Dacă cineva te tratează urât, promite-ți aceste lucruri și respectă-le

Dacă cineva te tratează urât, promite-ți aceste lucruri și respectă-le

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Dacă persoana care ne tratează urât este un membru al cercului nostru apropiat, atunci trebuie să-i spunem clar că, dacă nu își schimbă atitudinea, va trebui să ne distanțăm de el, pentru că bunăstarea noastră personală este cea mai importantă.

Dacă cineva ne tratează urât, avem trei opțiuni: să reacționăm inteligent, să tolerăm și să suportăm asta sau să reacționăm agresiv. Nu este atât de ușor să-ți controlezi emoțiile în astfel de situații stresante.

Când suntem tratați urât, cu lipsă de respect sau amenințați, cortexul nostru prefrontal, amigdala și cortexul cingulat anterior încep imediat să funcționeze.

Aceste zone sunt asociate cu instinctul nostru de supraviețuire, sunt cele care ne fac să reacționăm manifestând agresivitate, sau, dimpotrivă, să fugim de „pericol”.

Aceste situații trebuie gestionate cu ajutorul inteligenței emoționale. În acest fel vom scăpa de sentimentele de frică sau furie, care ne acaparează complet și ne fac să pierdem controlul asupra noastră.

Iată 4 promisiuni pe care ar trebui să ți le faci dacă cineva te tratează inadecvat.

1. Promit să-mi amintesc mereu cine sunt și cât valorez.

Când cineva te tratează urât și depășește măsura, acest lucru îți afectează foarte mult respectul de sine. Iar dacă cineva îți spune că „nu ai valoare” sau „nu ești suficient de bun”, chiar dacă ți-a rănit integritatea personală, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te enervezi.

În acest caz, cel mai important este să nu pui la inimă tot ce spune lumea. Trebuie să reacționezi cu demnitate și să-ți amintești mereu că meriți mai mult. Cunoaște-ți valoarea, cuvintele altora nu te descriu. Din acest motiv, trebuie să înveți să accepți orice ți se spune, fără să-ți pierzi cumpătul fără să-ți perturbi echilibrul interior.

2. Promit că voi rămâne calm.

În primul rând, trebuie să rămâi calm în orice moment și în orice situație. Acesta este singurul mod în care vei putea răspunde inteligent.

Imaginează-ți un palat, o sală albă cu ferestre larg deschise, prin care intră lumina și aerul proaspăt. Imaginează-ți că ești acolo și inspiră adânc. Nimic din ceea ce spun sau fac alții nu ar trebui să te facă să uiți cine ești și cât valorezi.

După ce te simți complet calm, începe să vorbești. A fi încrezător și chiar asertiv înseamnă a fi capabil să vorbești calm și în același timp ferm. Trebuie să impui clar ceea ce permiți și ceea ce nu permiți, oricine are limite și ar trebui să le facă cunoscute.

3. Promit să nu țin cont de cei care mă tratează urât.

Cineva care te tratează urât nu merită timpul tău sau un loc în mintea ta. Oamenii cu un astfel de comportament creează probleme tuturor, nu doar ție. Ei încearcă să molipsească pe toată lumea cu energia lor negativă și le place să facă asta, se simt bine atunci când văd suferința victimelor. Arată-le că ești diferit, arată-le că răutățile lor nu pot avea efect asupra ta, că ești puternic.

De foarte multe ori, cei care ne tratează urât sunt chiar persoane din mediul nostru: colegii, rudele sau chiar partenerul nostru de viață. Aici este important să nu uiți o regulă importantă: cel care te tratează urât, nu te respectă și nu empatizează cu tine.

Este imposibil să trăiești zi de zi într-o asemenea tensiune, este foarte dăunător pentru personalitatea ta. Trebuie să analizezi bine situația și să faci alegerea corectă: să-i spui clar acestei persoane că nu-i vei mai permite o astfel de atitudine față de tine. Să știe că, dacă acest lucru continuă, va trebui să te distanțezi de ea pentru bunăstarea ta sufletească.

4. Promit să trec peste, deoarece în acest fel voi deveni și mai puternic.

Cea mai mare suferință în astfel de situații este cauzată de cei mai apropiați oameni nouă: partenerul nostru, fratele, părinții și prietenii. În acest caz, nu este suficient să stai pur și simplu la distanță. Dezamăgirea și resentimentele rămân, iar această rană din suflet trebuie vindecată.Acordă-ți timp pentru a te vindeca, pentru a trece peste.

Ai nevoie de timp pentru tine, ca să devină mai ușor, alege o activitate care îți place: plimbă-te, scrie, desenează, călătorește, petrece timp cu oamenii care te fac fericit. Cel mai bun mod de a-ți vindeca rănile este să te înconjori de oameni care te iubesc cu adevărat și care merită atenția și dragostea ta.

Așa cum există oameni care pot aduce tristețe și dezamăgire în viața, la fel există și cei care îți pot face zilele mai frumoase, trebuie doar să îi găsești sau să îi alegi bine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!