Cum să susțineți producția normală de bilă: 10 moduri naturale de a ajuta digestia

Cum să susțineți producția normală de bilă: 10 moduri naturale de a ajuta digestia

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Astăzi vom vorbi despre cum funcționează bila, ce sunt sărurile biliare și despre cum să mențineți un sistem digestiv sănătos.

De ce este atât de importantă starea de sănătate a bilei?

Deoarece producția insuficientă de bilă sau compoziția sa suboptimală duce la formarea de gaze, balonare, scaune neregulate și, în viitor, la probleme cu ficatul, vezica biliară, intestinele, inflamația cronică.

Ce este bila?

Este unul dintre principalele fluide digestive care se produce în ficat și conține un complex de substanțe (inclusiv săruri biliare) care sunt responsabile pentru descompunerea grăsimilor și detoxifierea organismului.

În fiecare zi, ficatul sintetizează aproximativ 500 ml de bilă, care conține apă, electroliți și compuși organici (colesterol, bilirubină, fosfolipide, proteine ​​etc.).

Bila este responsabilă pentru procesarea grăsimilor din intestinul subțire sau, mai bine zis, din duoden.

Cea de-a doua sarcină importantă a sa este detoxifierea organismului, eliminarea deșeurilor.

Vezica biliară acumulează bilă secretată din ficat și o concentrează pentru o utilizare ulterioară în procesele digestive.

După ce mâncăm, conducta biliară se deschide și permite bilelor, altor fluide digestive și enzime să se combine și să-și facă treaba.

Într-un corp sănătos, toate acestea arată ca o simfonie armonioasă – fiecare „instrument” intră la momentul potrivit, țesut într-un ritm armonios.

De ce sunt atât de importante sărurile biliare?

Acesta este un indicator al funcționalității bilei, principala sa componentă organică. Sărurile sunt cele care controlează eliminarea colesterolului și a potențialelor toxine.

Un organism economic folosește săruri biliare de mai multe ori: le reabsoarbe și le returnează în ficat pentru procesare și utilizare ulterioară. Corpul consumă multă energie și materii prime de înaltă calitate pentru a crea bila.

Obiectivele și beneficiile sărurilor biliare:

1. Schimb de colesterol și eliminarea toxinelor. Sărurile biliare au atât constituenți solubili în grăsimi, cât și solubili în apă, astfel încât sunt capabili să emulsioneze grăsimile – adică să le facă potrivite pentru digestie de către enzimele digestive din mediul intestinal.

Colesterolul liber este o substanță insolubilă în apă care ne-ar putea provoca probleme. Dar, ca parte a bilei, devine solubil și, în această stare, este transportat calm și eliminat din corp.

2. Combaterea infecțiilor. Acizii biliari sunt un mecanism de apărare. Unii viruși au o așa-numită structură externă de „lipoproteine” care permite neutralizarea ușoară a bilei prin distrugerea armurii.

3. Funcționarea corectă a ficatului și a vezicii biliare, protecție împotriva formării pietrelor. Aceste săruri îmbunătățesc funcționarea ficatului, menținându-i starea sănătoasă și, de asemenea, ne protejează de inflamația vezicii biliare, gaze și balonare și ajută la dizolvarea calculilor biliari.

4. Digestia de înaltă calitate a alimentelor, asimilarea grăsimilor și a nutrienților. Sărurile biliare dizolvă grăsimile și vitaminele liposolubile, astfel încât acestea să fie digerate și absorbite cu succes – le emulsionează (se sparg în particule mici) pentru o decupare mai ușoară de către enzima lipază.

5. Sprijinirea microflorei intestinale. Aici, activitatea antibacteriană a sărurilor joacă un rol important, de care bacteriile pozitive nu se tem. Dar bila elimină cu succes agenții patogeni.

6. Controlul nivelului de zahăr din sânge. Acizii biliari acționează asupra receptorilor speciali care permit celulelor să mențină sensibilitatea la insulină și să mențină niveluri stabile de glucoză.

7. Activarea sistemului antioxidant. În special, sărurile biliare sunt implicate în sinteza principalului nostru antioxidant, glutationul. Cu cât este mai activă bila, cu atât este mai mare nivelul de glutation și acesta este cel mai bun prieten al ficatului, care îl protejează și îndepărtează încărcătura toxică din acesta, îl împiedică să se îngrașe. Ei bine, în general, este regele tuturor antioxidanților cunoscuți din organism. Persoanele slăbite de boală au adesea niveluri scăzute de glutation și probleme cu funcția biliară și hepatică.

8. Retragerea bilirubinei. Acumularea de bilirubină este o situație extrem de dăunătoare. Bila, produsă în cantități normale, o elimină în timp.

După cum vă puteți imagina, compoziția de înaltă calitate a bilei reprezintă digestia noastră sănătoasă, detoxifiere naturală optimă, protecția ficatului de deteriorarea funcțională, controlul proceselor metabolice importante, minimizarea riscului de deficiențe nutriționale și probleme cu metabolismul grăsimilor.

În ce este diferit acidul biliar de sărurile biliare? Din punct de vedere tehnic, ambii termeni sunt denumiți sinonimi pentru simplitate, dar în realitate, sarea este acid biliar + aminoacizi.

Dacă o persoană are probleme cu calitatea compoziției bilei, atunci poate observa arsuri la stomac, balonări, dureri abdominale, îngălbenirea pielii, dezechilibru hormonal, disfuncție hepatică.

Acest lucru se întâmplă atât din motive genetice, cât și din cauza disfuncționalităților pancreasului și vezicii biliare.

Modalități simple de a susține această legătură în procesul digestiv:

1. Echilibrul apei. 85% din bilă este apă. Bea apă curată.

2. Consumă alimente bogate în colină . Acestea sunt în principal ficatul de pui și ouă. Colina este principalul protector al ficatului împotriva acumulării de grăsimi.

3. Consumă alimente bogate în aminoacid betainic. Se regăsește în semințe, carne, pește, nuci, produse lactate, sfeclă.

4. Consumă alimente bogate în pectina. Este un agent de gelifiere care ajută sistemul digestiv să elimine colesterolul din organism. Se găsește în mere și pere și se vinde, de asemenea, separat și este adesea folosit la gătit – gelatina alimentară.

5. Alimentele pe care ficatul le iubește. Acestea sunt legume cu frunze de culoare verde închis (pătrunjel, mărar, busuioc), toate alimentele cu gust astringent și amar, sfeclă, fructe de pădure. Sfecla roșie, atenție, vine pe listă pentru a doua oară.

6. Evitarea alcoolului, zahărului, făinii, produselor care conțin fructoză.

7. O cantitate mică de grăsimi în dietă – atât sănătoase, saturate, cât și nesaturate. O linguriță la fiecare masă, cel puțin. Dacă dieta este complet fără grăsimi, vezica biliară funcționează extrem de ineficient și defectuos.

8. Mese regulate. Acidul biliar trebuie să aibă timp să se acumuleze și să se concentreze pentru ca digestia să fie eficientă.

9. Tratarea stresului. Din păcate, răspunsul cronic la stres excesiv emoțional activează efectul domino, sistemele suferă unul după altul, iar ficatul pur și simplu nu se poate detoxifica în mod corespunzător.

10. Mișcarea. Activitatea fizică reglează scurgerea bilei și activitatea procesului digestiv, ajută la eliberarea organismului de toxine naturale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!