Te-ai plâns vreodată de faptul că bărbatul nu te ajută niciodată la treburile casei, că nu se implică în creșterea copiilor, că nu te respectă așa cum meriți, că este dur, că nu are sentimente? Poate că acel bărbat nu a fost învățat de mama sa cum să se comporte.
Cum să creștem un bărbat adevărat
Multă lume consideră că anumite lucruri și acțiuni sunt “de fete” și că nu este potrivite pentru un băiat. Cred că aceasta este o problemă pe care noi, adulții care îi educăm pe viitorii bărbați, trebuie să o rezolvăm.
Toate ne dorim ca bărbații să ne ajute să gătim și să facem curat, dar tot noi le spunem fiilor noștri că jucăriile din bucătărie sunt pentru fete.
Admirăm băieții care dansează tango pe ringul de dans, dar noi îi îndrumăm pe fii noștri către fotbal, baschet sau karate, pentru că aceste activități par mai masculine.
Ne emoționăm când vedem bărbați care plâng la propriile lor nunți, dar le spunem fiilor noștri “Nu plânge, ești băiat!”.
Admirăm tații implicați și grijulii care petrec mult timp cu copiii lor și contribuie la creșterea și educarea acestora, dar nu vom cumpăra niciodată o păpușă cu cărucior pentru fiul nostru.
Societatea în general nu consideră empatia, emoționalitatea și capacitatea de a avea grijă de cei dragi drept calități puternice ale băieților, pe când aceste calități ar trebui să fie la fel de dezvoltate la băieți ca și la fete. Bărbații sunt la fel: persoane cu emoții umane normale care pot plânge când îi doare sau când sunt triști.
Mai precis, ar putea face asta, dacă nu le-am spune mereu “Fii bărbat!”. Vrem să facem totul mai bine (cel puțin așa ne pare), pentru că ne este teamă că nu vor părea atractivi dacă nu sunt suficient de masculini în sensul tradițional.
Poate ar trebui să reevaluăm conceptul de masculinitate tradițională și să permitem, în sfârșit, băieților să fie ființe care au dreptul la sentimente?
Mai mult decât orice altceva, dorim ca fiii noștri să crească ca adevărați vânători-învingători. Vrem să le dezvoltăm calități de lider și talente de afaceri – și acest lucru este bine. Dar asta nu este tot ceea ce ar trebui să învețe.
Uităm de ceva, sau nu vrem să luăm în considerare, faptul că, în afară de șefi și proprietari de companii, ei trebuie să devină și soți și tați buni. Vor trebui să investească la fel de multă energie și timp în stabilirea legăturilor familiale ca și în construirea carierei.
Dar, dintr-un motiv oarecare, nu-i pregătim deloc pentru asta. După aceea ne plângem ,,De ce nu pot bărbații noștri să fie mai atenți și mai empatici? De ce nu pot să ne ajute prin casă?”
Da, știu că trebuie să câștige bine și să susțină familia, dar trebuie să fie și bărbați buni pentru soțiile lor în afara serviciului. Trăim într-o perioadă în care rar se mai întâmplă ca numai bărbatul să meargă la muncă și femeia să stea acasă și să se ocupe de casă și de copii. În ziua de azi ambii soți merg la serviciu, așa că ambii soți ar trebuie să se ocupe de treburile casei și de copii.
Noi trăim într-o cultură care cere băieților să ,,fie bărbați și să nu arate slăbiciune”, adică să nu fie ca “femeile”, dar în același timp vrem egalitate.
Nu putem să îi învățăm pe fii noștri că femeile sunt la fel de puternice, inteligente și capabile ca și bărbații, că bărbații sunt la fel de emotivi, de grijulii și de empatici ca femeile, dar în același timp să spunem fraze de genul “Plângi ca o fată”.
Acest mesaj mixt este foarte dăunător și nu-i ajută deloc pe fii noștri să devină bărbați adevărați. Le facem un prejudiciu, așa cum, de altfel, le facem și fiicelor noastre, care vor trebui să aibă de-a face cu acești bărbați în viitor. Trebuie să renunțăm la etichete (că bărbații trebuie să fie într-un anumit fel și că femeile trebuie să fie într-altul).
Totuși, un bărbat poate învăța singur cum să se comporte
Unii bărbați pot realiza și singuri cum ar trebui să se comporte. Un bărbat își poate schimba comportamentul, indiferent de ceea ce i s-a insuflat în copilărie. Oamenii sunt capabili să se recupereze după traume și șocuri. La fel, un bărbat care a fost crescut într-o familie rece emoțional poate deveni un adult empatic – va trebui doar să depună mai mult efort.
Cu toate acestea, de ce să nu îi ajutăm noi să se dezvolte emoțional? Acest lucru îi va ajuta să devină buni soți și tați în viitor. Noi avem datoria să creștem și să educăm bărbații care vor ajunge în societate. Noi trebuie să îi creștem exact așa cum am vrea noi să fie bărbații: să ne ajute, să ne înțeleagă, să ne respecte. Totul trebuie să pornească de la noi.