Dacă vrei să previi degradarea creierului, consumă suficientă colină!

Dacă vrei să previi degradarea creierului, consumă suficientă colină!

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 November 2022 in SanatateStiinta

În cazul unei deficiențe a vitaminei colină în organism, coloniile de neuroni colinergici sunt distruși și există posibilitatea dezvoltării bolii Alzheimer, ceea ce implică o pierdere absolută a memoriei și decăderea personalității. Persoanele care se confruntă cu stres psihologic prelungit trebuie să consume de două ori mai multă colină decât este normal.

Compusul organic colina (C5H14NO) are o mare influență asupra proceselor care au loc în creierul uman și în sistemul nervos. Iată cum „funcționează” și de ce trebuie să introduci în alimentație alimente cu o concentrație mare a acestei substanțe.

Colina și rolul ei în corpul uman

Colina se găsește în gălbenușul de ou, ficat, drojdia de bere și boabele de grâu germinate. Vestea bună este că ficatul nostru este capabil să producă colină din aminoacizii metionină și serină găsiți în carne, ouă și brânză.

Care este necesarul de colină?

Studii științifice recente spun că o persoană ar trebui să consume alimente bogate în colină zilnic. Norma zilnică necesară este de 3-4 grame. Dacă o persoană este stresată, cel mai probabil are nevoie de o doză dublă pentru a asigura funcționarea completă a creierului și a sistemului nervos.

Colina este o substanță chimică importantă pentru sănătate a cărei sarcină cheie este să proceseze, să lichefieze și să livreze molecule de grăsime către ficat și alte zone ale corpului. Fără colină, procesul de acumulare periculoasă a grăsimilor și a așa-numitului ficat gras se va declanșa în ficat datorită faptului că moleculele de grăsime nu pot fi procesate și nu pot fi consumate.

Colina si colesterolul

Colina (C5H14NO) face parte din substanțele asemănătoare grăsimilor și lipoproteinele, și anume colesterolul. Lipoproteinele sunt molecule grase dintr-o înveliș proteic. Numai în această formă ele pot fi transportate în sânge, altfel grăsimile insolubile în apă s-ar acumula pe pereții vasculari. În interacțiunea cu inozitol, colina acționează astfel încât colesterolul să fie „comestibil” pentru celulele corpului. Cu o lipsă de colină, colesterolul ar circula în sânge. Iar concentrația sa ar putea crește la un nivel periculos, deoarece moleculele de colesterol în sine nu sunt absorbite de celule.

În același timp, celulele au nevoie de colesterol. Acesta este o parte integrantă a membranei protectoare a celulei. Prin urmare, învelișul protector al creierului și al celulelor nervoase este uleios. Colina și vitamina C joacă un rol important în menținerea consistenței sale neschimbate. În absența colinei, colesterolul se oxidează și se lipește împreună cu deșeurile proteice, formând sigilii. Prin urmare, nutrienții intră în celule mai greu, iar dacă nu pot pătrunde acolo, celula moare.

Situația este agravată de faptul că apare un blocaj al canalelor microscopice care transmit gânduri, senzații și alte semnale importante ale creierului. O persoană poate avea dificultăți în formularea gândurilor, uitare, depresie. Moartea celulelor creierului și a nervilor este direct proporțională cu acumularea de colesterol în sânge.

Consecințele lipsei de colină în organism

În cazul unei deficiențe de colină, coloniile de neuroni colinergici mor și, drept urmare, apare posibilitatea dezvoltării bolii Alzheimer, ceea ce implică o pierdere absolută a memoriei și decăderea personalității.

Colina, care intră în organism prin alimente, pătrunde direct în creier , de unde este secretată acetilcolina. Creierul unui nou-născut este extrem de activ, așa că laptele matern conține aproximativ aceeași cantitate de colină de care are nevoie un adult.

Până de curând, experții credeau că celulele nervoase din creierul adult care mor din cauza malnutriției nu pot fi regenerate. Dar cercetările recente sunt încurajatoare pentru cei care suferă de memorie slabă. Alimentele care conțin diverse vitamine, dar și o cantitate semnificativă de colină și alți compuși biologic activi, ajută la refacerea celulelor nervoase. Activitățile care măresc concentrarea (șah) au și ele un efect pozitiv.

Astfel, prin introducerea în alimentație a alimentelor cu un conținut semnificativ de colină, este posibil să se vindece chiar și pierderile de memorie.

Cum ajunge colina în celulele corpului?

Colina este absorbită în toate zonele intestinului, apoi singură sau prin purtători (lecitina) pătrunde în sânge și ficat. În ficat, colina împreună cu alți compuși proteici este transportată către celule printr-o rețea de vase de sânge. Prin pereții capilarelor, colina pătrunde în membrane.

De câtă colină are nevoie organismul?

Vitamina specificată face parte din grupa B și se formează în intestin cu ajutorul proteinelor metionină, serină, vitamina B12, acid folic. Metionina și serina se găsește în cantități semnificative în carne, peste, oua și brânză; vitamina B12 – în ficat, carne grasă, pește și produse lactate; acid folic – în salată verde și drojdie de bere.

Colina este prezentă în cantități semnificative în ficat, gălbenuș de ou, drojdie de bere și boabe de grâu germinate. Concentratul clasic de colină folosit în scop terapeutic este lecitina.

Deoarece colina se formează în principal în procesul de metabolism, prezența sa în alimente nu este remarcată. Norma zilnică ar trebui să fie de până la 4 grame, iar în caz de stres prelungit – până la 6 grame.

Având o deficiență de colină de la vârsta de patruzeci de ani, și posibil chiar mai devreme, începe procesul de decădere senilă a psihicului, manifestat prin uitare și distragere.

Nu este necesar să luați lecitină pentru o lungă perioadă de timp și în doze mari ca înlocuitor pentru colina. Acest lucru poate duce la deficiența de vitamina B6 care provoacă greață, diaree și halitoză.

Pentru ce este colina?

  • Digestia grăsimilor
  • Funcția sănătoasă a ficatului și a vezicii biliare
  • Scăderea colesterolului din sânge
  • Posibilitate de concentrare
  • Normalizarea activității cardiace
  • Susținerea sistemului nervos
  • Prevenirea îmbătrânirii timpurii

Trebuie amintit că degradarea funcțiilor creierului este un proces insidios și aproape ireversibil. Boli precum boala Alzheimer au un efect terapeutic extrem de dificil, iar prevenirea lor este prima sarcină. Dacă vrei să duci o viață fructuoasă și activă de mulți ani, adaptează-ți dieta astfel încât corpul tău să primească suficientă colină din alimente. Atunci reacțiile și procesele chimice nedorite din organism vor fi inhibate și demența nu vă va amenința.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!