Omul este o creație complexă, interesantă și unică. Dumnezeu i-a dăruit trup, inimă și minte pentru a putea lua decizii importante. Cu toate acestea, cine nu s-a confruntat în viața sa cu dificultăți atunci când a trebuit să facă un pas important pe calea sa?
Acestea ne determină să reflectăm asupra corectitudinii acțiunilor noastre. Cum să nu facem greșeli și să evităm neglijențele, având în vedere că există atât de multe căi diferite, necunoscute pentru noi? În acel moment, Domnul vine în ajutor și își sprijină creația, chiar dacă aceasta nu realizează. Cum se întâmplă acest lucru?
Inima este comoara sentimentelor noastre: trăiri, ură, durere, fericire, melancolie și iubire. Ea este ghidul nostru, pe care mulți oameni nu îl ascultă.
Este greșit să credem că doar mintea poate fi un indicator de încredere pe drumul vieții. Din păcate, nu toate deciziile pot fi luate folosind doar rațiunea. Poți folosi rațiunea pentru a înțelege ceea ce este inexplicabil, ceea ce nu înțelegi.
Dumnezeu vorbește prin inimă, El se uită acolo atunci când omul se roagă către El. Dacă rugăciunile sunt sincere, atunci nu există îndoială că Domnul le va răspunde, va oferi un semn cu privire la ce trebuie făcut, cum trebuie să acționezi. Este foarte important să ascultăm inima noastră. Trebuie să o ascultăm, fără teama de a face o greșeală.
Lăsăm toate preocupările deoparte, uităm supărările și resentimentele și ascultăm pur și simplu ritmul inimii. Ea este locul dorințelor, a ceea ce vrei cu adevărat. Uneori, omul își pune singur piedici în a face o alegere corectă sau orice fel de alegere.
De exemplu, nu știi dacă ar trebui să te căsătorești sau să mai aștepți, poate că nu vei reuși să menții iubirea în căsnicie, poate că ceva nu va merge bine. Sau poate ar trebui să renunți complet la relația cu o persoană apropiată. Cum să procedezi într-o astfel de situație? Ai nevoie de ajutor, de un sfat, dar de la cine?
În acest moment, începem să avem îndoieli în suflet cu privire la faptul că nu putem rezolva problema singuri. Ea pare irezolvabilă și acest gând nu ne dă pace. Astfel începem să ne simțim pierduți, ca și cum am fi legați la ochii. Este crucial să nu ne închidem inima în acest moment.
Dacă omul nu este capabil să asculte și să își pună întrebarea: “Ce trebuie să fac?” și dacă nu încearcă să înțeleagă voia lui Dumnezeu, atunci el se va rătăci în întunericul fricii. Dar întotdeauna poți să îți antrenezi auzul, dacă dorești cu adevărat.
Aici este necesar să uiți de toate treburile tale lumești și să devii pentru o perioadă un “mic ascet”, pentru a face loc Domnului în inima ta. Să te deschizi lui Dumnezeu, să Îl primești, să Îi încredințezi și să asculți glasul Lui.
Trebuie să îți dorești asta din toată inima, din toată ființa ta. Trebuie să uiți mândria atunci când te adresezi Celui de Sus, să uiți furia, mânia și resentimentele.
Este important să îți arăți adevărata ta esență, neatinsă de viața pământească. Se întâmplă uneori ca Dumnezeu să nu îi ofere omului ceea ce el cere. Poate că El pregătește ceva special pentru acea persoană.
Nu trebuie să îți pierzi credința, trebuie doar să mai aștepți puțin. Poate că momentul nu a venit încă. Voia lui Dumnezeu este și o formă de educație într-un fel. De ce?
Pentru că omul poate să facă greșeli, să rătăcească, să se împiedice de aceleași pietre. Este o lecție din partea lui Dumnezeu. El vrea să îl învețe pe slujitorul Său să îndure dificultățile vieții și să știe cum să lupte cu ele. Nu totul trebuie făcut întotdeauna corect, și nu trebuie să fie. Învățăm din propriile noastre greșeli. Poate că Dumnezeu îți dă exact oportunitatea de a face o alegere pe cont propriu.
Starețul Iosif Isihast a exprimat în mod remarcabil câteva cuvinte despre voia lui Dumnezeu. Vă sfătuim să citiți, pentru că dezvăluie o înțelegere profundă:
,,Atunci când doriți să cunoașteți voia lui Dumnezeu, uitați-vă complet la voi înșivă, la toate intențiile și gândurile voastre și, cu o umilință mare, cereți în rugăciunea voastră să o cunoașteți. Ceea ce inima voastră va simți sau spre ce se va înclina, aceeași acțiune să o faceți, și aceasta va fi în acord cu voia lui Dumnezeu.” – Starețul Iosif Isihast.