Cum să vă mențineți rinichii sănătoși: 8 sfaturi importante de ascultat

Cum să vă mențineți rinichii sănătoși: 8 sfaturi importante de ascultat

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 October 2021 in SanatateSfaturi

Sănătatea rinichilor este importantă pentru bunăstarea generală a organismului. Ei îndeplinesc câteva funcții importante: ne filtrează sângele, excretând substanțele nocive prin urină, reglează echilibrul hidric și produc hormoni care ajută organismul să funcționeze normal. De aceea este atât de important să aveți grijă de sănătatea rinichilor dumneavoastră. Astfel, am pregătit câteva sfaturi importante care vă vor ajuta în acest sens.

Cum să îți menții sănătatea rinichilor:

1. Fii activ

Exercițiile fizice regulate nu sunt bune doar pentru aspectul fizic. Acestea pot reduce riscul de a dezvolta boli renale cronice. Exercițiile fizice pot, de asemenea, să scadă tensiunea arterială și să îmbunătățească sănătatea inimii, ceea ce este important pentru prevenirea deteriorării rinichilor.

Mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta și chiar dansul sunt excelente pentru sănătatea ta. Găsiți ceva care vă place să faceți, astfel încât să vă fie mai ușor să rămâneți activ și să obțineți rezultate grozave.

2. Controlează-ți glicemia

Persoanele care suferă de diabet pot dezvolta leziuni renale. Atunci când celulele din corpul dumneavoastră nu pot utiliza în mod adecvat glucoza din sânge, se dezvoltă hiperglicemie, care, printre altele, afectează negativ starea rinichilor. Cu toate acestea, dacă vă puteți controla nivelul zahărului din sânge, riscurile se vor diminua. În plus, dacă probleme sunt identificate devreme, medicul dumneavoastră poate lua măsuri pentru a reduce sau a preveni agravarea lor.

3. Monitorizați-vă tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate afecta rinichii. Dacă tensiunea arterială crescută este asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau nivelurile ridicate de colesterol, aceasta vă poate afecta foarte mult sănătatea.

Dacă tensiunea arterială este constant crescută, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre monitorizarea regulată a tensiunii arteriale, schimbarea stilului de viață și, eventual, administrarea de medicamente.

4. Monitorizează-ți greutatea și adoptați o alimentație sănătoasă

Persoanele supraponderale sau obeze sunt expuse riscului de a dezvolta o serie de boli care pot afecta rinichii. O alimentație sănătoasă poate ajuta la reducerea riscului de afectare a rinichilor. Concentrați-vă pe alimente integrale cu conținut scăzut de sodiu și nu folosiți în exces alimentele foarte procesate. Dacă aveți îndoieli cu privire la calitatea alimentelor pe care le consumați, cereți sfatul unui specialist.

5. Bea multe lichide

Consumul de 8 opt pahare de apă pe zi este mai degrabă un clișeu. Dar importanța consumului suficient de lichide o vom sublinia în continuare. Consumul de apă în mod regulat este benefic pentru rinichi, deoarece ajută la eliminarea sodiului și a metaboliților. De asemenea, reduce riscul de boli renale cronice.

Cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea depinde în mare măsură de sănătatea, nivelul de activitate, habitatul și stilul său de viață. Dar 1,5-2 litri de apă pe zi poate fi un ghid bun pentru majoritatea oamenilor. Persoanele care au avut anterior pietre la rinichi ar trebui să bea puțină apă pentru a preveni formarea viitoarelor pietre. Pe de altă parte, o persoană care practică constant sporturi și este activă are nevoie de mai multă apă decât o persoană sedentară.

6. Nu fuma și nu sta lângă fumători

Fumatul deteriorează vasele de sânge. Acest lucru duce la o încetinire a fluxului sanguin în întregul corp, inclusiv în rinichi. Fumatul crește, de asemenea, riscul de cancer de rinichi. Dacă te lași de fumat, riscurile tale vor fi reduse semnificativ. Cu toate acestea, va fi nevoie de mulți ani pentru ca organismul să se refacă și să revină la nivelul de risc al unei persoane care nu a fumat niciodată.

7. Monitorizează numărul de medicamente OTC pe care le iei

Luarea regulată de analgezice OTC vă poate afecta rinichii. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul pot afecta rinichii dacă le luați în mod regulat pentru dureri cronice, dureri de cap sau artrită.

Persoanele fără probleme renale care iau aceste medicamente din când în când sunt în general în siguranță. Cu toate acestea, dacă luați aceste medicamente zilnic, riscați îmbolnăvirea rinichilor. Discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamentele sigure pentru rinichi dacă trebuie să vă confruntați des cu durere.

8. Verifică sănătatea rinichilor

Dacă faceți parte din grupul de risc al apariției bolilor de rinichi, se recomandă să vă efectuați periodic teste ale funcției renale. Grupul de risc include:

  • persoane peste 60 de ani
  • persoanele născute sub greutatea normală la naștere
  • persoane care suferă de boli cardiovasculare sau au rude care suferă
  • persoanele cu hipertensiune arterială
  • persoanele obeze

Controalele periodice sub supravegherea medicului dumneavoastră sunt o modalitate excelentă de a vă monitoriza sănătatea rinichilor. Țineți minte, prevenirea este mult mai bună decât tratarea.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!