Cum să îți ajuți sistemul imunitar să facă față răcelilor: 5 moduri simple și eficiente

Cum să îți ajuți sistemul imunitar să facă față răcelilor: 5 moduri simple și eficiente

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Un sistem imunitar puternic este o componentă esențială a sănătății. Acest lucru este valabil mai ales toamna, când organismul trebuie să se adapteze la schimbări mari de temperatură, umezeală și mai des să se confrunte cu viruși și bacterii.

Odată cu vârsta, sistemul imunitar începe să slăbească și devine mai puțin eficient în lupta cu influențele mediului extern și intern. Vestea bună este că există moduri eficiente prin care vă îmbunătăți imunitatea și proteja organismul de infecții chiar și la o vârsta adultă.

Așadar, 5 sfaturi simple pentru întărirea sistemului imunitar.

1. Alimentația sănătoasă și hidratarea corectă

O alimentație sănătoasă este esențială pentru un sistem imunitar puternic. Pe măsură ce îmbătrânim, nevoile nutriționale și obiceiurile alimentare se pot schimba. Acest lucru se întâmplă din diverse motive, dar în continuare, organismul va avea nevoie de o varietate mare de nutrienți.

Fără ei, sistemul imunitar nu va putea lupta împotriva virușilor. Alimentația deficitară sau malnutriția poate afecta sănătatea inimii și a altor organe vitale, precum și slăbirea oaselor și mușchilor și afectarea sistemului imunitar.

O alimentație bine echilibrată include o varietate de legume, fructe, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și o varietate de alimente proteice. Specialiștii recomandă consumul de alimente bogate în nutrienți care sunt benefice pentru un sistem imunitar sănătos.

Iată câteva alimente cheie care întăresc imunitatea pentru adulți și oamenii în vârstă:

  • proteine ​​(fructe de mare, carne slabă, carne de pasăre, ouă, fasole și mazăre),
  • vitamina A (morcovi, broccoli, spanac),
  • vitamina C (ardei gras roșu, citrice, căpșuni și unele cereale),
  • vitamina E (dovleac, in, semințe de floarea soarelui, nuci, arahide).
  • zinc (carne slabă, carne de pasăre, lapte, cereale integrale, fasole).

De asemenea, trebuie să ne amintim că 55% până la 78% din corpul tău este apă. Creierul și inima sunt 73% apă, oase 31% apă, mușchii și rinichii 79% apă, iar pielea 64% apă.

Apa ajută la:

  • digestia și eliminarea deșeurilor
  • activitatea articulațiilor, lubrifierea și hrănirea acestora,
  • producerea salivei
  • echilibrează compoziția chimică a corpului
  • ajută creierul pentru a crea hormoni și neurotransmițători,
  • furnizează oxigen și alți nutrienți importanți tuturor organelor,
  • reglează temperatura corpului.

Persoanele mature și în vârstă sunt adesea predispuse la deshidratare. Rezervele lor de lichide sunt mult mai mici, iar capacitatea corpului lor de a-i anunța că le este sete nu funcționează la fel de eficient. Asta înseamnă că nu au multă apă în organism și asta poate duce la consecințe precum disfuncționalități grave ale organelor vitale și tulburări metabolice, ca să nu mai vorbim de dezechilibrul complet al sistemului imunitar.

2. Spălați-vă des pe mâini

Nu toată lumea înțelege cât de important este acest lucru! Spălarea minuțioasă și frecventă a mâinilor va ajuta la prevenirea răspândirii bacteriilor care cauzează boli. Asigurați-vă că utilizați săpun și vă spălați mâinile timp de cel puțin 20 de secunde înainte de a clăti săpunul cu apă.

Mâinile trebuie spălate:

  • înainte, în timpul și după gătit,
  • înainte de a mânca,
  • înainte și după ce ați mers la toaletă
  • după ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau strănutat,
  • după vizitarea locurilor publice (transport, magazine, clinici),
  • după ce ați lucrat în grădină.

3. Faceți mișcare în mod regulat

Activitatea fizică regulată va ajuta persoanele în vârstă să rămână puternice, independente și sănătoase. S-a dovedit că exercițiile fizice ajută la întărirea sistemului imunitar la orice vârstă.

OMS recomandă cel puțin 4-7 ore de exerciții de intensitate moderată pe săptămână. Ar trebui să vă faceți un program de sport sau mișcare în fiecare zi, care să corespundă nivelului vostru de rezistență.

Plimbările regulate în parc, grădinăritul sau yoga vor fi de mare ajutor pentru întărirea sistemului imunitar, în cazul în care fizicul nu vă permite să faceți exerciții. În plus, va fi un bonus frumos pentru îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale.

4. Reduceți nivelul de stres

Controlul nivelului de stres este un aspect important al întăririi sistemului imunitar. S-a dovedit că stresul cronic afectează negativ sistemul imunitar și îi reduce capacitatea de a rezista la efectele factorilor nocivi.

Angajați-vă în activități plăcute care promovează relaxarea. Meditația, exercițiile de respirație, comunicarea cu cei dragi vă vor afecta pozitiv sistemul imunitar și sănătatea generală.

5. Dormiți suficient

Lipsa somnului reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva bacteriilor și a infecțiilor. În plus, tulburările de somn duc adesea la dezvoltarea unor stări patologice și probleme de sănătate.

Un program regulat de somn vă va ajuta corpul să se regenereze mai rapid și mai eficient și să absoarbă mai bine nutrienții de care are nevoie pentru a menține un metabolism puternic.

Respectarea pe termen lung a acestor sfaturi vă va ajuta să vă îmbunătățiți sistemul imunitar și să rămâneți în formă mai mult timp.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!