Cum sa iti recapeti iubirea de sine, trei sfaturi care te vor ajuta

Cum sa iti recapeti iubirea de sine, trei sfaturi care te vor ajuta

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 April 2018 in Dezvoltare Personala

Câteodată stima noastră de sine se află în mâinile celorlalți. Uităm că suntem valoroși și că merităm anumite lucruri. Acest fenomen psihologic își are rădăcina în copilărie și în experiențele din trecut care ne-au modelat personalitatea. Reține însă că iubirea de sine trebuie susținută în fiecare zi. Este nociv să o neglijăm.

Iubirea de sine nu înseamnă să devii narcisist sau egoist. Din contră, aceasta presupune să fii iscusit, înțelept și intuitiv, să îți cunoști atât propriile limite și drepturi, cât și pe cele ale oamenilor din jurul tău.

Închipuie-ți că iubirea de sine este un cristal delicat. Cu cât o îngrijești mai bine, cu atât aceasta va fi mai frumoasă și te va inspira. Dar ai grijă să nu lași niciodată această bijuterie prețioasă pe mâna altuia și nu permite nimănui să o distrugă.

În articolul de azi îți prezentăm 3 expresii care te vor ajuta să îți protejezi iubirea de sine așa cum este firesc.

1. „Nu sunt egoist când îmi ofer ceea ce merit, ci îmi apăr iubirea de sine și demnitatea”

Iubirea de sine și egoismul nu sunt sinonime

„Dacă nu te iubești pe tine, nimeni nu te va respecta”. Poate sună a clișeu, dar când îți iei inima în dinți și începi în sfârșit să ai grijă de tine, ceva incredibil se întâmplă. Mai exact, ceilalți încep să îți spună că te-ai schimbat și că ai devenit puțin mai egoist.

În primul rând, înțelege că există o anumită distanță între iubire de sine și egoism. O persoană matură și echilibrată nu va trece de la una la cealaltă. Din păcate, deși aprecierea de sine este deseori neglijată, societatea tinde să o privească negativ.

Când îi spui cuiva „Nu, nu pot să mă întâlnesc cu tine. În după-amiaza aceasta simt nevoia să fiu singur, să mă plimb și să mă gândesc la anumite lucruri”, mulți te vor eticheta drept ciudat sau chiar nepoliticos. Dar nu este o dovadă de egoism să îți oferi ceea ce vrei și ai nevoie.

Un individ care nu acceptă asta nu îți este un prieten adevărat. Cei mai buni prieteni și cei mai apropiați membri de familie sunt acele persoane care te înțeleg și îți respectă deciziile.

2. „Trebuie să trasez limite pentru a-mi proteja demnitatea, identitatea și esența”

Iubirea de sine te face fericit

Orice persoană care încearcă să trăiască fără o barieră protectoare între ea și elementele care îi pot face rău acceptă tot ceea ce soarta îi oferă, fie că este vorba de lucruri pozitive sau negative.

Dar cum ar fi dacă ai decide să fii mai înțelept și să accepți doar lucrurile bune? Nici asta nu este o dovadă de egoism. Făcând acest pas esențial, îți vei îmbunătăți sănătatea mentală și emoțională. Practic, vei dobândi o senzație de bunăstare care îți va afecta în mod direct și echilibrul fizic.

Nu ezita să ridici bariere și garduri între tine și acei indivizi care încearcă să te abuzeze sau manipuleze. Îți va fi foarte ușor să îți îmbunătățești calitatea vieții dacă începi să trasezi limite.

3. „Iubirea de sine este de neprețuit și nu trebuie ignorată”

Iubirea de sine este o comoară

Iubirea de sine nu înseamnă doar să te protejezi și să știi clar ce îți aparține și ce nu. Aceasta este asociată demnității, o esență inviolabilă și unică ce te definește și îți creează imaginea de sine.

Iubirea de sine este tăria dinlăuntrul tău, care îți permite să faci față greutăților, să îți împlinești visurile și să creezi realitatea pe care o vrei.

Nu este ușor să faci toate lucrurile acestea. Din acest motiv, trebuie să reții că iubirea de sine este sinonimă cu dezvoltarea continuă. Câteodată ea devine slăbită, se îmbolnăvește sau este călcată în picioare. Alteori uităm să o hrănim, pentru că asta necesită informații, prieteni, perspective și experiențe noi.

Iubirea de sine este de neprețuit, valoarea sa este inestimabilă. Nu o poți oferi nimănui altcuiva, pentru că îți aparține ție. Celorlalți le poți dărui ceea ce îți dăruiești ține însuți: respect, dragoste, o coexistență benefică și armonie.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!