Cum vindecă copacii oamenii: Shinrin-yoku – o practică japoneză

Cum vindecă copacii oamenii: Shinrin-yoku – o practică japoneză

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 March 2022 in SanatateSpiritualitate

Practica populară japoneză Shinrin-yoku (sau „Terapia Pădurii”) demonstrează că natura este capabilă să vindece oamenii. Cum se întâmplă acest lucru și ce boli pot vindeca copacii?

Shinrin-yoku este un termen care se traduce literal prin „percepția atmosferei pădurii” sau „înotul în pădure”, pe care o numim adesea terapie prin pădure. Acest tip de tratament a apărut în anii 1980 și a devenit o parte importantă a procedurilor preventive din medicina japoneză.

Practicanții Shinrin-yoka îl descriu ca fiind „plimbări liniștitoare care au un efect benefic asupra organismului prin scufundarea în atmosfera unei păduri sau a altui mediu natural”. În Japonia, terapia cu ajutorul pădurii este luată foarte în serios iar în timp a devenit populară și în alte țări. Motivul este simplu: o plimbare printre frumusețile naturii are un efect calmant, întineritor și reparator asupra unei persoane.

Oamenii de știință (pima dată cei din Japonia și Coreea de Sud, și mai recent în Statele Unite și în alte țări) au efectuat cercetări în acest domeniu și au găsit dovezi că terapia cu ajutorul pădurii este bună pentru sănătate.

Terapie cu ajutorul pădurii și plimbările în natură:

  1. întăresc funcționarea sistemului imunitar, cresc numărul de celule NK;
  2. reduc tensiunea arterială;
  3. reduc stresul;
  4. îmbunătățesc starea de spirit;
  5. ajuta la o concentrare mai buna, inclusiv la copiii care suferă de ADHD;
  6. accelerează recuperarea după o intervenție chirurgicală sau boală;
  7. sporește energia vitală;
  8. îmbunătăți somnul.

Puteți încerca singur proprietățile vindecătoare ale terapiei cu ajutorul pădurii fără a fi necesar să mergeți în pădure. S-a dovedit că, chiar și puțin timp petrecut lângă un copac într-un parc sau chiar lângă bloc are un efect pozitiv asupra sănătății.

Pădurile curăță aerul și ajută la lupta împotriva agenților patogeni

Dioxidul de sulf, fluorurile, ozonul, oxizii de azot și alte substanțe poluează aerul. Reducerea numărului de surse de poluare va rezolva această problemă. Dar ce facem cu cele care vor rămâne?

Însă aici pădurile vor veni în ajutor: copacii sunt capabili să absoarbă gazele poluante, precum și să adune constant particule de praf solide, care sunt apoi spălate de ploaie.

Pădurile ajută și în lupta împotriva agenților patogeni. Ca toate plantele, copacii emit substanțe volatile – volatile.

De exemplu, volatilele de pin sunt dăunătoare pentru agentul cauzal al tuberculozei (nu degeaba că sanatoriile de tuberculoză sunt adesea situate în pădurile de pini), iar bradul – pentru tuse convulsivă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!