Daca vrei sa te relaxezi dupa o zi obositoare sau dupa o suparare iti oferim 18 idei simple, usor de aplicat care iti va aduce linistea dorita

Daca vrei sa te relaxezi dupa o zi obositoare sau dupa o suparare iti oferim 18 idei simple, usor de aplicat care iti va aduce linistea dorita

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 August 2018 in Spiritualitate

Stim ca avem nevoie de relaxare, dar ne gasim cu greu timp pentru asa ceva. Iti suna cunoscut, nu-i asa? Daca stresul nu doare, avem impresia ca putem lasa deoparte masurile de combatere a lui, mult in urma altor treburi mai importante pe care le avem de facut. Chiar daca nu ne gandim la stres, care sa nu uitam ca ne poate imbolnavi grav, ar trebui sa acordam mare atentie relaxarii zilnice, deoarece ea ne face viata mult mai usoara, mai frumoasa si are multe beneficii pentru sanatatea noastra.

Daca avem grija sa ne relaxam in mod regulat, in organism au loc urmatoarele fenomene:

  1. se instaleaza calmul prin faptul ca bataile inimii sunt mai rare,
  2. scade tensiunea arteriala,
  3. ritmul respiratiei se reduce,
  4. creste fluxul de sange in muschii mari ai corpului,
  5. se reduce tensiunea musculara,
  6. se reduce durerea cronica,
  7. scade intensitatea furiei si frustrarii,
  8. putem controla frica si panica,
  9. creste puterea de concentrare,
  10. se declanseaza si creste creativitatea,
  11. reapare pofta de viata,
  12. ne creste increderea si puterea de a rezolva problemele care apar,
  13. avem o perceptie mai clara a realitatii,
  14. suntem mai deschisi sufleteste, mai pozitivi, mai binevoitori,
  15. atingem o stare de liniste interioara,
  16. suntem mai fericiti.

Exista metode de relaxare pentru oricine: de la cei foarte stresati, pana la cei bolnavi si la cei foarte ocupati. Alege ce ti se potriveste si ce iti place din lista urmatoare de metode. Le-am ordonat de la cele care necesita minim de timp si efort, la cele mai complexe.

“Este important sa te relaxezi inainte de a lua decizii importante in viata”. (Paulo Coelho)
In articolul de azi ne ocupam de cele mai simple, iar intr-un articol viitor le voi prezenta pe cele care necesita ceva mai mult timp, poate un spatiu special creat acasa, ori deplasarea la un specialist. Toate merita incercate, dar poate ca uneori ai nevoie urgenta de unele care sa poata fi aplicate la serviciu sau intr-un loc public si de aceea le gasesti la inceput.

Metode simple si rapide de relaxare

1.Respiratia profunda. Atunci cand suntem agitati, stresati, suparati respiram rapid, superficial si sacadat, ceea ce determina batai ale inimii prea rapide sau neregulate, care amplifica si mai mult starea noastra de agitatie.  Ca sa ne linistim trebuie sa respiram profund de cateva ori, iar astfel, bataile inimii se vor normaliza, plamanii se vor umple integral cu aer si tot corpul se va relaxa.

2.Este bine ca macar la primele incercari de respiratie profunda sa stai intins, dar tehnica se poate executa si asezat pe un scaun, sau stand in picioare.

3.Aseaza-ti o mana pe stomac si una pe piept. Inspira adanc si incet, timp de 5 secunde, observand si imaginandu-ti plamanii cum se umplu cu aer. Diafragma (muschiul dintre plamani si stomac) va cobori ca sa faca loc plamanilor ce se umplu cu aer si va face stomacul sa se ridice. Vei simti acest lucru cu palma asezata pe stomac. Pieptul se va ridica si se va mari si el, datorita aerului patruns in plamani. Este in regula daca simti un usor discomfort in zona abdomninala. Acum expira incet, timp de 7 secunde, eliminand aerul din plamani si apoi contracta putin muschii abdominali pentru a scoate tot aerul din plamani, inainte de a inspira din nou. Pentru a te relaxa, respira profund de cateva ori.

4.Ia o pauza in care sa nu faci nimic. Absolut nimic. Stai intr-un loc linistit, fara zgomot daca se poate, intr-o pozitie comfortabila, inchide ochii daca doresti. Incearca sa nu te gandesti nici la ce ai facut pana acum, nici la ce urmeaza sa faci in continuare. Ideea este sa te detasezi de tot ce faceai si brusc, sa te opresti, sa nu faci nimic. Macar 5 minute. Uneori avem nevoie doar de o mica pauza ca sa ne relaxam, dupa care vom fi improspatati, remontati si apti sa ne continuam treburile. Cinci minute de liniste pot fi uneori tamaduitoare.

5.Imagineaza-ti ceva frumos sau aminteste-ti un moment in care ai fost foarte relaxat. Inchide ochii si imagineaza-te in concediu intr-un loc exotic, relaxant, facand ceva ce-ti place, sau aminteste-ti un moment din trecut in care te-ai simtit complet relaxat. Incearca sa retraiesti momentul si sa simti ce simteai atunci, sa reintri in pielea ta in acel moment. Acest lucru ar trebui sa te ajute sa te relaxezi, deoarece imaginatia este o unealta foarte puternica a creierului nostru.

6.Mediteaza. Aseaza-te intr-o pozitie comfortabila si mediteaza, asa cum am invatat intr-un articol anterior. Aceasta practica te reconecteaza cu sinele tau, cu ceea ce este important pentru tine si te ajuta sa lasi deoparte toate problemele pe care le ai.

7.Asculta muzica relaxanta. Poate fi muzica ce contine sunete din natura, cum ar fi sunetul oceanului sau al unui rau, muzica chill out, sau clasica. YouTube este o resursa foarte buna de muzica de orice fel. Daca aceste trimiteri nu te multumesc, incearca preferatele mele cand vine vorba de relaxare: Karunesh si Rachmaninoff, sau cauta singur ceva care iti place si ti se potriveste sau iti merge direct la suflet.

8.Razi din toata inima. Rasul este foarte sanatos. Daca nu ai motive sa razi sau macar sa zambesti, ori daca nu ai cu cine sa faci asta, cauta-ti acele clipuri de pe internet cu animale sau cu intamplari hazlii, care in cateva minute te vor face sa razi cu gura pana la urechi. Atunci cand radem, fizionomia fetei transmite creierului mesajul ca suntem fericiti, iar el se ocupa ca reactiile chimice din organismul nostru sa favorizeze aceasta emotie si ne va da o stare de bine.

9.Plimba-te in natura, pe un camp ar fi ideal, dar este foarte bine si intr-un parc. Vei beneficia astfel de aerul curat, te vei oxigena, iti vei pune sangele in miscare si gandurile in ordine. Bucura-te de aer, soare, plante, iarba, pasari si insecte, de viata in toata splendoarea ei. Aminteste-ti ce minune este intreaga masinarie si organizare a naturii si cat de perfecta si frumoasa este. Ce norocos esti ca poti sa te bucuri de tot ce te inconjoara!

10.Manifesta-ti afectiunea fata de cei dragi, fata de copii, fata de animale. Cateva minute de joaca impreuna cu un copil, chiar daca este al vecinilor, poate sa te relaxeze si sa-ti readuca zambetul si bucuria de a trai. Sa mangai si sa ingrijesti un animal, sau doar sa-l privesti, este de asemenea foarte placut si linistitor, dar de cele mai multe ori amuzant. Un animal de companie este adesea solutia la depresia persoanelor singure. Daca te afli intr-o situatie in care nu poti sa-ti manifesti fizic afectiunea (poate esti intr-o delegatie de serviciu, singur, departe de casa, dar obosit sau stresat), atunci delecteaza-te cu poze si filmulete cu animale pe care le gasesti pe internet.

11.Fa stretching, adica exercitii fizice de intindere a musculaturii. Incearca aceste exercitii, sau gaseste-ti altele care ti se par mai potrivite. Chiar daca exemplele pe care le gasesti necesita minute bune din timpul tau, poti sa selectezi, sa faci doar unele dintre ele, in functie de partea din corp pe care o simti mai tensionata. Cu timpul, vei invata miscarile si le vei face rapid. Multe dintre ele pot fi efectuate si la serviciu, daca ai un loc cat de cat mai retras in care sa faci o pauza de stretching.

12.Fa Yoga. Daca nu esti familiarizat cu Yoga, poti incerca aceste exercitii de relaxare, reprezentand Maha Yoga. Tot pentru relaxare se recomanda Hatha Yoga. Pe internet poti gasi si alte exercitii pe care poti sa le practici. Repet, Yoga nu are legatura cu nici o religie si reprezinta exercitii fizice de relaxare, flexibilitate si echilibrare energetica.

13.Delecteaza-te putin cu un hobby al tau. Este extrem de important sa ai macar un hobby, o pasiune, ceva care sa te relaxeze atunci cand o practici in timpul liber. Poate fi cititul unei carti usoare, pictatul, bricolajul, pescuitul, orice. Ideea este sa te indeparteze putin de la grijile si stresul cotidian.

14.Apeleaza la aromaterapie. Aceasta tehnica se bazeaza pe folosirea uleiurilor eterice pentru relaxare, dar si pentru vindecarea unor probleme de sanatate. Persoanele alergice, astmatice, epileptice, bolnavii de diabet, hipertiroidism si hipertensivii ar trebui sa consulte medicul inainte de a folosi uleiuri eterice.

15.Anumite uleiuri usureaza tensiunile, mentinandu-ti totodata starea de vigilenta si de concentrare. Pune doua picaturi pe un servetel si inspira calm si lent. Daca poti folosi un arzator sau un dispersor, cu atat mai bine. Pentru relaxare poti folosi uleiul de lavanda ca adaos de baie.

16.Bea un ceai de plante. Incerca infuzii de musetel, de tei, roinita, valeriana, sunatoare, mac salbatic, pelinita, angelica, isop . Amestecul de coada-soricelului, radacina de papadie, busuioc, valeriana, sunatoare – in parti egale, indeparteaza stresul.

17.Ia suplimente nutritive. Magneziul si complexul de vitamine B au grija de sistemul nostru nervos, calmandu-l si echilibrandu-l. Cauta in magazinele naturiste sau farmacii combinatii intre Magneziu si vitaminele B.

18.Pentru a beneficia la maxim de efectele relaxarii, este bine sa asociezi aceste tehnici cu alte practici cum ar fi gandirea pozitiva, exercitii fizice, somnul suficient, cultivarea unei atmosfere de calm in familie. Poti, de asemenea, sa combini mai multe metode de relaxare, pentru un efect mai profund si de durata.

Sursa: inimafericita.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!