebuie gătite imediat sau puse la frigider pentru a nu se strica. Și nu le depozitați în compartimentul de pe ușă dacă nu le consumați în următoarele zile: ouăle au nevoie de o temperatură constantă pentru a fi depozitate. Deschiderea ușii frigiderului atât de des le poate influența. Raftul din mijloc este locul perfect.

Ouăle întăresc părul și revitalizează pielea?

Asa este. Dar numai dacă le mănânci și nu faci măști din ele. Atunci când este aplicată pe piele sau pe păr, proteina pur și simplu se lipește de suprafața pielii, de unde și efectul de netezime și fermitate a pielii și strălucire – asupra părului.

Însă după ce te speli, pelicula creată de albușul de ou se va duce și totul va reveni la normal. Proteinele, carotenul și vitaminele din ouă sunt mai bine absorbite și îți vor ajuta frumusețea doar atunci când ajung în stomac.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!