Cum să rămâi om. 10 reguli de comunicare cu oamenii, după Marcus Aurelius

Cum să rămâi om. 10 reguli de comunicare cu oamenii, după Marcus Aurelius

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 September 2023 in CitateDe SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Marcus Aurelius vedea întreaga omenire nu doar ca o mare familie în care suntem cu toții frați, surori, unchi și mătuși, ci și ca o entitate vie unică, un singur organism, în care fiecare persoană joacă un rol important.

„Din moment ce ești o parte care servește la perfecționarea sistemului social, fiecare acțiune a ta ar trebui să contribuie la perfecționarea acestui sistem.” – Marcus Aurelius, Meditații, 9.23.

Ca ființă socială și ca parte a marelui organism numit umanitate, suntem chemați să direcționăm fiecare acțiune pentru binele comun.

„Ceea ce nu este benefic pentru stup, nu este benefic nici pentru albine.” (Meditații, 6.54)

Viața nu curge mereu lin. Uneori, ea ne pune obstacole în cale, iar adesea aceste obstacole sunt oameni.

Astăzi vom analiza zece reguli pe care Marcus Aurelius le-a respectat.

Le-a descris în cartea „Meditații”

10 reguli de comunicare cu oamenii, după Marcus Aurelius

1. „Toți suntem născuți unul pentru celălalt”. Marcus a meditat asupra relației sale cu ceilalți oameni. Credea că ar trebui să acționăm în conformitate cu natura și în interesul reciproc.

2. „[Gândește-te] cum se comportă oamenii la masă sau în pat”. Observă comportamentul celorlalți și întreabă-te: „Ce i-a determinat să acționeze astfel?”, „De ce omul acționează în acest fel?”, „Ce circumstanțe au influențat comportamentul lui?”, „Cum ai fi acționat tu în locul lui?”.

3. „Dacă ceea ce fac oamenii din jurul tău este corect, nu există motive să te plângi”. Oamenii acționează greșit pentru că nu știu cum să se comporte corect. Nimeni nu greșește intenționat.

4. „Comiți și tu greșeli, deci nu ești diferit de ei”. Sensul acestei maxime este de a găsi imperfecțiuni în tine însuți.

5. „Nu ești chiar sigur că cei din jur acționează greșit”.

6. „Când ești cuprins de indignare și poate îți pierzi răbdarea, amintește-ți că viața oamenilor este doar un fragment de timp”.

7. „Nu ne deranjează acțiunile lor, ci judecățile noastre despre acele acțiuni”. Înțelepciunea clasică spune: nu ceea ce se întâmplă ne face rău, ci judecata noastră asupra a ceea ce se întâmplă. Dacă putem scăpa de aceste judecăți, mânia noastră va dispărea.

8. „Mânia și ura cauzează mult mai mult rău decât motivul mâniei și urii tale”.

9. „Binele nu poate fi învins, dar numai dacă este sincer”. Comunicarea cu oamenii răi poate fi dăunătoare, dar dacă ai ocazia să educi o astfel de persoană, ar trebui să încerci să o faci.

10. „Speranța că o persoană rea nu va continua să acționeze rău este nebunie”.

Aceste zece reguli au fost scrise de Marcus Aurelius ca un memento. Un memento pentru el însuși, să rămână întotdeauna om.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!